Overhørt på arbejdspladsen: Da mine kollegaer begyndte at tale om skyllemiddel, brød helvede løs
Vi gør det allesammen. Det er et ufravigeligt krav til det civiliserede liv, at vi vasker vores tøj. Men som med så mange af livets temmeligt banale gøremål, er det sjældent noget, vi taler højt om eller diskuterer med andre end dem, vi bor sammen med.
Guderne skal vide, at bølgerne kan gå højt indenfor hjemmets fire vægge, når der på uheldig vis sniger sig en sort sok ind i hvid vask med spritnye t-shirts. Husfreden er spoleret.
Hvordan det gik til, at tøjvask for nylig blev det store samtaleemne her på redaktionen, hvor man for det meste hidser sig op over dating-tv og barmfagre bøger, skal ikke kunne siges. Men der stod hurtigt verbale gnister til alle sider.
Det viste sig hurtigt, at kogevask ikke bare er kogevask.
Man vasker heller ikke bare ting på 40 grader sådan lige, og så blander man faktisk heller ikke mænd og kvinders tøj sammen – i visse hjem i hvert fald.
Det helt store drama udspillede sig imidlertid, da en kollega meddelte, at hun sommetider brugte skyllemiddel, hvilket fik helvede til at bryde løs. Gisp! Den slags er fuldstændig haram i den kreative klasse, må man forstå.
Ingen mennesker på jordkloden ved, hvad de forskellige sæbe-rum i udtræksskuffen er til for. Hvorfor findes de?
De fleste af os vasker tøj i blinde.
Ingen ved heller, hvor meget sæbe der er den korrekte dosis. I ren trods har en enkelt på redaktionen valgt en ganske uortodoks metode, hvor hun simpelthen bare hælder sæbe direkte ind i centrifugen. Kontroversielt, men hallo, vi dømmer ingen. Whatever floats your boat.
Men hvad er reglerne egentlig ude i de små hjem? På baggrund af overhørte samtaler og anekdotisk bevisførelse kommer her en uofficiel liste over de vigtigste do’s & dont’s indenfor tøjvask.
Foto: Unsplash
Do’s
1. Du farvesorterer
Den mest basale regel. Dit tøj kommer til at ligne noget, der løgn, hvis du ikke inddeler det efter farve, inden du kommer det i vaskemaskinen. Har din mor ikke lært dig det? Du gør dig selv en tjeneste ved at komme i gang.
2. Eddike
Det er et udbredt staldtip blandt folk, som handler i Helsam og har forældre fra hippietiden, at man kan bruge husholdningseddike i sin tøjvask. Hvorfor? Selvom eddike lugter rimelig kraftigt i sig selv, er det faktisk en lugtfjerner af guds nåde. Bagefter kan du så sylte dine egne agurker, hvis du har tid.
3. Vær iskold
Okay, du skal ikke vaske dit tøj i iskoldt vand, men det er efter sigende en almindelighed i de bevidste, små hjem, at man vasker sit tøj i så koldt vand som muligt. Har du været ude og købe noget dyrt mærketøj fra Skall eller Totême, så fyrer du det ikke ind i maskinen på 60. Vi voksede op i en anden tid, men i dag er 30 grader hot. Ned med temperaturen, venner. Skånsom vask, så holder dit tøj længere – og ser pænere ud.
4. Vær demure
Selvom tøjvask jo grundlæggende er en pligt, så prøv at anskue det anderledes. Der er jo ikke noget mere demure og very mindful end at vaske tøj i ro og mag. For sådan nogle internetmennesker, der arbejder med ting i iCloud og excel, gælder det om at værne om de konkrete opgaver i tilværelsen. Her er vaskemaskinen din ven. Som en sagde på redaktionen: “Det er terapi for mig at vaske tøj. Mit safespace.”
5. Vær ydmyg
Mange af os har på magisk vis en idé om, at vi ved, hvad der er bedst for vores eget tøj. Men ydmyghed er en dyd, og den klogeste på den her arbejdsplads er nu nok vedkommende, som bedyrede, at hun ikke anede, hvad hun lavede, men at hun bare fulgte anvisningen. Anvisningen? Nemlig, alt dit tøj har jo heldigvis en lille lap på indersiden, som på symbolsk vis fortæller dig, hvordan du griber det an. Derfor: Følg eksperternes råd. Gør som der bliver sagt.
Don’ts
1. Miks ikke rum
Det er muligvis en meget sjælden regel, men den findes, og den er faktisk ikke helt dum, når man lige tænker over det: Du skal dele dit vasketøj ind i puljer efter rummene i dit hjem. Soveværelset blandes ikke med køkkenet eller badeværelset og så fremdeles. På den måde opstår der en genial Marie Kondo-agtig situation, når du skal lægge vasketøjet sammen, fordi du allerede har gjort forarbejdet. Der er også noget tilfredsstillende, omend ligegyldigt ved, at ting med bolognese-rester ikke blandet med dit hovedpudebetræk. Hot tip.
2. Kønsblanding
I visse hjem tager man den ultimative konsekvens for at undgå stridigheder over vasketøj, hvilket betyder, at man simpelthen ikke vasker sit tøj sammen med sin partners tøj. Det er et dobbeltarbejde, men det er også et gnidningsfrit dobbeltarbejde, og så kan du jo helt selv bestemme, om du vil kogevaske dine mormorstrikkede uldstrømper.
3. Brug ikke skyllemiddel, hvis du er tyv
Det kræver en lille anekdote for at give mening. Sagen er den, at en unavngiven person på denne arbejdsplads har oplevet at blive groft udnyttet i vaskekælderen. Hver gang vedkommende var væk hjemmefra over natten, så havde der været en vaske-tyv nede og bruge hans vaskemaskine. Nu er det jo ikke, fordi vand er flydende guld, og man må jo gerne låne hinandens ting, men problemet var, at tyven brugte et heftigt duftende skyllemiddel, og det afslørede ligesom gerningspersonen, fordi den pågældende maskine normalt aldrig brugte vaskemidler med duft. Skyllemiddel kan som nævnt være kontroversielt nok i sig selv, men det er jo op til en selv, men reglen må være, at man kører lugtefrie produkter, hvis man vil agere tyv.
4. Du må ikke krydsbruge
“Man skal aldrig krydsbruge parfumer,” lød det kategorisk fra redaktionens mest rødhårede. Hvis man absolut vil bruge vaskemiddel med duft, så skal man være bekendt med, at man angiveligt løber en allergimæssigt risiko. Det værste man kan gøre, lyder reglen, er, at bruge parfume i flere af de produkter, man bruger på kroppen. Dufter din deo af én ting, din creme af noget andet og dit vaskemiddel af noget tredje, ja, så har du en allergifremkaldende cocktail kørende. Parfume er ikke for sarte sjæle (og hudtyper).
5. Ødelæg aldrig uld
Det burde være det første punkt, for det er det første punkt i tøjvaskens abc, at man ikke vasker sit uldtøj på almindelige vaskeprogrammer. Merinould og cashmere, hvis man er så heldig, er sarte materialer, som skrumper ubarmhjertigt ved det mindste fejltrin. Det skal finvaskes, og gerne i hånden. Det er very demure.