Privat jordemoder: Moderne kvinder skal kræve gode fødsler
Foto: Panthermedia
Kvinder skal kræve gode fødsler
Anne Ruby er privat jordemoder. Det har hun ikke altid været. Dengang hun var færdiguddannet, arbejdede hun først på en fødegang på et hospital. Men en dag slog det hende midt i travlheden, at ”hey jeg er uddannet gourmetkok, men arbejder på McDonald’s”.
Anne Ruby griner, mens hun siger det. Vi sidder i to bløde lænestole i hendes jordemoderkonsultation i et hyggeligt havehus i en baggård på Frederiksberg. Urteteen damper, der er stearinlys og blomster i vindueskarmen. Først og fremmest er der ro. Ro og tid.
Anne Ruby valgte at stå af ræset for otte år siden. Hun havde som jordemoder lært et håndværk og besad en lang række kompetencer, men intet af det syntes hun kom ordentligt i spil under de travle hospitalsforhold.
I dag har hun kun beundring for dem af hendes kolleger, der arbejder inden for rammerne af det offentlige system. Selv har hun valgt en anden tilgang og bistår primært hjemmefødsler.
– Jeg mener, vi skal have en helt anden, respektfuld samtale med de kvinder, der føder nu. Jeg taler ikke kun om os jordemødre, for det er også en samfundssamtale. Vi kan virkelig tale om laveste fællesnævner, hvis målet ”kun” er at få en sund mor og et sundt barn ud. Hvis der ikke er nogen, der er døde, og fødslen endda var en o.k. oplevelse – det er for lav en forventning at have til en god fødsel. Især når man som jordemoder ved, HVOR fantastisk en oplevelse en fødsel kan være, siger Anne Ruby, der selv følger ”sine” gravide igennem hele graviditetsforløbet og bistår dem i fødsler, der foregår på deres egne præmisser.
Kroppen vil have ro til det intime
Børn skal elskes ind, og de skal også elskes ud, siger Anne Ruby uden at forfalde til det sentimentale. Det er nemlig ren biokemi, hun taler om. Den biokemiske frigørelse af lykke- og kærlighedshormonet oxytocin, der skal bære en kvinde gennem fødslen, har dog dårlige vilkår ved en hospitalsfødsel, viser forskningen.
– Man ankommer som fødende med sit pivåbne nervesystem til lugten af hospital – sprit, sygdom, medicin, alderdom og død. Der er skarpt lys og skarpe lyde. I den situation lukker kroppen automatisk ned i stedet for at åbne sig.
– De biodynamiske landmænd har vidst i årtier, at dæmper man lyset i stalden, så giver køerne mere mælk. Vi kan ikke lide skarpt lys og skarpe lyde, når vi skal være intime, når vi har sex, ammer eller skal føde. Så lukker kroppen sig i stedet i frygt. Sådan er vores nervesystem sat sammen, forklarer Anne Ruby.
LÆS OGSÅ: Forfatter til debatbog: Flere skal føde hjemme
Vi skal lære at stole på os selv
Hospitalernes risikotænkning, de mange besparelser i sundhedssektoren og den medfølgende travlhed på landets fødegange bærer også for Anne Ruby en stor del af ansvaret for, at så mange hospitalsfødsler i dag ender med unødvendige indgreb. Hun oplever dog også, at unge kvinders indstilling til det at føde, har ændret sig.
– Den generation, der vokser op nu, er blevet separeret fra deres mor lige efter fødslen. Opdragelsen til selvstændighed og individualisme sætter ind, fra du er to minutter gammel, for i det her samfund er du kun noget, hvis du kan klare dig selv. Moderne kvinder mangler at mærke den forbindelse, som skal bære dem igennem graviditet og fødsel. Og så mangler de en fast tilknyttet jordemoder at tale med om den fødselsangst, de måske føler, netop fordi det er første gang, de oplever, at de er afhængige af noget andet og større end dem selv. Så vil de helst ind på et hospital, hvor de føler, der er kontrol og styr på tingene.
LÆS OGSÅ: Anja Steensig fødte hjemme: Det var en ren poweroplevelse
– Moderne kvinder kan godt finde ud af at kræve tilfredsstillende sex. Den tankegang skal vi have ind i fødselsområdet. Tidligere fortalte man kvinder, at sex gjorde ondt og bare skulle overstås. Har man den forventning til kroppen, er det klart, det gør ondt. Det kan sagtens være, éns første fødsel ikke bliver nogen kæmpe orgastisk oplevelse, hvor himmel og jord går i ét, bare fordi man føder derhjemme, men man har i det mindste smagt på den kæmpe kraft, man har i sig. Vi elsker jo vores krop og har så meget power derinde – det vil jeg gerne have, at moderne kvinder vågner op til.
Anne Ruby er 43 år gammel og mor til tre børn. Hun arbejder som privatpraktiserende jordemoder på Frederiksberg og er varm fortaler for trygge hjemmefødsler. Hun er medgrundlægger af Yojo, som er en kombination af yoga og fødselsforberedelse.