Ægløsningsberegner: Sådan beregner du din ægløsning
Graviditet

Ægløsningsberegner: Sådan udregner du, hvornår du har ægløsning

En ægløsningsberegner kan hjælpe dig med at finde ud af, hvornår du har størst chance for at blive gravid. Prøv vores beregner her. Det eneste, du skal bruge, er datoen for den første dag i din sidste menstruation samt længden på din menstruationscyklus.

Vil du gerne være gravid?

Så er det en stor fordel at kende tidspunktet for, hvornår du har ægløsning - og det kan feminas ægløsningsberegner hjælpe dig med.

Det er dog vigtigt at understrege, at du godt kan have uregelmæssig ægløsning, selvom du har regelmæssig menstruation.

Derfor kan beregneren kun bruges til at give et vejledende svar på, hvornår du har ægløsning.

Ægløsningsberegner: Hvordan beregner jeg min ægløsning?

Du indtaster blot datoen for den første dag i din sidste menstruation, samt hvor lang din menstruationscyklus er, så hjælper ægløsningsberegneren med at regne ud, hvornår din ægløsning starter.

Din menstruationscyklus er varigheden fra din sidste menstruations første dag til din næste menstruations første dag.

Gennemsnittet er 28 dage, men nogle kvinder har længere eller kortere cyklus.

Indtast dine oplysninger i ægløsningsberegneren herunder:

Ægløsningsberegner

For at kunne beregne datoen for din ægløsnings skal vi vide den første dag, i din sidste menstruation.

Kender du længden på din menstruationscyklus, bedes du vælge det antal dage der passer til perioden. Hvis du ikke kender den, så lad den blive på 28 dage.

Hvornår er man mest frugtbar?

Du skal normalt have samleje med din partner i 0-5 dage før din forventede ægløsning, og op til 24 timer efter ægløsningen, hvis du ønsker chance for graviditet.

Det skyldes, at ægget kun er levedygtigt i 24 timer, efter det løsrives fra æggestokken, imens sædceller er i stand til at overleve i kvindens krop i op til fem døgn.

Kvinder med en kort menstruationscyklus på 25-26 dage har en tidlig ægløsning på cirka 10-12 dagen efter sidste menstruation, mens andre med en lang cyklus på 32-34 dage typisk først får ægløsning omkring 18-20-dagen efter sidste menstruation.

ægløsning

Hvad er ægløsning?

Ægløsning betyder, at ægcellen er blevet modnet i æggestokken, og derefter løsrives derfra.

Det er levedygtigt i 24 timer efter ægløsning. Hvis ægget bliver befrugtet, sætter det sig fast i livmoderslimhinden, og så får du ikke menstruation.

Hvis ikke, skylles det ud som menstruation cirka 14 dage senere.

Du kan teste med en graviditetstest, om du er gravid, 14 dage efter ægløsning, altså det tidspunkt, hvor du normalt ville få din menstruation.

Hvorfor skal jeg beregne min ægløsning?

Vil du gerne være gravid – eller ønsker du netop ikke at blive gravid - kan det være praktisk at vide, hvornår din ægløsning falder hver måned.

Så ved du, hvornår du skal have samleje for at opnå graviditet.

Kan jeg mærke min ægløsning?

Ja, nogle kvinder kan sagtens mærke, når de har ægløsning, men det er langt fra alle kvinder, og derfor kan det være praktisk at bruge en ægløsningsberegner.

Ægløsning symptomer

Der findes også flere forskellige kropslige tegn på, du har ægløsning, såsom smerter i lænden, ondt i maven, forhøjet temperatur og en ændret konsistens af dit udflåd, også kaldet ægløsningsslim er bare nogle af de forskellige symptomer på ægløsning.

Andre metoder til at beregne tidspunkt for ægløsning

Der findes flere hjælpemidler end vores ægløsningsberegner, der kan give dig et prej om, hvornår du har ægløsning.

En ægløsningstest. På apoteket og i supermarkedet kan du købe ægløsningstest, som er nogle små strips, der indikerer, hvornår du har ægløsning.

De fungerer på samme måde som graviditetstests ved, at du tisser på dem. Ægløsningstesten måler koncentrationen af hormonet LH i urinen, et hormon som stiger to-tre dage inden ægløsningen.

Det er en god idé at bruge ægløsningstesten på samme tidspunkt af døgnet, når du tester. Hvornår i din cyklus du skal starte med at bruge ægløsningstesten, afhænger af længden på din cyklus. Det står forklaret i indlægssedlen til ægløsningstesten, som du kan købe på apoteket.

Ægløsningsapps. Du kan hente flere forskellige apps ned til din smartphone, som f.eks. appen ”Clue”, der holder styr på din cyklus. Et par dage før ægløsning, får du en notifikation på din telefon, så du ved, hvornår det er smart at have samleje.

Kalender. Den helt oldschool-måde at holde styr på din ægløsning er hver måned at skrive ind i din kalender, hvornår din menstruation falder.

Når du har noteret data for et par måneder, vil du kunne se, hvor lang din cyklus gennemsnitligt er, og derefter regne dig frem til et cirka-tidspunkt for din ægløsning, nemlig cirka 14 dage før din næste menstruations første dag.

Kan ægløsningsberegneren bruges til at bestemme barnets køn?

Måske. Den amerikanske læge Landrum B. Shettles foreslog for over 30 år siden, at timingen af samlejet er afgørende for kønnet.

Ifølge hans teori er chancen for at få en dreng større, jo tættere på ægløsningen, man har samleje, mens man, hvis man ønsker en pige, skal have sex tre eller flere dage før ægløsningen.

Forklaringen skal være, at sædceller, der indeholder et y-kromosom, og dermed skaber drenge, er lettere og hurtigere kommer frem til ægget, mens sædceller med et x-kromosom, der skaber piger, er tungere og langsommere.

Derfor kan samleje tre eller flere dage før ægløsningen, ifølge hans teori, øge chancen for at få en pige.

Kilder: Apoteket.dk, gravid.dk, Rigshospitalets Fertilitetsrådgivning, Information.dk – ”Du kan selv vælge dit barns køn”.

Læs mere om:

Læs også