Familieliv
8. januar 2025

Sådan får du børn til at hjælpe med de huslige pligter – og hvorfor det er vigtigt

I kun 1 ud af 100 familier i Norge hjælper de yngre børn til med de huslige pligter.
Af: Malin H. Haugan, KK.no
Rengøring

Foto: Jess Zoerb on Unsplash

Der er ingen tvivl om, at der bruges meget tid på husarbejde, især hvis der er flere børn og voksne i hjemmet.

Ser vi blot nogle årtier tilbage, var børnene faktisk en ressource for forældrene. De måtte hjælpe til for at få familien til at fungere, men sådan er det måske ikke længere i dag?

Hvis man skal pege på en opgave, som selv de mindste kan klare, er det at sætte ting i opvaskemaskinen. Alligevel viser en ny undersøgelse, at selv dette sjældent bliver gjort af børnene i norske hjem.

Kun 1 ud af 100 familier med yngre børn i Norge lader dem jævnligt hjælpe med opvasken, og selv blandt ældre børn er tallet så lavt som 5 procent, ifølge en undersøgelse udført af YouGov for HelloFresh.

- Når børn skærmes fra husarbejde, går de glip af vigtig læring, siger Sofia Fattori, kulinarisk ansvarlig hos HelloFresh, i en pressemeddelelse.

Fattori siger, at forældre i dag skærmer børnene fra husarbejde for at give dem mere tid til skole, fritidsaktiviteter og personlig udvikling.

Det fører til, at forældre gør deres børn en bjørnetjeneste, hævder hun.

- De kan opleve, at det er nemmere og hurtigere selv at rydde bordet, tage opvasken eller sætte ting i opvaskemaskinen, fremfor at bruge tid på at lære børnene det. Mange forældre falder i denne fælde, men på længere sigt kan det føre til, at børnene bliver mindre selvstændige.

Undersøgelsen tyder på, at mange familier prioriterer effektivitet og konfliktfrie eftermiddage, skriver HelloFresh i pressemeddelelsen.

De påpeger, at netop opvasken kan være en mulighed for at lære børn vigtige værdier.

- Den måde, vi håndterer sådanne hverdagsopgaver på, afspejler, hvordan vi forbereder næste generation på at deltage i fællesskabets opgaver.

Om undersøgelsen:

I familier med yngre børn svarer 70 procent, at de selv tager opvasken efter aftensmaden. 15 procent svarer, at det er deres partner, og kun 1 procent svarer, at børnene gør det.

I familier med ældre børn svarer 76 procent, at de selv tager opvasken. 15 procent svarer, at partneren gør det, mens 5 procent svarer, at børnene tager opvasken. 3 procent angiver "andre".

I aldersgruppen 18-29 år svarer 62 procent, at de selv tager opvasken. 12 procent svarer, at det er partneren, 4 procent at børnene gør det, og hele 21 procent svarer, at "andre" tager sig af opvasken.

Undersøgelsen er udført af analyseinstituttet YouGov i perioden 27. november - 2. december. Der blev i alt gennemført 1007 CAWI-interviews med personer på 18 år og derover.

Antallet af respondenter i kategorien "familier med yngre børn" er 101, og "familier med ældre børn" udgør 238.

Kilde: HelloFresh

Det norske medie KK har tidligere talt med psykologspecialist Eva Tryti, som har haft samtaler med en række par, der kæmper med at få husholdningsarbejdet til at fungere.

I den forbindelse plejer hun ofte at spørge, om netop børnene bidrager til husarbejdet.

Psykologspecialisten inddeler i tre grupper: En gruppe, hvor børnene ikke laver noget, en lille gruppe, hvor både brødre og søstre gør en del, og en stor gruppe, hvor børnene ikke laver så meget, men døtrene gør mere.

- Som forældre bør man forberede børnene på voksenlivet. Det er godt for unge at lære at rydde, vaske, passe søskende og ordne i haven. Det betyder ikke, at man skal udnytte børnene, men lære dem ting, sagde Tryti til KK.

SSBs tidsbrugsundersøgelse fra 2024 viser, som for 10 år siden, at piger i alderen ni til 15 år laver mere husarbejde end drenge på samme alder. Drenge bruger i gennemsnit 16 minutter på husarbejde dagligt, mens piger bruger 26 minutter.

Og når det gælder, at drenge ofte bidrager endnu mindre end piger, mener psykologspecialisten, at dette fortsætter ind i voksenlivet.

- Dette er holdninger, der vedvarer, sagde Tryti, og tilføjede, at der altid findes undtagelser, hvor det er mændene, der er bedst, når det kommer til husarbejde.

Når sønnen, som har haft få opgaver derhjemme, endelig skal flytte for sig selv, måske ind i et kollektiv, vil han sandsynligvis forvente, at tingene bliver ryddet op af sig selv.

Tryti gik så langt som at sige, at mange unge mænd næsten ikke husker, at de skal tørre køkkenbordet efter sig.

For hvis man ser på tallene fra SSB over, hvor meget tid mænd og kvinder bruger på husarbejde i alderen 25 til 66 år, er forskellene stadig der. Mænd bruger i gennemsnit 57 minutter på husarbejde, mens kvinder bruger omkring en og en halv time.

- Men hvordan får vi børnene til at hjælpe til?

- Det er ikke sikkert, man skal kæmpe om, hvordan deres værelse ser ud, men i stedet fokusere på det grundlæggende som at rydde op efter sig og bidrage til familien, sagde Tryti.

Opvasken skal direkte i opvaskemaskinen. Alt skal hænges på plads i gangen. Beskidt tøj skal direkte i kurven. Alle ting skal lægges tilbage på plads.

Opgaver, der går ud over dette, kan forbindes med ugentlige lommepenge, og det kan også være en hjælp, at opgaverne står tydeligt på en liste - hvor man kan krydse af, efterhånden som de bliver udført, tipede hun.

- Dette er en måde at forberede børnene på arbejde og familieliv, samtidig med at man får hjælp derhjemme. Det er win-win for alle.

Konkrete tips til at få dine børn til at hjælpe i køkkenet

- Giv børnene opgaver, de mestrer: Start med små og enkle opgaver som at skylle plast eller stable tallerkener.
- Skab rutiner: Lad børnene forstå, at det er en naturlig del af middagen at rydde op og vaske op sammen.
- Start tidligt: Jo tidligere børnene bliver involveret, desto lettere bliver det at opretholde gode vaner.
- Brug alders- og færdighedstilpasset udstyr: Små redskaber til små hænder og opgaver, der matcher deres færdigheder.
- Gør det sjovt: Spil musik eller lav små konkurrencer, f.eks. "hvem kan skylle flest tallerkener hurtigst".
- Ros og vejled: Vær tålmodig og giv positiv feedback. Tag ikke over opgaven, selvom den ikke er perfekt udført.
- Involver børnene i hele processen: Fra madlavning til bordet er ryddet, og opvasken er i opvaskemaskinen.
- Del historier: Brug tiden til at tale sammen. Køkkenet er et socialt rum.

Denne artikel blev først bragt hos kk.no, der også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret og oversat version.

Læs mere om:

Læs også