I over 10 år har hun kæmpet med sit forhold til mad. Nu håber hun, at andre unge kan spejle sig i hendes historie
Foto: Emilie Lærke Henriksen
Advarsel: Artiklen indeholder beskrivelser og tanker om spiseforstyrret adfærd.
For tiden toner hun frem på danskernes fjernsynsskærme i flotte kjoler, med stylet hår og fuld makeup, når hun som én af årets to kvindelige hovedpersoner i dating- og realityprogrammet “Bachelorette” deler roser ud til en gruppe unge mænd i jagten på den store kærlighed.
Men bag den flotte facade fyldt med overskud og brede smil gemmer der sig en anden virkelighed for 29-årige Lissa Paustian.
Som EB også har beskrevet, udviklede hun for over 10 år siden en spiseforstyrrelse, da hun gik på gymnasiet. Hun tabte sig meget, og samtidig kæmpede hun med angst.
Der gik to år, før hun erkendte, at hun havde brug for hjælp, og fortalte det til sine forældre. Som 20-årig begyndte hun i behandling.
De seneste ni år har hun løbende været i behandling for angst og spiseforstyrrelsen bulimi. Bulimi er en psykisk lidelse, der typisk fører til overspisning efterfulgt af opkastning eller overdreven motion.
Har du brug for hjælp?
Har du brug for støtte til at håndtere en spiseforstyrrelse eller selvskade hos dig selv eller en, du holder af, kan du ringe til foreningen spiseforstyrrelser og selvskade på 7010 1818.
Telefonrådgivningen har åbent hver mandag og torsdag kl. 9.00-19.00 samt tirsdag og onsdag kl. 16.00-19.00. Det er anonymt og gratis.
Lissa Paustian har været i behandling for angst og bulimi både som ambulant patient, på et sengeafsnit og med psykologhjælp i det offentlige og private.
– Jeg har ikke rigtig fundet frem til, hvorfor det startede. Jeg tror, det har rod i mine forældres sene skilsmisse. Jeg blev angst for, at folk ville forlade mig og havde mange tanker om at være god nok og leve op til andres forventninger, fortæller hun til femina og fortsætter:
– Jeg udviklede bulimi, fordi jeg gerne ville tabe mig, men også fordi det var afstressende for mig. Når jeg kastede op, fik jeg det automatisk bedre. Det har jeg kæmpet med i 10 år, og det er stadig noget, jeg kæmper med i dag.
Lissa Paustian havde det generelt svært i de sene teenageår. Hun var ensom og følte sig ikke god nok. Spiseforstyrrelsen gav hende en form for kontrol. Det var noget, hun kunne styre, siger hun.
I dag er sygdommene “i bero”, forklarer Lissa Paustian. Hun har gennem behandlingsforløbene udviklet værktøjer, som gør, at hun bedre kan kontrollere spiseforstyrrelsen. Hver dag tager hun også angstdæmpende medicin. Men der er stadig lang vej igen, siger hun.
Derfor var det også afgørende for Lissa Paustian, at TV 2 og produktionen bag det populære datingprogram var opmærksom på hendes udfordringer og villige til at imødekomme nogle af de behov, hun havde, hvis hun skulle medvirke i programmet.
– Vi tog en snak om det i castingprocessen og talte også om, hvorvidt det var noget, jeg havde lyst til at stå frem med. Det besluttede jeg mig for at gøre, også for at erkende over for mig selv, at jeg har et problem, og ikke mindst for ikke længere at holde det skjult, fortæller hun.
Indtil nu har det kun været hendes nærmeste, der har kendt til Lissa Paustians psykiske problemer. Nu håber hun, at der måske er andre unge kvinder, som vil læse om hendes historie og føle sig mindre alene.
– Jeg håber, folk kan spejle sig i det. Jeg lægger mange billeder ud på Instagram, og mit liv kan se meget sjovt ud. Men jeg har tit tænkt: “De skulle bare vide”. Jeg vil gerne stå frem med det her nu, fordi jeg ved, at ens liv kan se virkelig nice ud, men i virkeligheden tror jeg, vi alle sammen slås med noget.
Lissa Paustian understreger selv, at hun er et godt sted i sit liv lige nu og ikke ville have takket ja til at medvirke i programmet, hvis ikke det var sådan.
Er du nervøs for, om den store interesse for programmet og dig som person kan komme til at trigge noget?
– Ja, men der er mange ting i livet, man kan blive nervøs for. Det ligger meget til min person at springe ud i ting og se, hvad der sker. Og det er jo ikke, fordi der er nogen, der kan tale dårligt om mig, bare fordi jeg slås med noget psykisk.
Under optagelserne i Sri Lanka var det vigtigt for Lissa Paustian at have noget at sige i forhold til det mad, der blev serveret for hende, ligesom hun havde behov for at få tid til at dyrke motion. Hun fik også mulighed for at trække sig og få alenetid, hvis hun havde brug for en pause.
– Det var rigtig dejligt at være på en produktion, hvor de nærmeste omkring mig godt vidste, at der var de her ting oppe i mit hoved. De imødekom mig med alt, jeg havde brug for.
femina har spurgt TV 2 om deres overvejelser i forhold til at caste Lissa Paustian til programmet, når hun stadig i dag kæmper med angst og bulimi, som også krævede særlige hensyn under optagelserne til programmet.
TV 2s redaktør Thomas Strøbech udtaler i et skriftligt svar, at alle deres medvirkende er gennem grundige psykologsamtaler både før og efter optagelser, og også under, hvis der er behov for det.
– Vi har sammen vurderet, at Lissa både besidder de rette personlige kvaliteter og den styrke, det også kræver at medvirke i "Bachelorette" – også selv om hun har bagage med. En meget menneskelig bagage desværre, men forhåbentlig kan hendes åbenhed om sin historie være med til at sparke lidt til alle de umulige krav om, altid at være 100 procent perfekte, som mange af os kommer til at stille os selv, skriver han og fortsætter:
– Vi er meget opmærksomme på, at vores medvirkende skal kunne holde til at være med i en til tider krævende produktion. Det fokus slipper vi først, efter at alle programmer har været sendt.