Gravid
26. november 2014

Nybagte fædre: En fødsel er skræmmende

En svensk undersøgelse viser, at mange fædre føler et stærkt ubehag, mens deres barn kommer til verden...
Af: Anne Romanelli
https://imgix.femina.dk/media/302dad7bfb9d4329b8922416bccdd36a.jpg

Foto: All Over Press

Det kommer nok ikke som et chok for mange, at en fødsel er en hård omgang for kvinder. Men mænd har det heller ikke nødvendigvis let med fødselsoplevelsen, viser en stor svensk undersøgelse.

Her betegner 26 procent af de nybagte fædre fødslen af deres barn som en 'mindre god oplevelse'. Der bliver samtidig hæftet ord som 'grotesk', 'skræmmende' og 'stressende' på forløbet.

Undersøgelsen er lavet til afhandlingen 'At blive far', som har fulgt 1000 svenske fædre efter deres barns fødsel.

En fødsel tager også hårdt på danske mænd

Det er en holdning blandt de nybagte fædre, som den danske jordemoder, Lea Toft, der underviser ved den private klinik, Jordemoderhuset, kan nikke genkendende til.

Læs også: Guide til den gode fødselshjælper

- Mænd føler ofte, at fødslen er voldsom, og at de bliver sat på et sidespor. Det er ofte, fordi de ikke er ordentligt forberedt på, hvad der skal ske, og angsten for det ukendte kan være hård. Det kan være hårdt at se ens elskede have ondt, mens man selv er i en passiv rolle, siger hun til Oestrogen.dk.

Manden har svært ved at acceptere kvindens smerter

Hun oplever ofte mænd på fødeklinikken, der vil have, at personalet skal gøre noget aktivt for at lindre kvindens smerter. Mændene har svært ved at acceptere, at det er en del af fødslens forløb, at den fødende har meget ondt i mange timer.

Læs også: 10 råd til at klare veerne

- Fødsler er ikke for tøsedrenge. De er ikke særligt pæne, der bliver brølet og blødt, og det kan godt lugte. Det er et barskt stykke natur, hvor manden må acceptere, at deres partner er helt ude af fatning nogle timer, siger Lea Toft.

Hold hovedet koldt, far!

En mand, der holder hovedet koldt, kan derfor gøre en stor forskel undervejs- både for den fødende, men også for personalet. Han skal, ifølge jordemoderen, sørge for ikke at gå i panik og styrte ud af døren med hospitals-tasken, når kvinden får de første veer derhjemme.

Læs også: Når fødslen går i gang

Den rigtige fremgangsmåde er at minde hende om, hvad hun har lært til fødselsforberedelsen, og tage sig af hende - ligesom man ville gøre med en, der havde influenza.

Senere kan han være en kæmpe støtte på sygehuset, når han husker hende på at trække vejret rigtigt og får hende til at bevæge sig mest hensigtsmæssig, forklarer Lea Toft.

Føl dig hjemme på fødestuen

Hun råder mændene til blot at se fødestuen som deres eget rum, hvor man gerne må smide skoene og gøre sig det behageligt nøjagtigt som derhjemme. Der er nemlig ofte mange timers hårdt arbejde forude.

Læs om de forskellige former for smertelindring her

- Ved mange fødsler er der meget ventetid, hvor man bare er i en fødestue med en jordemoder og en kvinde med veer. Der er ikke meget 'action', som man ser det på fjernsyn, og det er egentligt meget kedeligt og kan være frustrerende, siger jordemoderen.

Overvej en efterfødselssamtale

Når barnet langt om længe er klar til at melde sin ankomst, så er der mange mænd, der på forhånd har givet udtryk for, at de ikke ønsker at følge med på første parket, når hovedet kommer ud.

Video: Se en hjemmefødsel

Men det er jordemoderens oplevelse, at de fleste bliver så grebet af øjeblikket, at de alligevel bevæger sig ned hvor det hele sker - og har det fint med det bagefter. Hun råder samtidig både fædre og mødre til at tage imod hospitalernes tilbud om efterfødselssamtaler for at få samlet op på hele forløbet.

- Hvis han for eksempel har været angst over, at kvinden har blødt meget efter fødslen, og er blevet meget urolige over det, så kan det være fint, at der bliver talt om det bagefter. Det er ikke så ofte, at der bliver fulgt op på faren, som godt kan få en efterfødselsreaktion, selv om det er tabubelagt, siger Lea Toft.

Læs også:
Min fødsel: Seje kvinder taler ud om deres fødsler

Læs mere om:

Læs også