Skal du føde? Her er to akupressurpunkter, der giver smertelindring
Tirsdag, 14. april 2020 - 6:07 Udgivet første gang 26. juli 2017 - af Charlotte H. Andersen. Foto: Panthermedia
Jeg glemmer aldrig fornemmelsen, da mine veer gik fra bare at ”bide” til at blive rigtig kraftige. Som i altopslugende voldsomme. Det var som en indre, nedadgående spiral, der kørte derudaf med 200 kilometer i timen, uden jeg kunne standse den rutchebane, jeg havde bevæget mig op i. Følelsen af, at min krop var blevet overtaget af en anden urkraft var både spændende (nok mest retrospektivt!), men også virkelig skræmmende, og frem for alt voldsomt grænseoverskridende for mig. Jeg troede faktisk, jeg skulle dø.
Jeg fik imidlertid en epiduralblokade, så jeg nåede aldrig at forsøge med hverken akupunktur eller akupressur, inden mine smerter forsvandt totalt for en stund. Men jeg er nysgerrig på det, og har i andre sammenhænge haft succes med at bruge begge dele til en overbelastet tennisalbue.
Hvis jeg skal føde igen, tænker jeg, akupressur skal være én af de ting, jeg og min kæreste har med i værktøjskassen til at smertelindre med.
Alle kan lære at give akupressur
Akupressur udspringer af akupunktur, men i stedet for nåle bruger man massage og tryk med fingrene til at sende energi ind i et punkt. Og modsat akupunktur er akupressur let og ligetil, og noget, alle kan lære.
LÆS OGSÅ: Jordemoderen svarer: Hvordan føles en ve?
Og akupressur skulle kunne gøre mange gavnlige ting i forbindelse med en fødsel. Det kan bl.a. modne livmodermunden, berolige kroppen og sindet, lindre smerte, give energi, dæmpe forhøjet blodtryk, mindske kvalme og skrue op og ned for veer.
Også efter fødslen kan akupressur bruges til at hjælpe amningen i gang, mindske blødning, give ro og bedre søvn.
Når man giver akupressur, skal trykket være konstant eller som cirkler. Det gode er, at der ikke rigtig er mulighed for hverken at gøre det forkert eller for hårdt.
Punkterne kan findes på både højre og venstre side af kroppen, og der er ingen regler, der siger, at man skal trykke på begge på samme tid, i lige lang tid eller andet.
Hvordan finder man punkterne på kroppen?
Man behøver heller ikke gå ikke i panik over, om man nu har fundet det præcise sted for punktet. Punkternes overflade er nemlig ret store og ofte kan “nabopunkterne” noget af det samme. Så der sker ingen skade ved, at man måske kommer til at trykke et lidt forkert sted.
LÆS OGSÅ: Mødrene svarer: Det var uundværligt i min hospitalstaske
Her på tegningerne kan du se, hvilke punkter, der er gode til at smertelindre i ryggen, hvis det er her, veerne bider:
Akupressurpunkt: Blære 36
Punktet virker meget smertelindrende på skeden og mellemkødet. Brug det, når barnets hoved står helt ned på bækkenbunden og i pressefasen, hvis du kan komme til det. Det kan du, hvis kvinden sidder på hug, ligger eller står og læner sig ind over noget.
Akupressurpunkt: Lungemeridianen
Tryk med et fast tryk fra håndled til overarmen, og de punkter, der er særlig ømhed i, masserer du mere grundigt eller holder bare på.
OBS! Det er vigtigt at undgå at give behandling på de punkter, der står under moderkagen inden fødslen. De må kun bruges efter fødslen. Så hvis I øver akupressurpunkterne op til fødslen, så skal I blot øve jer i at lokalisere punkterne - uden at trykke på dem.
Punkterne stammer fra bogen ”Bedre graviditet og fødsel med akupressur” af Catrine Saramarie Marcussen, der, udover at indeholde mange flere akupressurpunkter, også giver forslag til, hvordan du løser andre problemer end smerte, der kan opstå i forbindelse med en fødsel. Fx kvalme og opkast, angst, at blodtrykket bliver for højt, fødslen går i stå osv.