Kærlighed og sex
2. juli 2018

Mandeforsker: Den engagerede far hitter - så længe han ikke truer kvindernes position

Kvinder knuselsker den engagerede far – så længe han ikke begynder at true moderens position, lyder det fra mandeforsker Kenneth Reinicke. Her giver han et bud på, hvordan det står til med far-rollen anno 2018.
Af: Camilla Wass
Mandeforsker: Den engagerede far hitter - så længe han ikke truer kvindernes position

Foto: Ritzau/Scanpix

Det er gået op for rigtig mange fædre, at faderskab handler om nærvær, engagement og tilstedeværelse – og ikke så meget om de gamle maskulinitetsforestillinger om at skulle være forsørger og autoritet og den, der disciplinerer børnene. Så helt overordnet er den tætte relation mellem far og barn blevet en meget mere selvfølgelig del af faderskabet, fortæller Kenneth Reinicke.

Og den aktive, engagerede far er et hit hos kvinderne, fastslår han.

– Kvinderne synes, der er fint – i hvert fald 90 procent ad vejen. Vi nikker, når manden siger: Jeg vil også på barsel!, og vi smelter indeni, når daddy går rundt og vugger barnet i bæreselen – eller ligger med vores spædbarn på sin behårede brystkasse. Men når en mand går ind og klarer hele forældreskabet alene – og ovenikøbet gør det lige fra starten – så er vi helt derude, hvor det begynder at true kvindernes sidste bastion, nemlig den tætte kropslige kontakt til barnet. Og så er det pludselig ikke så sjovt længere, forklarer Kenneth Reinicke.

Har vi et ligestillingsproblem, når det handler om forælderrollen?

– Far-rollen har rigtig meget fremgang på de bløde parametre, men når det handler om de helt strukturelle ting, er vi stadig meget gammeldags. Når jeg er ude og interviewe unge fædre, sårbare fædre, etniske fædre – ja alle typer fædre – så er der én ting, der går igen. Nemlig det her med, at mændene føler, de bliver fastholdt i en forestilling om, at de er andenrangs-forældre.

Hvorfor er det sådan?

– Det handler rigtig meget om, at systemet tænker på moren først. Hele vores samfund er bygget op omkring nogle strukturer, hvor manden er forsørger og kvinden er den primære omsorgsperson. Og det tør vi ikke rigtig ændre på, siger Kenneth Reinicke.

– Bare se på hele temaet omkring øremærket barsel til mænd. Hvis vi kigger på de andre nordiske lande, så har øremærket barsel medført en markant forandring af fædres barselsmønstre – nærmest overnight. Men i Danmark er vi meget tilbageholdende, når det gælder om at bruge lovgivningen som instrument til at fremme fædrenes engagement. Og det er absolut ingen døråbner for mændene, slår mandeforskeren fast.

– Hvis jeg skal være lidt hård, så vil jeg sige, at vi svigter fædrene på det strukturelle plan. På den ene side vil vi ikke have bureaukraterne til at fortælle os, hvem der skal skifte ble, og hvem der skal gå hjemme. Men vi ved jo alle sammen godt, hvad der sker, når forhandlingerne skal foregå hen over spisebordet. Så bliver det hurtigt: Okay, jeg tager 14 dages barsel, og så tager lillemor resten! ... og så er alle glade. Men vi får ikke taget hånd om de strukturer i vores samfund, der får mange fædre til at føle, at de kommer i anden række.

Kenneth Reinicke er mandeforsker på Center for Køn, Magt og Mangfoldighed på Roskilde Universitet.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også