Gravid
19. august 2024

Prævention: Kender du bivirkningerne på p-piller?

P-piller er en af de mest populære præventionsmetoder, men vidste du, at de også kan medføre en række bivirkninger? Mange kvinder tager p-piller uden at være klar over, hvordan de kan påvirke deres krop og psyke.
Af: Olivia Zypikoff
Bivirkninger ved p-piller

Foto: Shutterstock

Bivirkninger ved p-piller

P-piller indeholder hormoner, der forhindrer graviditet, men disse hormoner kan også føre til forskellige bivirkninger. Nogle af de mest almindelige bivirkninger inkluderer kvalme, hovedpine, nedsat sexlyst og humørsvingninger.

Nogle kvinder oplever en mindre form for vægtøgning på grund af opstart af prævention, men denne påstand er endnu ikke blevet påvist.

Bivirkninger

  • Humørsvingninger
  • Nedtrykthed
  • Risiko for depression
  • Nedsat sexlyst
  • Pletblødning
  • Kvalme
  • Hovedpine (kan forværre migræne)
  • Risiko for blodpropper

Kilde: Sundhed.dk

Prævention med hormoner

P-piller er en form for prævention med hormoner, som regulerer kvindens menstruationscyklus og forhindrer ægløsning. De to hovedtyper af p-piller er kombinationspiller, som indeholder både østrogen og gestagen, og minipiller, som kun indeholder gestagen. Mens p-piller er meget effektive til at forhindre graviditet, kan de hormonelle ændringer, de forårsager, have forskellige bivirkninger afhængigt af den enkelte kvinde.

Hormoner påvirker nogle kvinder negativt

Nogle kvinder oplever, at deres psyke bliver påvirket af hormonerne fra prævention. Dette kan manifestere sig som humørsvingninger, øget følsomhed, nedtrykthed eller i nogle tilfælde depression eller angst. For nogle kan disse psykiske forandringer være milde og forbigående, mens de for andre kan have en mere markant indvirkning på deres daglige velbefindende.

Et registerstudie lavet af Rigshospitalet fulgte en million kvinder i alderen 15-34 år fra perioden 2000-2013. Studiet viste, at blandt kvinder, som startede på en eller anden form for hormonel prævention, var risikoen for depression 40 procent højere seks måneder efter opstart sammenlignet med kvinder, som ikke anvender hormonel prævention.

I foråret 2024 påbegyndte lægeforskningen endnu et studie, der undersøger, hvor meget hormoner fra prævention påvirker kvinders psyke.

P-piller og pletblødning

En af de mest almindelige bivirkninger ved p-piller er pletblødning. Pletblødning er små blødninger, der kan opstå mellem menstruationerne, især i de første måneder, hvor du starter med p-piller.

Det skyldes, at livmoderslimhinden tilpasser sig den ændrede hormonbalance. Pletblødning er normalt ufarligt, men det kan være irriterende. Hvis blødningerne fortsætter over en længere periode, bør du kontakte din læge.

Uren hud

Mange kvinder oplever, at p-piller kan påvirke deres hud. Nogle typer p-piller kan forbedre hudens tilstand og mindske akne, mens andre kan forværre hudproblemer. Dette skyldes, at p-piller kan påvirke kroppens produktion af talg, hvilket kan føre til enten en reduktion eller en forøgelse af urenheder.

Mange oplever, at når man stopper med at tage p-piller, kan hormonbalancen blive forstyrret, hvilket kan føre til akne og uren hud, selvom man tidligere aldrig har haft sådanne problemer.

Sådan påvirker p-piller på længere sigt

Langvarig brug af p-piller kan have både positive og negative effekter på kroppen. For nogle kvinder kan p-piller reducere risikoen for visse kræftformer, som f.eks. æggestokkræft. Dog er der også risici forbundet med langvarig brug, såsom en øget risiko for blodpropper, især hos kvinder, der ryger eller er over 35 år.

Det er vigtigt at have en årlig samtale med din læge om din prævention og vurdere, om p-piller stadig er det rigtige valg for dig.

Ingen p-piller til kvinder over 35 år

På grund af risikoen for blodpropper anbefales kvinder over 35 år at skifte prævention til ikke-hormonelle metoder som kondomer eller kobberspiral, eller til lavdosis hormonelle metoder som hormonspiral eller minipiller.

Alternativer til p-piller

Hvis du oplever generende bivirkninger ved brug af p-piller, kan det være værd at overveje alternative præventionsmetoder. Der findes mange hormonfri muligheder, såsom kondomer, spiral (IUD) uden hormoner eller fertilitetsbevidsthedsmetoder.

Hormonelle alternativer, såsom p-ring eller hormonspiral, kan også være en mulighed, hvis du ønsker at fortsætte med en hormonbaseret prævention, men ønsker at prøve en anden form.

Læs mere om:

Læs også