Karen Beate blev mor som både 25- og 40-årig: Det har jeg lært
Foto: Privat
40'erne er de nye 30'ere, siges det.
Selvom nogen mener, at påstanden er optimistisk, er der en lille grad af sandhed i det, når det kommer til småbørnsforældre.
Tager vi en 80-årig kvinde i dag, var hun typisk i 20'erne, da hun fik sit første barn. I dag er småbørnsmødre 10-20 år ældre.
Karen Beate Glærum på 45 år er mor til to og har både erfaret, hvordan det er at være "ung" mor og "ældre" mor.
Hendes ældste søn Sander på 19 år fik hun nemlig, da hun var 25 år gammel, mens hun var 40 år, da datteren Leona Isabell på fem år blev født.
- Som småbørnsmor i 20'erne var jeg meget mere opmærksom på, hvad andre tænkte og mente om mig. Jeg var bange for at fejle, og at jeg ikke taklede morrollen godt nok. Jeg var også meget stresset og følte, at der var meget, der skulle gøres på kort tid, siger hun.
- Med mit sidste barn har jeg været meget mere afslappet. Når du bliver mor i en "voksen" alder, er du nok mere ligeglad, hvad andre tænker.
Tror ikke, opdragelsen er relateret til alder
Selvom det biologisk set er mest optimalt at få børn i 20'erne, er det ikke nødvendigvis sådan, at det er den alder, vi opdragerer børnene bedst i.
Et stort dansk studie fra 2017, lavet på baggrund af en SFI-undersøgelse og spørgeskemaer med 4.714 danske mødre, hævder for eksempel, at ældre mødre har gladere børn.
Forskerne bag studiet tror, at det kan hænge sammen med, at ældre mødre har fundet en god balance mellem at give barnet frihed, men samtidig også struktur.
Karen Beate medgiver også, at hun har opdraget sine børn lidt forskelligt, men hun mener ikke kun, at det handler om hendes alder. Med Sander blev hun nemlig pludselig alenemor, da Sanders far døde, da han kun var syv måneder gammel.
- Før i tiden var jeg strengere, og min datter er nok lidt mere forkælet på alle områder end hendes bror. Samtidig er de meget forskellige, hvilket også påvirker opdragelsen. Og så er vi to forældre nu, siger hun.
Tænker ikke over, at hun er ældre
Det bliver mere og mere almindeligt at være ældre mor nu.
Tal fra Danmarks Statistisk viser, at antallet af kvinder, der bliver mødre, når de er mellem 40 og 44 år, er mere end fordoblet. Tallet stiger også, når det gælder kvinder melelm 45 og 49 år.
Ifølge Karen Beate genspejler dette sig i, hvordan hun bliver mødt af langt yngre småbørnsmødre, der ikke reagerer på, at hun er en ældre mor.
- Jeg har været med i barselsgrupper med begge børn. I barselsgruppen med Leona var de andre mødre end del år yngre end mig, uden at det havde nogen betydning. Vi har fortsat kontakt, og de fleste af børnene går i samme børnehave. Selvom jeg kunne have været mor til mange af mødrene i børnehaven, føler jeg mig ikke anderledes, siger hun.
- Jeg har ingen veninder, som er blevet mor i en "voksen alder," men jeg nyder at være småbarnsmor. Jeg vil hellere være mor end bedstemor som 40-årig.
Sætter høje krav til sig selv
Den norske amilieterapeut Susanna Borovski Lübeck tror, at måden man udøver morrollen på, er mere personlig end aldersafhængig.
Hun peger dog alligevel på nogen faktorer, som bidrager til, at yngre mødre har en anden tilgang til morrollen end de lidt ældre.
- Jeg tror, kravene, man sætter til sig selv om, hvad en god mor er, kan være hårdere for en 20-årig end en 40-årig. Dagens mødre i tyverne er vokset op med sociale medier og i en verden, hvor man i meget større grad end før sammenligner sig selv med andre.
LÆS OGSÅ: Lotte Arndal blev mor som 48-årig: "Man skal ikke have børn, når man er fyldt 40"
- Mens man tidligere bare målte sig med andre mødre i barselsgruppen og nogle veninder, har dagens mødre kontakt med mange andre på Instagram, Snapchat og Facebook. Faren i dette kan være, at de sammenligner sig selv med et uopnåeligt ideal, siger hun.
- Selv om kvinder i 40'erne også er storforbrugere af Facebook, tror jeg alligevel, at de bruger sociale medier på en lidt anden måde. Jeg tror, den generation som vokser op nu, i større grad er vant til hele tiden at søge information på nettet og sammenligne sig med andre, siger Susanna Borovski Lübeck.
Yngre kvinder kan være mere tilpasningsdygtige
Til trods for, at de måske sætter højere krav til sig selv, tror hun, at kvinder i 20'erne kan være lidt mere tilpasningsdygtige i forhold til at få børn.
For sammenlignet med en kvinde i 40'erne, er en typisk 20-årig stadig i etableringsfasen, hvor barnet blender naturligt ind i livet.
- Mange kvinder tænker, at de skal have alt på plads, før de får børn: fast job, bolig, tryg økonomi og en mand, som de er sikre på, at de vil være sammen med længe. Men det er jo også sådan, at man i større grad har fundet den rette, når man er 40 år sammenlignet med 20 år.
- Jo ældre man bliver, jo vanskeligere er det at ændre vaner og en etableret livsstil. Et barn kan vende op og ned på alt og sjældent bliver det lige, som man har tænkt. For nogen kan det være svært, at morrollen ikke bliver præcis, som man havde set det for sig. Det kan i større grad give problemer for en 40-årig end for en 20-årig, lyder det fra familieterapeuten.
Går helt ind i "projekt mor"
Hvordan man takler rollen som småbarnsmor i 40'erne, tror hun også afhænger af, om man er førstegangsfødende, eller om man har børn fra tidligere.
– Er man en førstegangsfødende 40-årig, så har man virkelig ønsket sig det barn og måske prøvet at få børn i mange år. Nogen tænker måske at de har opnået mange forskellige ting i livet, og at det nu er barnet, der er det store, nye projekt. De giver sig derfor mere hen til barnet og tænker "nu skal jeg bare være mor." De har nok også fået mere tid til at tænke over, hvordan de vil opdrage barnet, men faldhøjden er stor, hvis man sætter for høje krav til sig selv.
– En småbarnsmor i 40'erne, som allerede har børn, har nok en mere afslappet tilgang til det hele, siger hun.
LÆS OGSÅ: Derfor skal du give dit barn lov til at lege med maden
En anden fordel ved at være ung mor, er, at der statistisk set også er en stor chance for, at barnet også vil have unge bedsteforældre samt unge tanter og onkler.
Et stort familienetværk er ifølge Lübeck en enorm ressource for barnet.
– Familien er en utrolig vigtig del af et barns liv. Det at barnet har flere voksne at spejle sig i og gå til, når de mangler en at snakke med, er godt for barnets psykiske helbred. For barnet vil det også være godt at kunne være sammen med bedsteforældre, der har en masse tid og overskud.
– Biologisk set er vi jo skabt til at få børn i 20'erne. I denne alder takler vi måske også bedre manglende søvn, samt det at være med på barnets lege.
Denne artikel blev oprindeligt publiceret på KK.no