Børn
15. april 2021(Opdateret 15.04.21)

Dagpleje eller vuggestue? Sådan vælger du

Er dagpleje eller vuggestue det rette for dit barn? Det kan være svært at beslutte, om dit barn skal i den ene eller den anden form for institution, men der er hjælp at hente her.
Af: Anne Romanelli, Redaktionen
Vuggestue, børnehave elle hjemmepasning - hvad vælger du?

Udgivet første gang 27. november 2015. Foto: Shutterstock

Det kan være svært at vælge mellem dagpleje og vuggestue, og det er under alle omstændigheder en kæmpe omvæltning for dit barn, når hun eller han i en tidlig alder må slippe mors og fars trygge favn og tage hul på institutionslivet.

Men du kan gøre meget for at lette overgangen for junior - og det hele starter med selve valget af pasningsordning.

Først og fremmest gælder det om at være opmærksom på barnets behov. Og der skal du huske, at du er den, der kender barnet bedst.

Hvad alle andre tænker og tror om dagpleje- eller vuggestuelivet, bør derimod komme i anden række, understreger psykolog og familievejleder Heidi Agerkvist.

Dagpleje eller vuggestue: Lyt ikke til andre

– Valget af enten dagpleje eller vuggestue er noget, som rigtig mange har en mening om, og familie, venner og eksperter vil sikkert tale varmt for enten det ene eller det andet, men mit råd er, at man holder op med at høre på, hvad alle andre siger, og tænker over, hvad der er mest rigtigt for ens eget barn, og hvad der passer bedst ind i ens families værdisæt, siger hun.

Det handler i bund og grund om, hvorvidt man hovedsageligt ønsker ro (dagpleje) eller foretrækker flere stimuli (vuggestue) omkring sit barn, forklarer Heidi Agerkvist.

Det rette dagtilbud handler om barnets personlighed

Her gælder det først og fremmest om at overveje, hvad der passer bedst til det enkelte barns personlighed.

– Allerede, når børnene er helt små, begynder der at vise sig en særlig personlighed og et særligt temperament. Hvis barnet f.eks. er meget forsigtigt og måske har det svært i større sammenslutninger, så kan dagplejen være mest oplagt.

Er barnet derimod en krudtugle med mod på verden, så kan han eller hun have brug for at være et sted, hvor der er flere impulser fra en større gruppe børn og voksne, siger familievejlederen.

Fordele og ulemper ved dagpleje og vuggestue

Man skal desuden være klar over, at der er fordele og ulemper ved begge former for pasningsordning.

– I dagplejen vil barnet knytte sig meget til én voksen, hvilket det kan have meget glæde af, men man skal også være klar over, at dagplejeren jo også bliver syg eller kan være væk af andre årsager, hvor barnet så skal i gæstedagpleje hos en måske helt fremmed, siger Heidi Agerkvist.

– I vuggestuen er tilknytningen måske ikke helt så stor, men der er flere voksne, som barnet kender, og det vil højst sandsynligt ikke mærke, hvis én af de voksne er fraværende.

Besøg institutioner i området

Familievejlederen råder forældre til fra start at være opsøgende og bede om lov til at kigge forbi udvalgte vuggestuer og dagplejer i deres nærområde, så de kan danne sig et indtryk af, hvad der vil passe bedst til det enkelte barn.

– Man kan i den forbindelse også tænke langsigtet og overveje en integreret institution (vuggestue og børnehave i ét). Det vil lette overgangen til børnehaven, når det bliver aktuelt, siger Heidi Agerkvist.

Det skal du vide om de forskellige dagtilbud

I Danmark er der pasningsgaranti, hvilket betyder, at kommunen skal anvise en plads i et alderssvarende dagtilbud til alle børn i aldersgruppen over 26 uger og indtil barnets skolestart.

Dagpleje

  • Den enkelte dagplejer må ikke passe mere end fem børn.
  • Dagplejeren kan være kommunal, det vil sige godkendt, ansat og aflønnet af kommunen, eller private dagplejer, der har indgået en aftale om driften med kommunen.
  • Dagplejens pris varierer fra kommune til kommune men ligger typisk omkring 3000 kroner om måneden for en fuldtidsplads.

Vuggestue

  • Antallet af børn i en vuggestue følger den gældende normering i din kommune.
  • Vuggestuer er typisk for børn under tre år.
  • Vuggestuer kan enten være drevet af kommunen eller af en privat leverandør.
  • Prisen for en vuggestueplads varierer fra kommune til kommune men ligger typisk omkring 3400 kroner om måneden for en fuldtidsplads.

Hjemmepasning

  • Den enkelte kommune fastsætter størrelsen på tilskuddet til hjemmepasning og hvilken aldersgruppe, der kan modtage tilskud.
  • Kommunen kan give forældre et tilskud til at passe deres egne børn mellem 24 uger og op til skolestart i stedet for at få en plads i et dagtilbud.
  • Tilskuddet kan gives for en periode på minimum 8 uger og maks et år.

Kilde: Borger.dk, Børne- og Undervisningsministeriet

Den tredje mulighed: Hjemmepasning

Selvom dagpleje og vuggestue er de pasningsformer, de fleste tyer til, er der også en tredje mulighed, som et stigende antal forældre vælger.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at flere kvinder er begyndt at passe deres børn hjemme og dermed fravælge dagplejerne, vuggestuerne og børnehaverne.

Tallene viser en markant stigning hos kvinder mellem 15 og 64 år, der ikke har søgt arbejde, fordi de vil passe børn eller familiemedlemmer selv. I denne aldersgruppe er tallene steget fra 22.000 kvinder i slutningen af 2015 til 30.000 kvinder i 3. kvartal af 2020.

Ole Henrik Hansen, der er børneforsker ved Aarhus Universitet, siger til Radio 4, at årsagen til stigningen blandt andet skal findes i debatten om forholdene i dagtilbuddene:

– Forældrene vælger det fra af forskellige årsager. En af dem er, at der har været meget debat om dårlig kvalitet i dagtilbud. Det er en helt berettiget kritik af dagtilbuddene, men det gør også, at der er forældre, der tænker, at det vil de ikke prøve, siger han.

Læs også