Alexandra var igennem en traumatisk fødsel: ”Jeg følte ikke, jeg var til stede under min egen fødsel”
Foto: Privat
”Det her overlever jeg ikke”, tænkte 27-årige Alexandra Staffensen for tre år siden under fødslen af hendes søn Elliot. Moderkagen ville nemlig ikke med ud, og derfor blev hun kørt akut på operationsbordet, da personalet på fødestuen ikke kunne stoppe den voldsomme blødning i hendes underliv på andre måder.
På fødestuen, få timer før Elliot kommer til verden
”Det gjorde sindssygt ondt. Jeg blev dårlig og kunne mærke, jeg faldt væk. Det var så grænseoverskridende og smertefuldt, at det slet ikke kan forklares,” siger Alexandra og fortsætter:
”Jeg tænkte: ”Det her, det overlever jeg ikke.””
Hele det voldsomme fødselsforløb fortæller Alexandra om i Mamas podcastserie ”Fødselsberetninger”.
En nyfødt Elliot
En traumatisk oplevelse
Ifølge privatpraktiserende jordemoder Stine Roswall er det bestemt ikke unormalt at have det som Alexandra efter en hård fødsel. For det kan være en voldsom oplevelse at føde et barn – især hvis der opstår alvorlige komplikationer, fortæller hun.
”Det er helt reelt at føle, at man har haft en nærdødsoplevelse. Det kan være en meget voldsom oplevelse at have ligget der med en masse mennesker, der arbejder på ens krop imens, og så i det næste øjeblik forsvinder de alle sammen, og man tænker: ”Hallo, var jeg lige ved at dø?” For 10 år siden blev der lavet nogle studier i England og Sverige, hvor man screenede kvinder efter fødslen for PTSD (Posttraumatisk Stress Syndrom, red.), og det var omkring 1,5 procent, der havde fået PTSD efter fødslen. Fuldstændig ligesom soldater, der vender hjem fra krig. Og det siger jo noget om, hvor åbent hele ens sanseapparat er under en fødsel. De sidste ni måneder har kroppen og psyken forberedt sig på at kunne læse en babys signaler, så man kan blive en god mor for sin baby. Når man så får sådan en voldsom fødsel, så er det klart, at oplevelsen går lige ind, for alle parader er jo sænket.”
LÆS OGSÅ: Jordemoderen svarer: Sådan føles en ve
Den vigtige efterfødselssamtale
Det endte med, at Alexandra måtte gå i terapi for at få bearbejdet sin fødselsoplevelse.
Og Stine Roswall kan kun understrege vigtigheden af at få talt sin fødsel igennem efterfølgende – f.eks. ved at gøre brug af en efterfødselssamtale. Og hvis man først har brug for at tale om det flere måneder senere, skal man ikke tøve med at henvende sig til hospitalet igen.
”Man kan have brug for at tale med en læge eller jordemoder, inden man tager hjem fra hospitalet, men for nogle kan der også gå en måned, før de kan mærke, de har brug for at få snakket fødslen igennem. Så er man måske begyndt at lande i alt det nye og har haft tid til at reflektere over, hvad det egentlig var, man oplevede under sin fødsel. Det kan også være nogle helt andre spørgsmål, der opstår lang tid efter. Så skal man ringe til sin fødegang og sige, man har brug for at tale med den jordemoder, man fødte med eller gik i konsultation hos, og så kan man gennemgå fødselsjournalen sammen og få svar på sine spørgsmål.”
Alexandra og hendes nu 3-årige søn Elliot
Fremtiden
Alexandras søn Elliot er i dag 3 år. Halvandet år efter fødslen gik Alexandra og Elliots far fra hinanden, så de to lever i dag alene i en lejlighed i København. Alexandra regner med, hun gerne vil have flere børn i fremtiden. Men en fødsel til er hun dog mildest talt knapt så begejstret for.
”Elliots fødsel sidder stadig i mig i dag, og det første år eller to efter fødslen var jeg overbevist om, at jeg aldrig skulle have flere børn, for jeg skulle i hvert fald ikke føde igen. Men jeg ved jo godt, at hvis jeg vil have flere børn, så er jeg nødt til det. Men så vil jeg i hvert fald sørge for at forberede mig grundigt mentalt, inden det sker,” siger hun og fortsætter:
”Jeg føler slet ikke, jeg var til stede under min egen fødsel med Elliot. Det var en meget traumatisk oplevelse for mig at føde mit eget barn, og jeg føler egentlig, at den oplevelse, som skulle være en fantastisk ting, er blevet taget fra mig,” siger hun.