
Kurven er knækket: Denne kønssygdom er på tilbagetog

Foto: Unsplash
Du kan få mange ting, når du har sex; orgasmer, nydelse, et barn ooog sexsygdomme.
Der er nok nogle af tingene, du gerne vil have, hvorimod andre er en uheldig sidegevinst.
I Danmark er den mest udbredte sexsygdomme, klamydia. De seneste år har danskerne gang på gang slået deres egen rekord, men nu er udviklingen vendt, skriver Jyllands-Posten.
Tal fra Statens Serum Institut viser, at smitten lå på sit højeste i 2022 med 41.500 positive klamydiatests. Her toppede Aalborg listen med 41,9 klamydiatilfælde per 1.000 unge i alderen 15 til 29 år.
I 2024 lå tallet derimod på 29.944 tilfælde af sexsygdommen.
Klamydia
Klamydia er en infektion i livmoderhalsen, endetarmen eller urinrøret, som kommer af bakterien Chlamydia trachomatis.
Sexsygdommen smitter ved ubeskyttet sex, og kan derfor helt undgås ved brug af kondom.
Nogle af de hyppigste symptomer er udflåd fra urinrøret, svie ved vandladning, pletblødning eller kløe i urinrøret. Men i mange tilfælde vil der slet ingen symptomer være.
Hvis sexsygdommen er ubehandlet i længere tid, kan den hos kvinder medføre betændelse i æggelederne, sterilitet og kroniske underlivssmerter. Hos mænd kan klamydia give betændelse i bitestiklerne.
Kilde: Statens Serum Institut og Sundhed.dk
Men hvordan kan det være, at klamydiasmitten er på tilbagetog?
Der er ingen endegyldig forklaring, men over for Jyllands-Posten kommer to eksperter med et par mulige forklaringer.
Sektionsleder i SSI, Maria Wessman, og generalsekretær i Sex & Samfund, Majbrit Berlau, nævner begge samtykkeloven fra 2021, som en mulig faktor i den knækkede kurve.
- Kravet om samtykke gør, at man pludselig får en samtale med sin partner, inden man har sex. Som noget nyt er der de seneste par år kommet en dialog forud for sex, hvor præventionsspørgsmålet også kan italesættes. Det kan være det, der nu afspejler sig i statistikkerne over sexsygdomme, siger Majbrit Berlau til mediet.
