Alt hvad du skal vide om ammestop
Foto: Shutterstock
Ammestop kan ske af forskellige grunde, såsom et ønske om at begynde med fast føde, personlige årsager eller fordi barnet ikke længere har behov for modermælk. Det kan være en udfordrende proces for både mor og barn, og det er vigtigt at overveje forskellige tilgange og søge professionel rådgivning, hvis man er usikker.
Hvornår og hvordan stopper du amning?
Sundhedsstyrelsen råder til, at man ammer indtil barnet er seks måneder gammelt, og fortsætter med delvis amning indtil barnet er mindst 12 måneder, eller så længe både mor og barn trives med det.
Dit ammestop er en proces, der bør ske gradvist. Start med at springe en enkelt amning over og erstat den med flaske- eller komælk, afhængigt af barnets alder. Dette giver både dit barn og dine bryster tid til at tilpasse sig. Nedsæt amningen langsomt over flere uger, hvilket også reducerer risikoen for brystbetændelse og ubehag.
5 gode råd til ammestop
- Vælg en periode, hvor livet føles mere roligt. Vælg et tidspunkt, hvor barnet og dig ikke er syge eller påvirkede for mange store forandringer.
- Begynd gradvist at reducere. Skær langsomt ned på antallet af amninger, eventuelt én mindre amning om dagen hver uge. Dette er som regel bedst for både brysterne og barnet.
- Giv kun barnet bryst, når det aktivt søger det, og forsøg først at tilbyde anden mad og drikke.
- Vær forberedt på at rumme og vise omsorg overfor barnets reaktioner. Prøv at berolige barnet på andre måder end med amning – ofte kan en krammebamse eller sut være et godt alternativ til brystet.
- Hvis I oplever udfordringer med at stoppe amningen, kan det være en god idé at bede jeres sundhedsplejerske om hjælp.
Hvor længe har man brystmælk efter ammestop?
Når du reducerer amningen eller stopper helt, vil din mælkeproduktion gradvist aftage. Dine bryster vil dog fortsætte med at producere mælk uger til måneder efter. I starten er det vigtigt at lindre brystspændinger ved f.eks. at tage et varmt bad og massere brysterne for at tømme dem en smule.
Pas på, da brystbetændelse stadig kan opstå, selv med reduceret mælkeproduktion. Vær opmærksom på, at udmalkning også kan stimulere mælkeproduktionen.
Normalt aftager mængden gradvist, som brystvævet tilpasser sig de ændrede krav. Kontakt din sundhedsplejerske, ammevejleder eller læge for vejledning, hvis du er usikker på, hvordan du bedst håndterer situationen.
Ammestop og smerter
Nogle kvinder oplever ubehag eller endda smerter, når de vælger at stoppe amningen. Det kan skyldes mælkeophobning. For at lindre smerten, prøv at massere brysterne blidt, anvend varme omslag, og sørg for at bære en støttende bh.
Mælkeophobning kan føre til ubehagelige brystknuder og brystbetændelse (mastitis). Symptomerne på brystbetændelse er rødme, hævelse og muligvis feber. Gradvis reduktion af amningen og korrekt udmalkningsteknik kan hjælpe med at minimere disse smerter.
5 symptomer på brystbetændelse - og hvordan du behandler det
Piller til ammestop
Har du brug for at stoppe din mælkeproduktion helt, kan det gøres ved hjælp af medicin.
Ammestop-piller, såsom dem, der indeholder cabergolin, kan anvendes for at hjælpe med at stoppe mælkeproduktionen. Pillerne virker ved at hæmme hormonet prolaktin, som er nødvendigt for mælkeproduktion.
Ammestop-piller bivirkninger: Som alt medicin, kan ammestop-piller have bivirkninger. Det kan inkludere kvalme, hovedpine, svimmelhed eller tør mund. Det er vigtigt at tale med din læge om risici og fordele, før du starter på sådan en behandling.
Hvor hurtigt virker ammestop piller: Effekten af ammestop-piller kan mærkes inden for et par dage. Mælkeproduktionen reduceres normalt betydeligt inden for 24 til 48 timer.
Ammestop om natten
Mange ønsker at stoppe med at amme om natten for at mindske søvnmangel. Det er vigtigt at overveje barnets alder og graden af søvnmangel. Småbørn kræver ofte næring om natten indtil 6-9 måneders alderen. Amning om natten er ikke eneste løsning; du kan få din partner til at give barnet udpumpet brystmælk eller modermælkserstatning. Hvis du fortsætter med amning om dagen, kan amning om natten dog være nødvendig for at opretholde god mælkeproduktion.
Ammestop (barn på 1 år)
Ammestop efter et år kan være enklere, da barnet allerede er vant til at spise anden mad. Gradvis reduktion af amning og erstatning med anden næring er nøglen.
Ammestop (barn på 2 år)
Når du stopper amning efter to år, kan det kræve mere tålmodighed, da barnet kan være mere knyttet til amningen. Inkluder beroligende aktiviteter og kærlig opmærksomhed for at hjælpe dit barn gennem overgangen.
Kilder: sundhedsstyrelsen.dk, engodstart.dk