Familieliv
12. december 2018

Sådan slipper du ud af rollen som familiens sorte får

Er du familiens outsider, og overvejer du at trække dig fra al samvær med dem? Det kan faktisk lade sig gøre at ændre på den rolle, som du altid har haft.
Af: (udgivet første gang august 2016). Af Annette Aggerbeck
Det sorte får

Foto: Panthermedia

Er du familiens sorte får?

Føler du dig som den forkerte i din familie? Som om du nærmest kommer fra en anden planet og aldrig kan gøre det godt nok?

At være det sorte får i en familie betyder, at du er den, der får en rolle som outsider, fordi du ikke ligner de andre i familien. Du kan ikke leve op til de forventninger og normer, der er i familien, og du føler, at du som følge heraf bliver negativt bedømt af din familie.

Som med så meget andet, skal vi tilbage til barndommen for at finde roden til dette. Ifølge psykoterapeut Mette Rosenvel kan det handle om, at familien aldrig har fungeret godt, og at du som barn blev holdeplads for familiens frustrationer. Det kan være nemmere at gøre barnet forkert end at se på årsagen til barnets adfærd, som udspringer af familiens dynamik og måde at være sammen.

"Hvis man for eksempel kommer fra en familie, hvor man ikke taler om eller viser sine følelser, kan barnet ubevidst komme til at udtrykke de følelser, som ikke må udtrykkes i familien. Du bliver besværlig at være sammen med, fordi du er den i familien, der insisterer på at tale om det, de andre ikke vil tale om," siger Mette Rosenvel.

LÆS OGSÅ: Tre eksperter: Derfor har du et kompliceret forhold til din mor

Du er blevet vred på dig selv og føler dig skamfuld

Hvis du ikke bliver omsorgsfuldt og empatisk behandlet af dine forældre, kommer du ifølge psykoterapeuten nemt til at føle, at der er noget galt med dig. Den vrede, som barnet kan føle over at blive dårligt eller uretfærdigt behandlet, kan det i stedet vende mod sig selv, fordi det er afhængigt af sine forældre og derfor frygter afvisning, hvis det vender vreden udad mod forældrene.

Denne grundlæggende følelse af skam kan forfølge dig resten af livet. Det kan betyde, at du er ydmyg og gør sig selv mindre end andre. I mere grelle tilfælde af decideret omsorgssvigt kan det betyde, at du føler dig så usikker på dig selv, at du har svært ved at indgå i relationer. Du er bange for at gøre det, du har lyst til, og tror ikke på, at du kan finde ud af noget. Når du er overbevist om, at du ikke kan finde ud af tingene, så går det også nemmere galt.

"Hvis skam og mindreværd fylder meget, vil man hele tiden ubevidst forvente det værste og kigge efter tegn på, at folk ikke bryder sig om en. Man vil derfor tolke andres handlemåde negativt og bekræfte sig selv i, at der er noget galt med en," siger Mette Rosenvel.

Andre opgiver at forsøge at leve op til familiens forventninger, men holder som voksne kontakten til familien på et minimum. Man orker ikke komme hjem til familiefødselsdage, fordi man hele tiden bliver konfronteret med det, de andre ikke bryder sig om.

LÆS OGSÅ: Børnepsykologen: For meget skæld ud skader dit barn

Giv slip på fortiden

Selvom det kan være svært at slippe ud af rollen som familiens sorte får, er det langtfra umuligt. Ifølge Mette Rosenvel handler det om at være villig til at give slip på fortiden. Det forudsætter, at man er indstillet på at ville arbejde med sig selv og den vrede eller sorg, man i mange år har båret på over sin opvækst.

"Det kræver, at du prøver at se på sine forældre med voksne øjne som de uperfekte mennesker, de er. Mange af os har det med at se vores forældre som ansvarlige for alt, hvad der går galt for os her i livet, men vi er nødt til at finde empatien og forståelsen for vores forældre frem, så vi kan slippe vores vrede. Så længe vi er styret af vrede, er vi ofre, og så er det svært at slippe ud af rollen som det sorte får," siger Mette Rosenvel og understreger, at det at forsøge at forstå sine forældre ikke er det samme som, at vi skal acceptere eller billige det, vi har været udsat for.

Find fred med din personlighed

Hun forklarer også, at du skal nå til et punkt, hvor du accepterer, den du er. Hvis du kan slutte fred med dig selv, bliver det også en anden reaktion, du får fra dine omgivelser.

"Det er afgørende at kunne erkende og acceptere, hvis man er anderledes end resten af familien. Så er det lettere at kunne stå ved den, man er, og blive ved med at holde fast i sig selv til trods for familiens modstand. Hvis man når dertil, at man accepterer sig selv, vil man udstråle noget andet og dermed kunne få en anden respons fra sin familie," siger Mette Rosenvel.

Læs mere om psykoterapeut Mette Rosenvel på hendes hjemmeside her

Læs også