Liv
21. august 2020

”Hvis vi ikke har ret til vores egen krop, så har vi jo ikke ligestilling”

I fredags gik hundredevis af demonstranter på gaden i København for at signalere, at tiden er inde til at få en ny samtykkelovgivning herhjemme.
Af:
ligestilling demonstration

Maria Brus Pedersen. Foto: Marie Hyld

Politikerne har tænkt længe nok. Der er brug for en samtykkelov nu.

Det var hovedbudskabet til fredagens demonstration for en ny, samtykkebaseret voldtægtslovgivning, som fandt sted i København. Privatpersoner, organisationer og politikere havde trodset både corona og den brændende sol og med masker og skilte forsamlet sig foran Københavns Byret for at sende et signal til politikerne.

- Hvis vi ikke har ret til vores egen krop, så har vi jo ikke ligestilling, sagde dagens konferencier, komiker Sanne Søndergaard, fra demovognen.

Demonstranter med skilte samtykkedemo

Egentlig skulle der være kommet en ny samtykkelov allerede tidligere på sommeren, men justitsminister Nick Hækkerup valgte inden sommerferien at tage en ”tænkepause” og genoptage forhandlingerne til efteråret.

Justitsministeren har tidligere udtalt til Femina, at der kommer en samtykkelov, men at der kan være, der er forskellige opfattelser af, hvad samtykke er.

https://imgix.femina.dk/badge_-_brug_dette_5.png

I en række artikler henover sommeren sætter femina.dk fokus på voldtægtsloven i Danmark. Vi taler med de kvinder, der er blevet voldtaget og svigtet af retssystemet. Vi undersøger forskellen på samtykke og frivillighed. Og vi taler med eksperter og jurister om, hvordan vi sikrer os en lovgivning, der tydeliggør, at kun ja betyder ja.

Fredagens to timer lange demonstration var fyldt med talere, der alle fortalte om de overgreb, de havde oplevet.

Mikkel Radicke, der selv er voldtægtsoffer, fortalte om, hvordan stereotyper om mænd og kvinder gør det svært for mandlige ofre at blive anerkendt.

”Mange tror ikke, mænd kan blive udsat for voldtægt. Der er en forestilling om, at vi bare skal være heldige, hvis vi har fået noget på den dumme,” sagde han.

https://imgix.femina.dk/_dsc6728_0.jpg

Sanne Søndergaard understregede fra demovognen, at det var vildt, at det krævede, at ofre som Mikkel og alle de andre talere delte deres mest traumatiske oplevelser igen og igen, førend der skete en reel forandring.

Femina tog til samtykkedemonstration på Nytorv i København og mødte nogle af de mennesker, der ønsker en samtykkelovgivning nu. Vi spurgte dem: Hvorfor er du til demonstrationen i dag?

Prince Henry

- Det er vigtigt, at man som mand møder op, viser solidaritet og lytter. Det er aldrig ofrene skyld, og de burde ikke skulle føle skyld og skam, fordi de har været udsat for et overgreb, og det gør det rigtig svært at råbe op og melde det.

- Jeg er her for alle de kvinder i mit liv, som har oplevet seksuelle overgreb, fra klap i røven i byen til voldtægt.

Prince Henry til demonstration for en ny samtykkelov

Sara Christensen og Kevin Eienstrøm

Sara:

- Jeg har længe interesseret mig for ligestilling og lovgivning, og lige nu fungerer vores lovgivning på det her område ikke på en forsvarlig måde. Vores lovgivning er ikke i trit med, at mænd og kvinder er lige.

- Jeg tror, at uanset om man har været udsat for et overgreb eller ej, så er det betydningsfuldt, at så mange er mødt op i dag. I Danmark er der en rigtig hård retorik omkring voldtægtsofre, så måske kan det være et plaster på såret at se de mange smilende øjne bag maskerne i dag. Ofte er det ikke den virkelighed, ofre møder.

Kevin:

- Vores lovgivning understøtter en følelse af, man kan have magt over andres krop, uden de har sagt ja. Der er noget grundlæggende forkert i, at sex i dag ikke kræver, at man har sagt ja først.

- Jeg har en datter på 4 år, og hun skal også vokse op i det her samfund. Hvad skal jeg sige til hende, hvis hun kommer hjem og fortæller om et overgreb? Hun vil også skulle igennem ydmygende undersøgelser og afhøringer. Hvis man dykker ned i mørketallene, så viser de, at der kun falder dom i 1,5 % af sagerne. Hun skal vælge mellem at gennemgå noget, hvor der er 98,5% chance for, at overgrebspersonen ikke bliver dømt eller bare lade det ligge.

Der bliver kun anmeldt 1000 voldtægter om året, hvis man ser på perioden over de seneste ti år. Sidste år endte 79 med en dom.

Sara Christensen og Kevin Eienstrøm til demonstration for samtykke

Kirstine Thomsen

- Jeg er her i dag for at råbe politikerne op og sige, at nu har de tænkt længe nok. De skal vide, at der er bred folkelig opbakning, og vi er træt af ikke at have staten med. Jeg oplever, at der er en helt ny generation, som er med på den.

- Jeg er træt af at få at vide, at jeg skal sige nej hele tiden. Det er på tide, at nogen spørger mig, hvad jeg vil. Både i nattelivet og under sex. Det er dem, der gør dumme ting, der skal lære at spørge først.

Kirstine Thomsen til demonstration for en ny samtykkelov

Dünya Tümtürk

- Jeg tror, mange har svært ved at forstå, hvad en samtykkelov egentlig handler om. Nogen tror, det handler om NemId og en underskrift. Men en samtykkelovgivning ændrer ikke noget for dem, der ikke voldtager nogen. Vi giver jo også hinanden samtykke i dag, det er bare vigtigt, at det også står i loven.

Dünya Tümtürk til demonstration for en ny samtykkelov

Læs mere om:

Læs også