Familieliv
12. oktober 2010

Vi stresser vores bedsteforældre

Bedsteforældre stresser over at ville støtte deres egne børn, passe børnebørnene og samtidigt tage vare på deres egne forældre.
Af: Julia Schmiegelow
https://imgix.femina.dk/media/ba0954757bc1460d8dcdea391519c51b.jpg

Foto: All Over Press

Bedsteforældre skal støtte deres egne børn, passe børnebørnene og samtidigt tage vare på deres egne forældre. I hvert fald hvis det gode forhold skal bevares, og det stresser dem.

Af Julia Schmiegelow, Foto: All Over Press

Når hverdagen er presset med job, indkøb og børnepasning, så tyr de fleste forældre til at bruge bedsteforældre som aflastning. Samtidig har mange bedsteforældre selv forældre, der er så gamle, at de skal have hjælp med at købe medicin, handle ind og daglig pleje.

Presset på bedsteforældre er blevet så stort, at de er stressede og ikke har tid til sig selv med det resultat er det går ud over deres heldbred og deres forhold til deres partner.

Et engelsk studie "The Helping Hands study", hvor 3.000 i 50 og 60´erne har deltaget, viser, at mere end tre ud af fire bedsteforældre kæmper med at få dagligdagen til at hænge sammen, da de skal tage vare på alt fra de ældste til de yngste generationer i familien. Det har givet generationen betegnelsen "sandwich-generationen".

Bedsteforældre oplever urimeligt pres
Ifølge Ældre Sagen er man også herhjemme bekendt med problemet, og hvor man i 2009 lavede en undersøgelse hos dem, der bor i plejebolig og får hjemmehjælp. Her viste det sig, at et stort flertal af de pårørende havde dårlig samvittighed, over de ikke fik besøgt deres forældre oftere. I Ældre Sagens daglige rådgivning får de også mange henvendelser fra de klemte bedsteforældre.

- Bedsteforældrene fortæller, at der bliver lagt et urimeligt pres på dem fra deres voksne børn. De skal stille op, når det passer dem, i stedet for at de gør det på frivillig basis. De fleste prioriterer familien højt, at have et godt forhold til børn og børnebørn. De vil bare ikke kostes rundt med, siger konsulent i Ældre Sagen Margrethe Kähler,

Skal sige fra
Familierådgiver Vibeke Quist Kring er også kendt med problematikken fra sin praksis, og hun er sikker på, at det er noget, vi kommer til at høre meget mere om fremover.

- Bedsteforældre er dårlige til at sige fra over for deres voksne børn og egne forældre. Og så føler de sig forpligtet til at hjælpe, fordi de har sat deres børn i verden, forklarer Vibeke Quist Kring.

Hun mener, at man bør hjælpe hinanden som familie, men at det er vigtigt, at der er en balancegang, hvor man husker både at gøre noget for sig selv og for andre.

- Man skal som bedsteforældre lære at sige fra. Men kun hvis det giver mening for en selv og for børnene eller børnebørnene. Og så skal man have sig selv med. Man skal ikke gøre det, hvis man ikke magter det. Og så er det vigtigt, at man som bedsteforældre fortæller sine voksne børn, hvad man prioriterer, eller at man som forældre spørger til sine forældres behov. Det kan være, at man som bedsteforældre hellere vil tage på camping hver weekend end at passe børnebørnene, siger Vibeke Quist Kring.

Bedsteforældre - Hvordan har du det med dem??
Hvordan har du det egentligt med dit barns bedsteforældre? Er du glad og lykkelig for dem og deres forhold til dine børn? Eller hånden på hjertet - trænger dagens bedsteforældre til en opsang?
Danmarks største ugeblad, Familie Journal, udgiver til efteråret en guide med tips og gode råd til bedsteforældrene.
Vil du være med til at præge de råd, de får - så send en mail med hvad de kære bedsteforældre gør godt, samt fif til hvor de kan gøre det bedre.
Send mail til helle.lyngbo@aller.dk

Se også:
Få det bedste ud af bedsteforældrerne
Bedste kan noget, far og mor ikke kan

Læs også