Gravid
3. juni 2013

Gravid - hvad er en risikovurdering?

Er du gravid og undrer du dig over, hvad en risikovurdering erog hvad det indebærer. Læs mere om risikovurdering her.
Af: Else Marie Lehman
https://imgix.femina.dk/media/d23e8d104b224e62baa677d6c9ce2dc3.jpg

Foto: Colourbox

En RISIKOVURDERING er en beregning af, hvor sandsynligt det er, at I får et barn med for eksempel Downs syndrom. I får ikke et "ja" eller et "nej" med hjem fra en risikovurdering, men den giver jer et tal, som fortæller, om der er en høj eller en meget lav risiko.

En sandsynlighed på under 1 ud af 300 (svarende til 0,33 procents risiko) betragtes som så lav, at der ikke er grund til decideret fosterdiagnostik. Den alene indebærer også en risiko for fosteret at gennemføre. Men får du et tal som for eksempel 1 ud af 200 (altså 0,5 procent risiko) eller 1 ud af 25 (4 procent risiko), får I tilbudt at blive undersøgt nærmere - at få en fosterdiagnostik - for at få et endegyldigt svar. Det er frivilligt, om I ønsker at tage imod tilbuddet om risikovurdering såvel som fosterdiagnostik.

Risikovurderingen foretages normalt på baggrund af den såkaldte doubletest, en nakkefoldsscanning, jeres familiehistorie og kvindens alder. Hver test og faktor giver hver for sig en sandsynlighed, som lægen eller sygeplejersken kobler sammen til én samlet vurdering, og den giver en meget præcis vurdering.

Doubletest
Doubletesten er en blodprøve, som tester for forskellige stoffer, der udskilles af moderkagen. Hvis fosteret har Downs syndrom, vil det kunne ses på stoffernes niveauer.

Doubletesten foretages af praktiske årsager imellem 8. graviditetsuge og 13. uge og 6 dage.

Den skal tages flere dage før nakkefoldsscanningen, for at analysen af blodet ligger klar og kan indgå i beregningerne med det samme. I nogle tilfælde tages blodprøven hos egen læge; i andre tilfælde skal du omkring hospitalet for at få det klaret.

Trippletest
Hos nogle gravide vil man erstatte - eller supplere - doubletesten med en tripletest. Som navnet antyder, undersøges her tre stoffer imod doubletestens to, og den
kan derfor også sige noget om barnets risiko for at have rygmarvsbrok eller bugvægsbrok. Testen kan til gengæld først foretages senere end doubletesten, nemlig fra graviditetens uge 14 til 20, og derfor er doubletesten den, der i udgangspunkt tilbydes.

Nakkefoldsscanning
Ved en nakkefoldsscanning måles tykkelsen på fosterets nakkefold. Det er en væskefyldt vandtykkelse i nakken, som alle fostre har. Hos fostre med Downs syndrom er fortykkelsen dog mere markant end hos fostre uden.

Nakkefoldsscanningen foretages ved en ultralydsscanning i perioden fra cirka 11. uge til 13. uge og 6 dage.

Den laves af en jordemoder, sygeplejerske eller læge. Det er en ufarlig undersøgelse for både fosteret og den gravide. I forlængelse af nakkefoldsscanningen foretages selve risikoberegningen, som I straks får resultatet af. Såfremt I har en familiehistorie, der tæller alvorlige arvelige sygdomme,
bliver det inkluderet i den samlede vurdering.

Læs også