Gravid
22. februar 2018

Fra en læser: Kan denne ammestilling hjælpe børn med kolik?

Vi ved ikke præcist, hvorfor nogle børn får kolik, men denne læser har en historie og et godt råd, som hun gerne vil dele.
Af: June W.G. Techt
Ammestilling amning kolik

foto: Panthermedia og privat

https://imgix.femina.dk/june_rund_2.jpg

Af June W.G. Techt - Mor til 3, sygeplejerske og Zoneterapeut.

Min lille pige, min førstefødte, blev født på Hvidovre hospital, og alt forløb planmæssigt. Efter fødslen opholdt jeg mig et par dage på barselsafdelingen. Her blev jeg undervist i korrekt amme teknik af erfarne sygeplejersker og jordemødre: Barnet skulle ligge fladt ned, hvilende på min arm og eventuelt støttes af en pude. Denne stilling var den rigtige for 30 år siden, for 100 år siden og er stadig den man bliver vejledt i at bruge.

LÆS OGSÅ: Råd mod kolik: Få lægens bud på, om det virker

Baby-elastikker

Jeg havde ingen problemer med amningen, min lille pige suttede på livet lyst og hun tabte ikke i vægt, som normalt er, de første døgn efter fødslen. Min mand og jeg drog derfor veltilfredse hjemad for at nyde livet i vores lille ny familie - endnu uforberedt på det helvede som ventede forude.

Vores datter Maria tog pænt på i vægt, hun var buttet, for ikke at sige småfed, og havde gode elastikker på både arme og ben. En rigtig lille velnæret baby, som spiste godt, sov fint og var glad og tilfreds.

Dette ændrede sig efter et par uger.

Skrig og kolik

Det meste af dagen forløb fint, med de rutiner der er omkring en lille baby. Søvn, mad, bleskift, bad, frisk luft og en masse kontakt og kys. Ud på eftermiddagen begyndte vores lille pige typisk at græde - og herefter skrige. Og det blev ved og ved.

Vi kunne se, at hun spændte i maven og trak benene op under sig og vi var ikke i tvivl om, at hun havde onde. Vi konsulterede derfor både læge og jordemoder, som hurtigt konkluderede, at det var kolik. Det var der ikke noget at gøre ved, men de trøstede os med, at det ville være overstået efter tre måneder. TRE måneder- det syntes vi var fuldstændig uacceptabelt!

De fik ret!

Så vi prøvede med babymassage, svømning, diverse dråber vi fik anbefalet af lægen.

Intet hjalp.

Så vi gik op og ned af gulvet. Aften efter aften. Og var ind imellem ret desperate. Men de kloge hoveder havde ret – efter tre måneder var det pludselig overstået. Ingen mavekramper, ingen utrøstelig gråd. Glade var vi, men vi kunne bestemt godt havde undværet den hårde start for vores lille Maria.

LÆS OGSÅ: Babygråd for begyndere

Hvad er kolik?

Kolik har været kendt i hundredvis af år i vesten. Man kender ikke den nøjagtige årsag til kolik, og man kalder det kolik, fordi man mener smerterne stammer fra kramper i tarmene. Andre mener, at barnet sluger luft og dette giver mavesmerter. Eller at det skyldes moderens indtagelse af komælk. Der er også teorier om, at smerterne skyldes ledskred i ryggen og at dette skal behandles af en kiropraktor.

En ting er dog sikker: I virkeligheden ved man ikke hvorfor op til 15 procent af alle nyfødte får kolik og vi ved ikke, hvad vi skal gøre for at lette smerterne for vores små babyer.

Kolik og ammestilling

Da jeg ventede mit andet barn - jo, utroligt nok turde jeg godt - læste jeg en artikel, som beskrev den måde mange afrikanske kvinder bærer deres børn på. De spændes fast til moderen med et klæde i en lodret stilling. Her hænger de så hele dagen og finder brystvorten, når de har behov for mad - stadig i en lodret stilling. Det, der er interessant ved denne sammenligning er, at kolik ikke kendes i Afrika.

Det var mærkeligt, og det tænkte jeg over i et stykke tid. Derefter prøvede jeg at forestille mig, at jeg skulle ligge ned i min seng eller sofa og indtage al min mad og drikke i 14 dage. Jeg er sikker på, at jeg ville få gevaldig mavepine efter kort tid. Endelig følte jeg, at jeg havde en idé om noget, jeg kunne prøve for at forhindre, at mit næste barn skulle få kolik.

Var det mon det, der gjorde forskellen?

Efter Maria fik jeg to piger kort efter hinanden og begge ammede i lodret stilling. Man skal lige vænne sig til det, men efter et stykke tid er det faktisk nemmere. Babyen ligger op af ens mave og bryst i lodret stilling og man har fast om babyens numse – og bruger måske en pude til støtte.

Mine to piger fik ikke kolik - og jeg er klar over, at mine erfaringer ikke kan bruges som en stor videnskabelig undersøgelse. Men til skeptikerne vil jeg bare sige: Læg jer fladt ned i to uger. Alt hvad I spiser og drikker skal indtages i denne stilling. Lur mig om i ikke også får kolik lignende tilstande med hertil hørende fordøjelsesproblemer.

Læs mere om:

Læs også