Kærlighed og sex
30. august 2024

Dette irriterer vi os over ved vores partner

Hos kvinder er det ofte det samme, som går igen.
Af: Marie Kvitrud, KK.no, oversat af redaktionen

Sandsynligheden er stor for, at du forbinder ferietid med rejser, afslapning, hygge med familien, tid til at læse bøger eller andet, der giver dig energi og overskud.

Realiteten er desværre, at ferietiden ikke opleves sådan for alle.

Rejser og ferier med meget tid sammen som par og familie kan være en prøve for tålmodigheden og forholdet. Små irritationer, som I ikke har energi og tid til at mærke i hverdagen, kan blive meget synlige, når I tilbringer mere tid sammen.

Man kan faktisk se, at flere søger separation og skilsmisse både efter jul og efter sommerferien.

Det tyder på, at par, som har det lidt svært, ikke får det bedre, når de får mere tid sammen. Så hvad er det egentlig, der irriterer os ved vores partner i ferien?

- I ferien har I brugt meget mere tid sammen, og ting, I har gået og tænkt på længe, får pludselig plads og tid til at komme frem. Hverdagen går ofte slag i slag, og selvom man kan blive irriteret på sin partner i det daglige, er det lettere at skubbe det til side, når man er træt, overarbejdet, børnene skal prioriteres, og tingene skal hænge sammen.

Det siger Tone Haldorsen, som er certificeret sexolog og parterapeut.

Mange undlader også at afstemme forventningerne inden ferien, og det kan føre til skuffelse, irritation eller brudte forventninger, som gør, at frustrationerne eksploderer.

- For kvinder er det ofte passivitet eller manglende opmærksomhed, der skaber irritation under ferierne. Det vil sige, at manden er for dårlig til at tage initiativ eller planlægge og viser lidt engagement for det, der skal gøres eller opleves.

Det siger Ane Sideri Hagen, som er datingrådgiver.

Meget telefonbrug og manglende opmærksomhed er også noget af det, der står højt på listen hos dem, der har skændtes eller er gået fra hinanden efter en ferie.

Mange nye par har deres første ferie sammen denne sommer, og der er ingen tvivl om, at det for mange er "vind eller forsvind".

- Derfor giver jeg altid råd om, at singler ikke skal tage en beslutning om at starte et forhold eller give slip på følelserne, før parret har rejst sammen og boet sammen i mindst to dage. Et weekendophold, mens I dater, er derfor at anbefale, siger Hagen.

For etablerede par kan ferien være dråben, der får bægeret til at flyde over efter mange måneder eller år med et haltende forhold. Nogle ser på andre forelskede par eller velfungerende familieforhold og mærker utilfredshed med egen partner og relation.

- Det er en trist sandhed, at mange par bruger skræmmende lidt tid sammen som kærester og prioriterer alenetid, tid med børnene eller tid med venner og øvrig familie frem for partneren, siger Haldorsen.

Den tid, der bruges sammen, er ofte ikke kvalitetstid som kærester.

- Når I så endelig har meget tid sammen i ferien, ved I egentlig ikke, hvad I skal bruge tiden på og har ofte forskellige meninger og prioriteter. Så er det let at støde sammen som par, forklarer hun.

Hvad irriterer vi os ellers over ved vores partner, når det ikke er ferietid?

- Det, der ofte går igen, er, at man skal bede om, at tingene bliver gjort, uden at det sker. Mange irriterer sig også over manglende initiativ til at finde på noget sammen, meget skærmtid, forskellige prioriteter, forskellige seksuelle behov, der kolliderer, og forskellige syn på alenetid, familietid og kæresterelationer, siger Haldorsen.

Denne artikel blev første gang bragt af KK.no, der også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret version.

Læs også