Gravid
25. april 2016

Kejsersnit: Fordele og ulemper

I Danmark kommer omkring hvert femte barn til verden ved kejsersnit. Her kan du læse mere om fordele og ulemper, hvis du får kejsersnit.
Af: Anne Romanelli
Nyfødt baby

Foto: Pantherstock

Kejsersnit: Fordele og ulemper

For danske gravide er kejsersnit oftest kun et indgreb, man anvender, når en fødsel ikke kan gennemføres på naturlig vis.

Hvert femte barn i Danmark kommer i dag til verden ved kejsersnit, men man vil formentlig opleve et fald over de næste år, fordi der er et øget fokus på de negative konsekvenser ved kejsernit.

LÆS OGSÅ: Akut vs. planlagt kejsersnit: Forskel på børns sundhed bagefter

Det vurderer Anne-Mette Schroll, som er udviklingskonsulent i Jordemoderforeningen:

- Man er blevet mere opmærksom på de komplikationer, som et kejsersnit kan give på lang sigt for mor og barn. Vi oplever, at den stigende fokus, har gjort fødselslægerne mere tilbageholdne med at udføre kejsersnit alene på morens ønske, siger hun til dr.dk.

Risici ved kejsersnit

Det skyldes bl.a., at kvinderne kan få problemer med ardannelse, der medfører sammenvoksninger i underlivet, og at de har større risiko for, at deres livmoder brister ved en efterfølgende graviditet.

- Kvinderne kan få store problemer ved senere graviditeter, og chancen for at blive gravid igen kan blive mindre efter kejsersnit, tilføjer Anne-Mette Schroll.

Børn, der fødes ved kejsersnit, har også oftere problemer med vejrtrækningen lige efter fødslen, end børn der bliver født naturligt, ligesom der er øget risiko for visse sygdomme.

- Det har vist sig, at børnene har større risiko for at få astma og allergi. Og nogle studier tyder på, at barnet har større risiko for at få type 1 diabetes eller problemer med fordøjelsessystemet, siger Anne-Mette Schroll.

Kejsersnit kan redde liv

Hun understreger dog, at kejsersnit i nogle tilfælde kan være nødvendige - og i visse tilfælde kan redde liv:

- Der er ingen tvivl om, at der er tilfælde, hvor kejsersnit er den eneste løsning, hvis man vil redde morens eller barnets liv. Samtidig kan der også være tilfælde, hvor det kan være nødvendigt at foretage et kejsersnit forebyggende, hvis moren f.eks. har en kronisk sygdom, siger hun.

De hyppigste årsager til kejsersnit er, at barnets hoved kan ikke passere i bækkenet, forkert fosterstilling, iltmangel hos fosteret, en langtrukken fødsel, kraftig blødning fra underlivet, bristninger på livmoderen, foranliggende moderkage, svangerskabsforgiftning eller infektion hos moderen. Nogle kejsersnit foretages også, fordi kvinden har fødselsangst.

Anne-Mette Schroll mener under alle omstændigheder, at man bør sikre sig, at den enkelte kvinde får tilstrækkelig information om fordele og ulemper ved kejsersnit ud fra hendes individuelle situation - ikke mindst hvis kvinden overvejer et kejsersnit pga. fødselsangst:

- Hvis en kvinde er bange for fødslen og for smerterne, så skal hun tale med en jordemoder og læge om, hvordan de sammen kan planlægge fødslen bedst muligt, råder hun.

Læs også:
Kejsersnit: Stor forskel på landsdele
Naturlig fødsel vs. kejsersnit - de største forskelle
Hvorfor kejsersnit?
Tiden efter kejsersnit

Værd at gøre INDEN fødslen - 6 tips:

Læs mere om:

Læs også