Liv
16. oktober 2024

Hun følte, at hun var bagud fra start. Nu har hun fundet én ting, der sænker hendes stressniveau markant

Sara Lossius havde allerede en følelse af at være bagud fra start. Nu ved hun, hvor lidt der skal til for at ændre sit liv, før dagen for alvor er startet.
Af: Benedicte Wessel-Holst, KK.no, oversat af redaktionen
Sara Lossius

Foto: Astrid Waller

Hvis ordet morgenrutine giver dig associationer til en form for urealistisk zen-tilstand, grøn te og meditation, før børnene er stået op, så er du ikke alene. Morgenrutiner lyder nemlig som noget, man kan give sig i kast med, hvis man vel og mærke har god tid.

For mange mennesker er morgener derimod lig med adrenalinfyldt kaos fra det øjeblik, man slår øjnene op.

Man skal i bad, rydde lidt op, børnene skal i tøjet, man skal selv i tøjet, der er fart på. Alligevel kommer man for sent til morgenmødet. Lyder det genkendeligt?

Det kan også være, at du er studerende eller arbejder hjemmefra, og så er der helt sikkert nogle andre stressfaktorer, som gør sig gældende.

Uanset hvilke udfordringer og stressfaktorer, du står over for, så findes der nogle ret simple tiltag, der kan gøre din morgen bedre - og de kræver ikke uanede mængder af tid.

I hvert fald ikke ifølge bogen 'God morgen - Enkle vaner som kan forandre livet ditt før dagen starter', der er skrevet af Sara Lossius.

- Det lå ikke i kortene, at jeg skulle skrive en bog om morgenrutiner, siger Sara Lossius, der har en kandidatgrad i socialpsykologi.

Da Sara skulle skrive bogen, besluttede hun sig for at undersøge noget, som hun allerede havde på fornemmelsen var vigtigt. Nemlig den lille tidslomme vi starter dagen ud med - morgenen.

I bogens forord bekræfter psykolog Carina Carl da også, at Sara har ret i sin antagelse. Gode morgener er vigtige for et godt liv.

- Gode morgenrutiner kan minde dig om at tage ansvar for dit liv - både på kort og langt sigt, skriver Carina Carl.

Nogle mennesker kommer til at stå på løbebåndet i Sats, inden hanen galer, mens andre trykker på snooze for tredje gang, selv om man burde være stået op for en halv time siden. Men hvordan ændrer man sådan noget?

- Jeg er bestemt ikke typen, der står op klokken fem for at dyrke en times yoga, inden børnene vågner, siger Sara, og afkræfter, at hun er et a-menneske.

Hun understreger også, at det ikke er en præstationsbog. Hun ved godt, at mange mennesker allerede er spændt hårdt for, så de har ikke brug for en uge i helvede. Bogen har derimod til formål at give nogle bud på tiltag, der er overskuelige. De skal kunne give dig en følelse af, at du nu har kontrol over din dag.

- Også for dem af os, der har en tendens til at slumre hele morgenen væk, for derefter at kompensere for det i løbet af dagen, siger hun.

Med et hektisk liv med arbejde og tre børn på mellem to og otte år kender hun alt til de kaotiske morgener.

- Og jeg ved, at når det går galt fra starten af, så er det meget sværere at omstille sig i løbet af dagen. Men det gælder også den anden vej rundt. En god morgen giver simpelthen en god dag, forklarer hun.

Mennesker har selvfølgelig også forskellige behov alt efter, hvor de er henne i livet.

- Nogle har et større behov for en rolig morgen og mere kontrol. Andre har brug for energi til at gennemføre et projekt. Derfor har jeg i bogen givet nogle bud på forskellige "opskrifter" alt efter, hvad du har behov for, og hvilken periode du er i.

- Jeg har stor tiltro til de små ændringer, der kan tages som små skridt, og i sidste ende får dig op ad stigen, siger Sara.

Handler alt det her om, hvordan vi starter dagen?

- Det handler om både at nå de kort- og langsigtede mål. Det at skabe nye morgenrutiner handler om at indarbejde nye vaner. Korte rutiner er både nemmere at implementere og vedligeholde, og derfor tager alle rutinerne i bogen mellem 0 og 30 minutter, forklarer Sara.

- Flere af bevægelserne tager faktisk kun et par sekunder. Det er som at tjekke ind hos sig selv.

Hun forklarer, at det at 'tjekke ind hos dig selv' betyder, at du planter dine fødder solidt på jorden, spørger dig selv, hvordan du har det, og hvad der skal til for, at du får en god dag. Måske skal du fokusere på noget specifikt for at få en god dag, trække vejret helt ned i maven.

I virkeligheden handler det om at sætte en ny dagsorden og være opmærksom på den hele dagen, siger Sara.

Hvad er de vigtigste skridt, du selv har taget?

- For mig har det været at vente med at tjekke min mobiltelefon og i stedet tænde for radioen og høre morgennyheder. Det har sænket mit stressniveau, siger Sara og fortsætter:

- Husk, at når du vågner, så kommer du direkte fra det ubevidste drømmeland. De første par minutter du er vågen, giver dig mulighed for at mærke efter, hvordan du har det. Hvis din første handling er at tjekke din mail eller scrolle på Instagram, kommer du meget hurtigt i en stresstilstand.

Opmærksomhed er en begrænset ressource, så lad være med at ødelæg det fra morgenstunden.

Hun foreslår, at man bruger det første kvarter af sin morgen uden ydre stimuli.

- Måske er det lige præcis den rutine, du har brug for for at tage dig sammen?

At stå et kvarter tidligere op end hun plejer er også noget, der gør en forskel for hendes morgener.

- At have tid til at sætte kaffe over, kigge ud af vinduet og tænke en selvstændig tanke inden mine piger står op, har gjort, at jeg har mere ro og overskud. Og det er vigtigt for resten af min dag

Derudover bader Sara i koldt vand hver morgen, fordi det giver hende et kick og noget energi. Det er ikke noget, hun glæder sig til, men det er alligevel det værd, fortæller hun.

Hvis man vil have en god morgen, er der også noget andet, som spiller ind - en god nat. For ifølge Sara er den gode morgen tæt forbundet med en god aften og nat.

- At skabe en god morgen handler om forberedelse. Du kan for eksempel forberede din morgenmad dagen før eller lægge tøj frem. Især kan det være en hjælp for folk med små børn.

Sara har et budskab til dem, der synes, at morgenen er spildt, hvis ikke det hele går gnidningsfrit.

- Du kan starte forfra. Hvis alt er gået galt så afsæt to minutter til dig selv, når du kommer på arbejde. Træk vejret helt ned i maven og tjek ind. Det kan faktisk være nok til at ryste stressen af dig og mærke, at man igen er i kontrol.

Hovedpointen i hendes bog er, at du ejer din dag. Og selv om det til tider kan føles som om, at den bare bliver kastet efter dig, så er det ikke sådan, det forholder sig.

Gode rutiner skaber tryghed, virker beroligende og hjælper os med at komme derhen.

Hvad ved du nu, som du ikke vidste før?

- At det i højere grad er muligt at tage kontrol over starten på din dag - og dermed stressen.

- Før havde jeg ofte en følelse af, at jeg haltede bagud fra start. Det har jeg i langt mindre grad nu.

I bogen er der et kapitel, som hedder: "For deg som er stressa eller ønsker roligere morgener og finere hverdager". Her kan du som læser få råd om alt fra vejrtrækningsøvelser, ti minutters meditation og hvordan du rydder op i kalenderen, hvis du føler dig overvældet.

- Jeg tror, vi alle er meget optagede af at 'gøre' frem for at 'være'. At hvile sig er ikke det samme som at spilde sin tid - og det kan man let glemme. Vores aftener kan hurtigt gå med alle de opgaver, som vi synes, at vi skal indhente. Så måske er løsningen en god og rolig morgen?

Læs mere om:

Læs også