Gravid
1. januar 2023

Plukkeveer: 6 vigtige ting, du skal vide om dine plukveer

De fleste gravide begynder at mærke plukkeveer fra omkring 25. graviditetsuge og frem til fødslen. Men hvad er plukkeveer egentlig, og hvordan ved man, om man mærker plukkeveer eller rigtige fødselsveer? Bliv klogere på plukkeveer her.
Af: Michelle Løvstrup Thejls, redaktionen
Plukkeveer: 6 ting du skal vide om plukveer

Udgivet første gang 3. december 2018. Foto: Panthermedia

Er du gravid og mærker at livmoderen trække sig sammen?

Det kan være fordi, at du har plukkeveer (eller plukveer). Vi har her besvaret 6 hyppige spørsmål om plukkeveer, så du kan blive klogere på, hvordan veerne føles, og hvad du skal være opmærksom på.

Er du i tvivl om det er plukkeveer eller fødselsveer, du mærker? Du kan ved at klikke her, læse mere om forskellen på plukkeveer og fødselsveer.

1. Hvad er plukkeveer?

Det er helt normalt og naturligt at få plukkeveer (eller plukveer) i løbet af graviditeten, da det er livmoderens måde at øve sig på at lave rigtige fødselsveer.

Plukkeveer er altså blot sammentrækninger af livmoderen, og der er intet fast interval eller nogen fast længde på dem.

Plukkeveer gør ikke ondt (i hvert fald ikke specielt meget), og mange gravide er faktisk slet ikke klar over, at de har dem.

Der er dog enkelte, der vil opleve, at deres plukkeveer føles som en spænding i maven, der bliver helt hård at mærke på, hvorefter den slapper af igen og bliver blød.

Da livmoderen er en stor muskel, der vokser meget undervejs i graviditeten, er det derfor også helt normalt, at den vil trække sig sammen og give plukkeveer.

Plukkeveerne kan blive udløst af alt lige fra bevægelser fra barnet til blærebetændelse, forstoppelse, sex eller hvis man blot er meget aktiv i løbet af dagen.

De kan dog også opstå helt uprovokeret, da livmoderen som nævnt vokser meget i en periode og derfor er helt spændt ud, skriver sundhed.dk.

2. Hvordan føles plukkeveer?

En plukkeve spænder i maven, og det kan føles som om, noget trækker sig sammen – maven kan blive hård som en fodbold, og det kan føles ubehageligt.

Det, der karakteriserer plukkeveer i forhold til fødselsveer, er, at plukkeveer som regel aftager, når man lægger sig ned nogle timer.

Hvis man knokler en hel da på arbejdet og ikke giver kroppen ro, kan plukkeveerne fortsætte længe, fordi livmoderen bliver ved med at være spændt, fortæller Liv Elisabeth Keiding, der er jordemoder på Hvidovre Hospital.

3. Hvornår er det normalt at få plukkeveer?

Plukveer opstår hos rigtig mange gravide fra uge 25 af graviditeten og frem, men nogle føler dem også lang tid før – måske allerede fra 12. graviditetsuge. Du kan beregne din terminsdato med vores terminsberegner her.

Det er dog meget individuelt, hvornår man begynder at opleve plukkeveer, skriver sundhedsplejersken.dk.

Når man nærmer sig fødslen, vil man typisk opleve, at ens plukkeveer bliver hyppigere og mere mærkbare.

Desuden vil kvinder, der har født flere gange, ofte opleve, at de får flere og tidligere plukkeveer end kvinder, der føder for første gang, skriver sundhed.dk.

Jordemoder Liv Elisabeth Keiding fortæller desuden, at jo længere man er henne i sin graviditet, jo oftere vil man typisk have plukkeveer.

Efter uge 34 er fostret fuldt udviklet, og derfor vil det klare sig fint, hvis plukkeveerne skulle udvikle sig til fødselsveer, siger hun.

https://imgix.femina.dk/2021-10-01/foedsel_veer_foede.jpg

4. Er plukkeveer farlige? Her skal du reagere

Plukkeveer er stort set altid ufarlige, men hvis der er lang tid til terminen, det begynder at gøre meget ondt, eller de kommer med et regelmæssigt tidsinterval, skal man opsøge sin læge eller jordemoder.

Der kan nemlig være tilfælde, hvor plukkeveer går over i fødselsveer.

Hold desuden øje med, om dit udflåd bliver blodigt og slimet, da det kan være enten ”tegnblødning” eller slimproppen, der er gået og altså tegn på, at man er ved at gå i fødsel ifølge sundhedsplejersken.dk.

5. Kan fosteret mærke plukkeveerne?

De fleste babyer har ressourcer til at blive klemt og tager ikke skade af det. Når man får en plukkeve, svarer det til, at barnet får en stram bluse på.

De bliver lidt trykket sammen, men det er de bygget til at kunne klare, fortæller Liv Elisabeth Keiding.

6. Hvordan afhjælper man plukkeveer?

De fleste plukkeveer er tegn til at sætte tempoet lidt ned, og hyppige plukkeveer kan som regel afhjælpes ved, at man lægger sig ned og hviler.

Prøv eventuelt også et varmt bad og skru om muligt ned for tempoet, hvis du mærker flere plukkeveer end normalt.

Det er som tidligere nævnt individuelt, hvornår og hvordan man oplever plukkeveer, og dermed hvilke forholdsregler man skal tage.

Generelt burde plukkeveerne dog gå i sig selv igen, hvis man hviler nogle timer. Desuden kan det hjælpe at lægge en varmepude på maven og tage to panodiler, som kan virke muskelafslappende, forklarer jordemoder Liv Elisabeth Keiding.

Hvis plukkeveerne til gengæld ikke forsvinder, er det en god idé at spørge sin læge eller jordemoder til råds.

Forskellen på fødselsveer og plukveer

Fødselsveer adskiller sig fra plukkeveer ved, at de gør mere ondt, kommer med kortere og hurtigere intervaller og begynder at vare op til eller mere end et minut ad gangen.

Fødselsveer er livmoderen, der trækker sig sammen med rytmiske bevægelser på samme måde som hjertet.

Livmoderen trækker sig sammen ved, at hver muskelfiber i livmoderen trækker sig sammen. Jo bedre muskelfibrene er til at trække sig sammen, og jo flere der trækker sig sammen på samme tid, jo kraftigere vil veen være.

Veerne åbner livmoderen op og danner fødselskanalen, så veerne kan hjælpe dig med at presse din baby ud. Fordi veerne skubber barnets hoved ned på noget, der er lukket, og som skal åbne sig, er veerne forbundet med smerte.

Smerterne opstår, da barnets hoved trykker på vævet og udspiler fødselskanalen og bækkenbunden ud ifølge babyinstituttet.dk.

Det anbefales at kontakte fødestedet, når fødselsveerne er regelmæssige (med cirka 4-5 minutters mellemrum), og når de varer et minut.

Man kan dog altid kontakte fødestedet, hvis man er i tvivl om noget, og hvis veerne gør meget ondt.

Du kan læse mere om både fødselsveer og presseveer her.

Læs mere om:

Læs også