Kærlighed og sex
24. februar 2023

Nathalie og Sebastian brugte kun 7.000 kroner på deres bryllup

"Vi ville fejre kærligheden og lave en mindeværdig fest, men det ville koste hele vores opsparing," siger Nathalie Alexandra Schou Rischmann.
Af: Anette Snarby
Bryllup på budget

Foto: Privat

Lad ikke en stor og dyr bryllupsfest sætte en stopper for jeres bryllupsplaner.

Det kan sagtens være muligt at arrangere et smukt og mindeværdigt bryllup uden det koster en formue. Det fortæller Nathalie Alexandra Schou Rischmann.

Da hun for tre år siden giftede sig med sin udkårne Sebastian Bjørgan Rischmann, kostede hele festen knap 7.000 kroner.

– Jeg har været til mange gode bryllupper, hvor lokalerne har været storslåede og middagene formidable. Men de minder, som jeg husker bedst, handler om det dejlige, glade par, den gode stemning, de mindeværdige taler og alle de glade gæster, siger Nathalie.

Hun fortæller, at mad med dessert ville koste omkring 800 kr. pr. gæst, og alkoholen var ikke inkluderet.

Derudover var der overnatning til gæster, leje af fotograf og band eller DJ til underholdning. Med brudekjolen og alt hvad der ellers hører til et bryllup, ville det koste dem cirka 130.000 kroner.

– Vi ville fejre kærligheden og lave en mindeværdig fest, men det ville koste hele vores opsparing. Alt det, der virkelige kostede mange penge, var ting, som vi alligevel ikke synes var nødvendige for at skabe et godt minde for os og vores gæster, siger hun.

Inviterede til sammenskudsgilde

Nathalie og Sebastian blev enige om, at de ville holde et lavbudgetbryllup. De gennemgik hele budgettet for at se, hvor de kunne spare.

De største besparelser fandt de på selve festen. I stedet for lokalerne til 40.000 kr. lejede de et forsamlingshus til 2.500 kr. Her havde de mulighed for selv at medbringe mad og drikke samt pynt.

Men så fik de en idé. Hvorfor ikke invitere til et sammenskudsgilde?

– Vi havde allerede boet sammen i nogle år og havde alt fra service, køkkengrej og ting, som man ønsker sig i bryllupsgave. Så hvad skulle vi ønske os af vores gæster? Ting, som vi alligevel ikke har brug for?

– Min moster og onkel inviterer os til julefest hvert år, og alle gæster medbringer deres egen ret. De inspirerede mig til at gøre det samme til brylluppet, fortæller Nathalie.

I stedet for gaver spurgte parret derfor deres nærmeste familie, om de kunne tænke sig at lave en lille ret til brylluppet eller have drikkevarer med i bryllupsgave.

– Jeg kan huske, at jeg tøvede lidt med at spørge gæsterne, om de kunne lave en ret. Det er lidt mere at bede om end bare at købe en gave.

– Når alt kommer til alt, beder du om deres tid, og langt de fleste mennesker har travlt nok i forvejen. Men alle, der blev spurgt, virkede oprigtigt begejstrede for at få muligheden for at hjælpe, siger Nathalie.

– Den omsorg og entusiasme, folk viste os, var virkelig den bedste gave, vi fik, og det allerbedste minde.

– Måske er vi de eneste, der er heldige at have vidunderligt venlige venner og familie, som finder glæde ved at hjælpe andre. Men jeg tror, de fleste vil opleve det samme som os, hvis de beder deres nærmeste familie og venner om hjælp.

Lejer brudekjolen ud

Sebastians mor og søster fik til opgave at være bryllupsfotografer.

Til festen havde Nathalie også købt en række engangskameraer, som hun stillede rundt på bordene, som gæsterne kunne tage billeder med. Resultatet blev mange sjove billeder fra den store aften.

– Jeg havde planlagt at plukke blomster langs vejkanten, eller bedt folk tage blomster med, de kunne plukke fra haven. Det er bare rart at have mange forskellige blomster på bordet.

https://imgix.femina.dk/2023-02-21/speljse-bryllup.jpg

– Men svigermor påtog sig jobbet som blomsterdekoratør og handlede lidt ekstra ind i den lokale blomsterbutik. Hun er meget god til den slags.

I alt havde parret 36 gæster. Nogle af dem overnattede i en stor campingvogn i nærheden af ​​feststedet, andre i en nærliggende Airbnb eller hos en anden familie.

Brudekjolen købte Nathalie brugt for 3.000 kr. Hun har efterfølgende lejet den ud flere gange og dermed tjent, hvad hun betalte.

Omkostningerne blev også holdt nede ved at lave en aftale med den lokale købmand om, at de kunne returnere alle øl, cider og sodavand, der ikke var drukket. Maden stod på tre varmeplader på et bord, hvor folk kunne betjene sig selv.

Parret havde også hyret to tjenere, der sørgede for, at gæsternes glas var fyldte, og som gjorde rent undervejs.

– Tjenere var egentlig det eneste, vi brugte nogle penge på, da det kostede 3.000 kr. Men når festen er i gang, og gæsterne allerede har bidraget med mad og drikke, så synes jeg, at alle skal slappe af, når dagen endelig er her, siger Nathalie.

Antallet af gæster

Lise Vermelid Kristoffersen, kendt fra den norske blog og podcast ”Pengesnakk” elsker bryllupper og mener, at der i bund og grund ikke er noget galt i, at nogle vælger at bruge mange penge på denne dag.

Hun forklarer, at der er meget, et brudepar kan gøre for at sænke omkostningerne. Her er det værd at overveje antallet af gæster, og hvornår brylluppet skal holdes.

Noget, hun selv gjorde, var at arrangere brylluppet om vinteren.

– Så er der ingen kamp om lokaler, fotografer og andre ting, man gerne vil have med til sit bryllup, og man har mulighed for at få meget bedre priser end midt i "bryllupssæsonen", siger hun.

– Jeg købte også min kjole brugt og solgte den videre bagefter. Men antallet af gæster er nok den beslutning, der påvirker prisen på brylluppet mest.

Artiklen blev første gang publiceret på kk.no. Dette er en redigeret version.

Læs mere om:

Læs også