Det skal du vide om at have sex under graviditeten
Foto: All Over Press
Sex under graviditeten
Når en kvinde bliver gravid, opstår der en masse nye tanker og bekymringer – ikke bare om babyens snarlige komme, men også omkring selve graviditeten. Hvad stiller man lige op med sin krop, der pludselig ændrer sig så drastisk? Jordemoder Hanne Gylche Ørneborg øser ud af sine erfaringer og kommer med masser af gode råd og tips til, hvordan du og din partner kommer godt igennem sådan en omgang.
Sex med mave på
Hvis du er rask og har en helt normal graviditet uden blødning eller vandafgang – og i øvrigt ikke tidligere har haft komplikationer som abort eller for tidlig fødsel – er der ikke noget til hinder for, at du og din partner kan dyrke sex. I kan gøre fuldstændig som I plejer, og lige så ofte I har lyst. Sex øger ikke risikoen for abort og skader heller ikke barnet, som ligger godt beskyttet af fostervandet i livmoderen. Hvis din partner føler, at han “støder” på noget under samleje, vil det være livmoderhalsen, mens hans penis slet ikke kan komme i nærheden af barnet og altså ikke skade det.
Tilfælde, hvor du bør undgå sex
- Risiko for tidlig fødsel: Hvis du tidligere har født før 37. uge, har haft veer lang tid inden din terminsdato, eller du af andre årsager har en øget risiko for at føde for tidligt, bør du være forsigtig og i nogle tilfælde helt undgå at have sex. Spørg din jordemoder eller læge.
- Blødning: Hvis der af uforklarlige grunde opstår blødning fra skeden både tidligt og sent i graviditeten.
- Forkortet livmoderhals: Hvis du i forbindelse med tidligere graviditeter har oplevet, at livmoderhalsen har åbnet sig for tidligt, er der en øget risiko for abort eller for tidlig fødsel ved sex.
- Problemer med moderkagen: Hvis moderkagen helt eller delvist dækker for åbningen til livmoderhalsen.
- Tvillinger: Der er ingen undersøgelser, der viser, at der er sammenhæng mellem sex og for tidlig fødsel af tvillinger, men hvis du venter to eller flere børn, kan det være, at lægen fraråder sex i den sidste del af graviditeten for at undgå, at du føder for tidligt.
Manglende sexlyst
Mange kvinder oplever, at lysten til sex ændrer sig under graviditeten. For mange er det slet ikke ualmindeligt, at sexlysten forsvinder helt eller delvis. Særligt i starten af graviditeten kan humørsvingninger, kvalme og træthed påvirke din lyst. Men efter de første tre måneder sker der en øget blodtilførsel til kønsorganer og bryster, og de høje koncentrationer af kvindelige kønshormoner gør dig lettere ophidset og fyrer op under lysten igen. I de sidste måneder af din graviditet kan ømme bryster, smerter i ryggen og tankerne om det at blive mor igen få sexlysten til at dale. Også følelsen af ikke længere at føle sig attraktiv og sexet kan være med til at dæmpe lysten.
Ligesom for kvinders vedkommende er graviditeten og tanken om at gå fra 2 til 3 en stor omvæltning for den kommende far, og også mange mænd oplever, at deres lyst bliver mindre, i takt med at maven vokser. Nogle mænd mister sexlysten af frygt for at skade dig eller barnet og kan ikke forlige sig med tanken om at komme så tæt på barnets hoved, når han er oppe i dig. Andre har svært ved at forbinde den gravide krop med sex.
Bevar intimiteten
Det er super vigtigt, at du og din partner er åbne og snakker om jeres lyst eller mangel på samme og har fokus på at bevare intimiteten. Tal om jeres tanker, behov og følelser og husk på, at de fleste får lysten tilbage, når kvalmen og trætheden har lagt sig. Sex er desuden meget mere end samleje, og der findes mange andre måder at være sammen på og vise ømhed og nærvær. Sæt tid af til at ligge tæt nøgne, nyd at have hud til hud kontakt og sans hinanden. Giv hinanden massage og kys, nus og kæl – også selv om det ikke fører til sex. På den måde bevarer I nemlig intimiteten, og det vil være nemmere at genstarte sexlivet senere hen.
Gode stillinger
Der er ingen stillinger, som kan skade barnet, men i takt med at maven vokser, kan der være stillinger, der er mere behagelige end andre, og hvor maven ikke er i vejen. Dog bør du undgå at ligge helt fladt på ryggen, da din livmoder kan trykke på de store blodkar, som ligger dybt inde i bughulen op ad rygsøjlen og fører blodet tilbage til hjertet. Hvis disse kar bliver klemt af, kan du blive svimmel eller få kvalme.
5 alternative sexstillinger hvis maven er i vejen
Et stykke inde i forløbet begynder din mave at fylde – også når du har sex. Missionæren bliver pludselig for besværlig, og det kan derfor være en god idé at benytte stillinger, hvor maven ikke er så meget i vejen. Det er meget individuelt, hvad der føles godt og giver størst nydelse, så der er ikke andet for end at finde opfindsomheden frem og eksperimentere lidt. Gode alternativer, hvor maven ikke er i vejen:
- Ridestilling: Du sidder overskrævs på din partner. Det giver en dyb indtrængning og mulighed for at stimulere G-punktet og klitoris.
- Doggy-style: Hvor du står på alle fire med en hovedpude under maven eller læner dig over en sækkepude er en god stilling, fordi den aflaster kroppens tyngde.
- Sidelæns: Du ligger på siden med en pude under maven. Din partner ligger med et knæ på hver side af det nederste ben og holder det øverste. På den måde har I øjenkontakt, og han kan kæle for dine bryster.
- Ligge-i-ske-stilling: I ligger begge på siden – din partner ligger bagerst. I den stilling lettes trykket fra din ryg og dit bækken.
- Siddende stilling: Sid tilbagelænet i en stol eller sofa med benene på gulvet. Din partner står på knæ mellem dine ben. I den stilling kan I samtidig have øjenkontakt og kysse.
Orgasmer er dejlige – og helt ok!
Er din graviditet normal og uden komplikationer, kan hverken orgasme eller sex sætte fødslen i gang. Nogle kvinder oplever, at de har lettere ved at få orgasme på grund af den øgede blodtilførsel til kønsorganerne. Efter orgasme vil du kunne mærke nogle sammentrækninger i livmoderen. Disse sammentrækninger kan måske føles ubehagelige, men aftager som regel efter 5-10 minutter og er harmløse.
Sex efter fødslen
En graviditet og fødsel er en kæmpe omvæltning for kroppen, og uanset om du føder normalt eller ved kejsersnit, har din krop brug for ro og tid til at komme på højkant. Det er meget individuelt, hvornår man har lyst til at genoptage sexlivet. Det er vigtigt, at du venter med at dyrke sex, til livmoderhalsen har lukket sig igen, eller du er helet udenpå og indeni, men de fleste er som regel “fit for fight” efter ca. 8 uger. Hvis I har sex kort tid efter fødslen, vil du ofte føle, at skeden ikke slutter ordentligt omkring penis, men ved at lave bækkenbundsøvelser, kan du optræne skeden ret hurtigt igen.
Fakta, gode råd og tips til sex og graviditet
Amning beskytter ikke mod graviditet
I de første måneder efter fødslen bør din partner bruge kondom for at beskytte dig mod infektion og en ny graviditet. Den første ægløsning finder altid sted inden selve menstruationen, og amning beskytter ikke mod graviditet.
Husk bækkenbunden
Under graviditet og fødsel udsættes bækkenbunden for større belastning end normalt, og også de hormonelle forandringer under graviditeten er med til at svække den. Faktisk viser undersøgelser, at ca. 40 % bliver inkontinente (har problemer med at holde på vandet) under graviditeten og 38 % efter fødslen. Derfor er det vigtigt, at du dagligt styrker din bækkenbund ved hjælp af knibeøvelser. Og husk på, at en stærk bækkenbund også giver bedre orgasmer.
Bonus ved sex med mave på
Nogle kommende forældre bekymrer sig om, om det er farligt at elske, mens kvinden er gravid. Men ifølge danske forskere fra bl.a. Roskilde Sygehus og Roskilde Universitet tyder undersøgelser på, at sex er med til at reducere risikoen for at få svangerskabsforgiftning. Det skyldes, at der i mandens sæd findes et særligt protein, der tilsyneladende har en positiv effekt på samspillet mellem kvindens immunforsvar og barnets væv.
Om eksperten
Hanne Gylche Ørneborg er uddannet jordemoder og autoriseret sexolog (DACS) med egen praksis i København, hvor hun rådgiver om blandt andet sex og graviditet. Du kan læse mere om hende på www.hannegylche.dk.