Kærlighed og sex
4. februar 2025

Ny tendens vinder frem i soveværelset - og den kan redde dit parforhold

Flere og flere par vælger at få en såkaldt "søvnskilsmisse", og det er der især to gode grunde til.
Af: Julie Voldby Bruun
smil spejl

Der er få ting, der er lige så irriterende som ikke at kunne sove. Det skulle da lige være, at have en partner, der kan, når man ikke selv kan, og som snorker så højlydt i den anden side af dobbeltsengen, at hver nat udvikler sig til et vågent mareridt frem for en dejlig drøm.

Om det skyldes partnerens snorken eller bare et generelt fokus på bedre søvn, så vælger flere og flere par at få det, der bedst kan betegnes som en "søvnskilsmisse", som indebærer, at parterne er blevet enige om at sove i hver sit soveværelse.

Tendensen, der på engelsk kaldes "sleep divorce", er nu så udbredt, at hotelkæden Hilton i deres seneste trendrapport beretter om, at hele 37 procent af de rejsende foretrækker at sove i en separat seng fra deres partner under deres ophold. Imens indrømmer næsten to tredjedele i rapporten, at de sover bedre, når de sover alene.

Selvom dét at sove hver for sig kulturelt set ofte har været opfattet som en negativ ting og et tegn på, at parforholdet bevæger sig i den forkerte retning, så kan det faktisk have flere positive effekter at sove hver for sig, siger parterapeut og sexolog Ulla Hinge Thomsen i en artikel til TV 2.

- Vi har en idé om, at et intimt parforhold foregår i soveværelset ved sengetid. Så hvis vi ikke sover sammen, har vi ikke sex. Men en af grundene til, at mange par ikke har sex, er netop, fordi de udskyder det, til lige inden man skal sove, hvor der ikke er mere energi tilbage, siger hun.

Planlægning er afgørende

Vælger man at gå ad søvnskilsmissens vej, er det til gengæld vigtigt at planlægge de intime stunder, hvad end det er samleje, kælen eller bare at ligge i hinandens arme. Fejler man i den del, kan søvnskilsmissen resultere i en øget afstand - ikke kun fysisk men også følelsesmæssigt.

Lykkes man til gengæld som par med at planlægge sit samliv, så kan dét at sove hver for sig faktisk hjælpe på sexlivet, fordi det dermed bliver en prioritet.

Udover at nogle par oplever at komme tættere på hinanden følelsesmæssigt ved paradoksalt nok at rykke sig længere fra hinanden fysisk i nattetimerne, så er en af fordelene ved separate soveværelser også den øgede søvnkvalitet, forklarer Ulla Hinge Thomsen til TV 2.

Fordele uden for soveværelset

Ifølge hende er snorken, følsomhed overfor bevægelser fra sin partner og skiftende døgnrytmer som oftest årsagen til, at flere vælger at sove hver for sig.

Udover at den forbedrede søvnkvalitet kan have en positiv effekt på overskuddet til at være en god partner, så kommer god søvn også med en række sundhedsmæssige fordele.

Generelt anbefaler Sundhedsstyrelsen, at voksne helst skal sove mellem syv og ni timer. Men det har hver tredje dansker svært ved at leve op til. De sover nemlig mindre end det, viser en undersøgelse fra 2022 lavet af Kantar Gallup for Gjensidige.

At sove hver for sig kan derfor være en løsning for mange, fordi de undgår at blive forstyrret, siger Birgitte Rahbek Kornum, der er søvnforsker på Institut for Neurovidenskab på Københavns Universitet.

- Jeg støder tit på folk, som har truffet beslutningen om ikke at sove i samme rum, eller at den ene går ind på gæsteværelset en gang imellem. Og de er så lettede over at være lykkedes med at tage det skridt, og at det er okay. Så det er værd at gøre det, siger hun i en artikel til DR.

Læs mere om:

Læs også