Amning: For lidt eller for meget mælk - dét kan du gøre!
Amning kan virke som en større videnskab, for selvom det er noget af det mest naturlige i verden, så oplever mange mødre problemer og tvivlsspørgsmål i forbindelse med amning.
Hvad gør man f.eks., hvis man har for lidt mælk eller for meget mælk? Mælkeproduktionen skulle jo i teorien gerne følge barnets behov - men det kan ske, at det ikke altid lige går, som det 'burde'...
Her er der heldigvis gode råd at hente! Nedenunder kan du se, hvad du kan gøre, hvis du producerer for lidt eller for meget mælk. Rådene er uddrag fra sygeplejerske Ulla Rodes bog 'Graviditet, fødsel og den nye familie':
For lidt mælk under amning
Det er almindeligt, at der er tidspunkter eller dage, hvor du føler, at der ikke er mælk nok, når du ammer. Mange børn vil også sutte hyppigt om aftenen, hvor mange kvinder oplever at have mindre mælk. Det er et normalt fænomen, fordi mælkeproduktionen varierer hen over døgnet.
For lidt mælk kan også skyldes, at barnet ikke sutter hyppigt eller længe nok, ligesom det kan skyldes, at barnet ikke har godt fat om brystet, eller du er anspændt, så mælken ikke løber. Det er desuden almindeligt, at din mælk smager anderledes på det tidspunkt, hvor du normalt skulle have haft din ægløsning eller menstruation. Det kan være, at barnet afviser brystet, indtil det vænner sig til smagen.
Der er også perioder, hvor barnets appetit øges. Typisk sker det i 5-6 ugers alderen, og igen når barnet er ca. 3 måneder. I de perioder kan barnet have behov for at sutte ofte. Det øger mælkeproduktionen, så den følger barnets behov. De såkaldte appetitspring ses oftest, hvis mor forsøger at styre tidspunkterne for amning.
Vurdér barnets trivsel. Er du bekymret for, om barnet trives, så kontakt sundhedsplejersken eller lægen.
Prøv disse råd, hvis du har for lidt mælk:
* læg barnet hyppigt til ved begge bryster, evt. hver 2. time. Vær opmærksom på, at dit barn får gjort sig færdig ved det ene bryst, før det andet tilbydes
* am også om natten
* sørg for at barnet bruger rigtig sutteteknik hver gang (og f.eks. ikke kun har det yderste af brystvorten i munden) - så stimulerer det bedst muligt mælkeproduktionen
* sid eller lig afslappet, når du ammer, så nedløbsrefleksen kan virke optimalt
* hvis dig så meget som muligt
* malk eventuelt selv ud efter amning
* undlad at give barnet narresut
* indstil dig på et par dage, hvor du ikke skal lave andet end at amme og hvile dig
For meget mælk under amning
Nogle kvinder har derimod mere mælk, end barnet behøver. Mælkeproduktionen indstiller sig dog gerne gradvist efter barnets behov. Hvis barnet ikke tømmer brystet, vil mælkeproduktionen efterhånden falde.
Dit bryst skal helst føles blødt og uden knuder, når du har ammet. Det kan dog aldrig blive helt tømt for mælk.
Prøv disse råd, hvis du har for meget mælk:
* lad barnet sutte, når det har behov for mad
* lad fortsat barnet gøre sig færdig ved det første bryst, inden du eventuelt lægger barnet til det andet bryst
* følg og respektér barnets signaler om, at det er mæt
* lad ikke barnet hyggesutte for meget - jo mere barnet sutter, jo mere stimuleres mælkeproduktionen
* malk ud, hvis dit barn simpelthen ikke kan spise al mælken, og der er begyndende mælkeknuder, fordi brystet er meget fyldt. Vær opmærksom på, at jo mere mælk du malker ud, des mere producerer du. Mælkeknuder er ophobet mælk i tilstoppede mælkegange, som får brystet til at føles varmt, ømt og hårdt - og som kan føre til feber og gøre dig sløj. Mælkeknuder kan forebygges ved at skifte mellem forskellige ammestillinger (så barnet får suttet på alle områder af brystet) samt ved at massere brystet, holde brystet varmt og undgå en stram bh. Det kan løsne op for evt. tilstoppede mælkegange.
Læs også:
Amning: Sådan undgår du at baby gylper
Dine spisevaner i graviditeten kan påvirke amningen
Hvad må jeg spise, når jeg ammer?