Gravid
9. marts 2016

8 ud af 10 gravide har skadeligt stof i kroppen

Et stort flertal af danske gravide har det hormonstyrrende stof triclosan i kroppen, som er under mistanke for at skade drengefostre. Se her, hvad du kan gøre for at undgå triclosan.
Af: Anne Romanelli
Gravid

Forskere fra Syddansk Universitet har undersøgt over 500 gravide kvinders urin og herefter sammenlignet prøverne med de nyfødte børns hovedmål.

Det viser sig, at 8 ud af 10 kvinder havde det hormonforstyrrende stof triclosan i kroppen under deres graviditet, og at jo højere niveau af triclosan var, jo mindre hoved fik deres nyfødte drengebarn.

Hovedpinepiller kan skade dit foster

De gravide med mest triclosan fødte således i gennemsnit drengebørn med syv millimeter mindre hovedomkreds end gravide med ingen eller kun lidt triclosan i urinen.

Pigefostre ikke nær så udsatte

Omvendt var der ved de nyfødte pigebørn ikke den store forskel på størrelsen af børnenes hoveder uanset moderens niveau af triclosan.

Gravid - do's and don'ts: Det må du - og det må du ikke!

- Det hænger meget godt sammen med den eksisterende viden om, at hormonforstyrrende stoffer påvirker fostre af forskellige køn forskelligt. Der er noget, som tyder på, at drenge er mere påvirkelige over for hormonforstyrrende stoffer, siger professor bag undersøgelsen Tina Kold Jensen til dr.dk.

Hovedstørrelsen er markør for hjernestørrelsen

Forskerne vil i de kommende år følge flere nyfødte børn med små hoveder for at undersøge, om de mindre hoveder har konsekvenser for deres udvikling.

Gravides indtag af DETTE kan give børn astma

- Hovedstørrelsen er en markør for hjernestørrelsen, og der er ingen tvivl om, at hjernens størrelse kan have betydning for ens intelligens og motoriske udvikling, forklarer Tina Kold Jensen.

Næsten alle gravide har triclosan i kroppen

Triclosan bliver bl.a. brugt som konserveringsmiddel i især kosmetiske produkter, visse deodoranter og tandpastaer, men brugen af triclosan er generelt faldet markant de seneste årtier.

Mangel på dette vitamin øger risikoen for abort

Alligevel havde hele 83 procent af de gravide i undersøgelsen altså triclosan i deres urin.

- Jeg synes, at det er skræmmende, for det havde jeg ikke forventet. Det er gravide, som ikke bevidst udsætter sig selv for det stof, og alligevel kan vi måle det hos så mange. Man kan som forbruger ikke rigtig undgå at blive udsat for de her hormonforstyrrende stoffer, og jeg mener derfor, at det må være op til myndighederne at sørge for, at man som forbruger ikke bliver udsat for de her stoffer, hvis de er farlige, siger Tina Kold Jensen.

Triclosan er ikke forbudt

Som det er i dag, er triclosan ikke med på den danske liste over uønskede stoffer og heller ikke på EU's liste over potentielt hormonforstyrrende stoffer. Og det ærgrer Forbrugerrådet.

Gravide frarådes at rejse til disse lande

- I dag skal man bevise, at stofferne er skadelige, før de bliver forbudt. Og det er rigtigt svært, for med hormonforstyrrende stoffer kan det være langtidseffekter, der måske først kommer efter 30 år, siger projektchef i Forbrugerrådet Claus Jørgensen.

Sådan undgår du triclosan og andre hormonforstyrrende stoffer

Forbrugerrådet giver sammen med Miljøstyrelsen følgende råd, hvis du vil undgå triclosan og andre hormonforstyrrende stoffer i din hverdag:

• Undgå tandpasta og deodoranter med triclosan.

Sådan undgår du skadelig kemi i børnetøj

• Undgå sportstøj, der markedsføres med at være ’antibakterielt’, ’bakteriehæmmende’ m.m., da det kan indeholde triclosan.

• Vælg Svanemærkede produkter, da de er fri for triclosan og andre stoffer, som er under mistanke for at være hormonforstyrrende, og som figurerer på EU's liste over hormonforstyrrende stoffer.

• Køb økologisk, da du på den måde undgår du pesticidrester, der kan indeholde hormonforstyrrende stoffer.

Sådan undgår du legetøj fyldt med kemi

• Gør rent og luft ud jævnligt, så du begrænser mængden af hormonforstyrrende stoffer i dit hjem. Bl.a. kan elektronik afgive stoffer til luften, som kan være hormonforstyrrende.

• Vask nyindkøbte produkter som tøj, spisegrej og mademballage inden brug, så du fjerner stoffer fra produktionen, som kan være hormonforstyrrende.

• Brug den gratis app ’Kemiluppen’, som Forbrugerrådet har til smartphones. Kemiluppen kan scanne for hormonforstyrrende stoffer i kosmetikprodukter samt fortælle, hvad der findes af sundere alternativer. Du kan også søge direkte på et produkt i appen. Download Kemiluppen her (link fjernet).

Læs også