Hun gik viralt med et godt sexråd - men er det egentlig et godt råd?
Foto: Rick Davis/Splash/Ritzau Scanpix
“Hawk tuah – spit on that Thang”.
Sådan lød det fra den unge kvinde, Haliey Welch, på TikTok, da hun blev spurgt om sit bedste sexråd til oralsex.
Videoen gik lynhurtigt viralt, og hun er sidenhen blevet kendt verden over. Hendes kommentar har, bogstaveligt talt, været på alles læber.
Men er det så ligetil, som bare at ‘spytte på den ting (red. penis)’?
Hvis du spørger sexshoppen Peech, skal man huske at spyt ikke kan erstatte glidecreme. Og de har nu brugt hawk tuah-hypen til at lancere en kampagne, hvor de ridser nogle af ulemperne ved at bruge spyt som glidecreme op – og henviser til alternativet: Glidecreme.
– Vi ønsker at øge opmærksomheden omkring risikoen ved at bruge spyt som glidecreme. Selv om spyt kan virke både frækt og handy, tilbyder det ikke den langvarige glideevne eller reducerer friktion, som en glidecreme gør, forklarer Clara Filippa Damgaard Andersen, medstifter og direktør i Peech.
Jeg har allieret mig med Jeppe Hald, der er faglig leder i Sex og Samfund, for at finde ud af, om det er forsvarligt at bruge spyt som glidecreme og for at høre, hvilket glidemiddel der giver den bedste seksuelle oplevelse.
Først og fremmest svarer han, at man godt kan bruge spyt som glidecreme.
– Spyt har en vis glideevne, fordi der er nogle proteiner og sukkerstoffer i det, som gør det sejt, men det tørrer hurtigt ind, forklarer han.
Han pointerer, at det fantastiske ved spyt er, at man altid har det lige ved hånden – og som oftest producerer kroppen mere spyt i en seksuel sammenhæng.
Men det er selvfølgelig altid mere komplekst end som så, og der er ikke kun fordele ved at bruge det naturlige glidemiddel.
Spyt kan, ligesom andre kropsvæsker, overføre sexsygdomme. Hvis man bruger det som glidemiddel, skal man være opmærksom på, at der er risiko for overførsel af sexsygdomme fra munden til skeden, penis eller anus – både ved oral- og penetrationssex.
Det naturlige glidemiddel, vi alle bærer rundt på, kan altså godt bruges i seksuelle sammenhænge. Så hvorfor findes der glidecreme, er det bare endnu et trick, hvor virksomheder kapitaliserer på os?
Det er ikke bare et marketingtrick, forklarer Jeppe Hald, der er brug for glidecreme.
Inden han forklarer hvorfor, gør han det klart, at glidecreme ikke bare er glidecreme. Der findes overordnet tre forskellige slags.
Den vandbaserede, silikonebaserede og oliebaserede, og de har alle forskellige egenskaber.
Den vandbaserede er den, der minder mest om spyt, den kan bruges af de fleste, optages hurtigt af kroppen og er ret neutral. Den silikonebaserede holder i længere tid, men kan have en tendens til at tilstoppe porerne. De fungerer begge godt sammen med kondomer. Den oliebaserede holder længst tid, fordi den ikke bliver absorberet af kroppen på samme måde. Dog kan den også tilstoppe porerne, og så kan den ikke bruges sammen med kondomer, da de går i opløsning.
Tilbage til hvorfor der er brug for glidecreme.
Jeppe Hald forklarer, at det for eksempel kan være en nødvendighed, når kvinder rammer overgangsalderen, hvor de kan opleve problemer med naturligt at producere nok lubrikation til, at sex bliver en god oplevelse.
Vores tarme producerer helt naturligt glidemiddel, men hvis man skal have analsex, er tarmens naturlige glidemiddel sjældent nok til, at det bliver helt smooth uden at bruge glidecreme.
Hvis vi kigger på prævention, kan det være en god idé at bruge glidecreme, når man bruger kondomer. De lukker af for den naturlige lubrikation, der normalt kommer fra penis, og de kan virke udtørrende.
Det kan også være en nødvendighed for kvinder, der er på hormonprævention, fordi hormonerne kan påvirke den naturlige lubrikation i skeden.
– Når vi snakker om glidecreme, så anvender lægebranchen det også, når de for eksempel laver undersøgelser i skede og endetarm – de kalder det bare eksplorationscreme, forklarer Jeppe Hald.
Der er altså mange situationer, også ikke seksuelle, hvor glidecreme både er en god idé og kan være en nødvendighed.
Men hvad giver så den bedste seksuelle oplevelse, spyt eller glidecreme? Det er helt op til den enkelte, siger Jeppe Hald. Det handler om præferencer.