Familieliv
11. maj 2010

Tror du nok på dit barn?

Tænker du over, om du viser du dit barn tillid i hverdagen? Det kræver kun lidt, og så er det godt for dit barns selvværd.
Af: Redaktionen
https://imgix.femina.dk/media/4491b30f32a54d8d87875843fa697a3e.jpg

Foto: Colourbox

1. Dit barn bliver, hvad du siger!
Hver dag udsætter vi vores børn for begrænsende overbevisninger med små 'uskyldige' kommentarer og bemærkninger, som danner vores opfattelse af hinanden og situationen - og med stor sandsynlighed bliver selvopfyldende profetier. Det er nemt at udskifte de begrænsende overbevisninger, når du først har fået øje på dem, med støttende overbevisninger. Det vil øge dit barns selvværd og give harmoni på hjemmefronten.
Vær opmærksom på hvad du egentlig går rundt og siger til dit barn. Kig efter udsagn som feks; Du er altid genert, du er langsom, det er svært at regne, du er et rodehovede, du er kluntet, du kommer altid for sent.
Sig noget, der støtter dit barn, i stedet for at begrænse det. Feks. Du kan hvad du vil, du er hurtig, det er nemt at læse, livet er godt, du har nemt ved at lære etc.

2. Du får lige det, du fokuserer på.
Vi har så travlt med at fortælle børnene, hvad de ikke må, og hvad vi ikke vil have. Vend fokus og formuler dig positivt - og se hvad det gør ved dit barn.
Lige nu må du ikke tænke på en rød postkasse!
Hvad skete der?
Ja, det sker også for dit barn, når du fortæller det alt det, som det ikke må, i stedet for alt det det gerne må.

3. Hvornår er jeg træt, far? Giv dit barn ansvar og ejerskab.
Hvordan kan de ellers vide, hvad de har lyst til, eller hvornår de er trætte? Hvorfor er det så svært at give slip på børnene og tro på, at de tager nogle gode valg - eller drager nogle givtige erfaringer?
Hvis vi ønsker børn, der kan mærke sig selv, og som tager ansvar for deres eget børneliv, og der i gennem oplever motivation og glæde, så handler det om at sætte nogle præcise hjørneflag, og så ellers overlade ansvaret til barnet indenfor de rammer, der er aftalt.
Og hvis du er i tvivl om, hvor meget ansvar dine børn kan klare - så spørg dem!
Til gengæld så skal børnene ikke have ansvar for forældre og familielivet - det er misforstået hensyn, som giver det modsatte udfald af hensigten; tyraniske og egofixerede børn.

4. Er I enige om, hvordan i opdrager?
På arbejde planlægger vi alt og holder møder i et væk, men hvorfor er vi så lemfældige i forhold til vores børn? Og er vi som forældre overhovedet bevidste om, hvad vi vil. Og er vi enige med hinanden? Et godt fundament er at lægge en grundlæggende forældrestrategi. Så er børnene heller ikke i tvivl, om hvor de har jer!

Kilde: 'Tro på dit barn - forældreguide til robuste og livsglade børn' af Jørgen Svenstrup og Gitte Svanholm.

Læs også