Gravid
14. august 2024

Fortrydelsespille - Alt du bør vide om nødprævention

Fortrydelsespiller er en nødprævention, der kan forhindre graviditet efter ubeskyttet samleje. Find her alt, du behøver at vide om, hvordan de virker, og hvornår de skal tages.
Af: Olivia Zypikoff
Fortrydelsespille - Alt du bør vide om nødprævention

Foto: Shutterstock

Hvad gør en fortrydelsespille?

En fortrydelsespille virker ved at forhindre eller forsinke ægløsning, så sædcellerne ikke kan befrugte ægget. Hvis ægløsningen allerede er sket, kan fortrydelsespillen også gøre livmoderslimhinden mindre modtagelig for et befrugtet æg, hvilket reducerer chancen for, at det sætter sig fast og udvikler sig til en graviditet.

Hvor sikker er en fortrydelsespille?

Fortrydelsespiller er generelt meget sikre og effektive, hvis de tages inden for den anbefalede tidsramme. Effektiviteten afhænger dog af, hvor hurtigt du tager pillen efter samleje. Jo tidligere du tager den, desto bedre virker den. Det er dog vigtigt at forstå, at en fortrydelsespille ikke er 100 procent sikker, og den bør ikke bruges som en regelmæssig præventionsmetode.

Hvornår skal man tage en fortrydelsespille?

Jo tidligere du tager fortrydelsespillen efter ubeskyttet samleje, desto mere effektiv og sikker er metoden.

Der findes to slags fortrydelsespiller: Den ene pille indeholder hormonet levonorgestrel, som skal tages hurtigst muligt efter ubeskyttet samleje - helst inden for 12 timer og senest inden 72 timer (tre døgn). Den anden pille indeholder hormonet ulipristalacetat, som ligeledes skal tages hurtigst muligt og gerne senest inden for 120 timer (fem døgn).

Ifølge Sundhed.dk er de to fortrydelsespiller lige effektive, og bivirkningerne er de samme.

Fortrydelsespiller er ikke en abortpille

“Nødprævention er ikke en abortpille. Man er nemlig ikke gravid, før et befrugtet æg har sat sig fast i livmoderslimhinden. Nødprævention kan derfor også bruges, selvom du er modstander af abort,” skriver Sexlinjen.dk.

Hvor mange fortrydelsespiller må man tage?

Du må gerne tage fortrydelsespiller mere end én gang inden for en menstruationscyklus. Der vil dog være større risiko for blødningsforstyrrelser, men der er ikke set alvorlige bivirkninger.

Hvor kan man købe fortrydelsespiller?

Fortrydelsespiller kan købes på apoteker over hele landet. Du kan få dem i håndkøb, hvilket betyder, at du ikke behøver en recept fra lægen for at købe dem. De kan også købes online fra godkendte apoteker, hvilket kan være en praktisk løsning, hvis du ikke har mulighed for at tage til et fysisk apotek.

Ønsker du nødprævention hurtigst muligt, så søg mod døgnåbne apoteker. Her finder du en oversigt over døgn- og vagtapoteker.

Hvad koster en fortrydelsespille?

Prisen på en fortrydelsespille ligger typisk mellem 100 og 200 kroner, afhængigt af mærke og hvor du køber den. Generelt koster en fortrydelsespille med levonorgestrel omkring 80-110 kroner, mens pillen med ulipristalacetat ligger på cirka 179 kroner. Prisen kan variere alt efter, om du køber den på et fysisk apotek eller online.

Spiral som nødprævention

Kobberspiralen er den mest effektive form for nødprævention. Den skal indsættes af en læge inden for fem dage efter ubeskyttet samleje, og risikoen for graviditet er så lav som 0,1 procent. En af fordelene ved kobberspiralen er, at den kan blive siddende og fungere som prævention i fremtiden.

Ifølge Sundhed.dk er fortrydelsespiller, der indeholder ulipristalacetat eller levonorgestrel, en smule mindre effektive, og 1-2 procent af kvinderne kan stadig blive gravide, selv efter at have taget en fortrydelsespille.

Kobberspiralen er selvfølgelig en mere langsigtet præventionsmetode, som kræver konsultation med en læge.

Kilder: sundhed.dk, sexlinjen.dk og apotektet.dk

Læs mere om:

Læs også