Kærlighed og sex
28. maj 2011

Præst: Vi har pligt til sex

Når vi har erobret vores partner, så glemmer vi sex. Det er ellers en pligt, siger præst Poul Joachim Stender som mener vi har pligt til sex
Af: Ea Ørum
Vi har pligt til sex mener præst Poul Joachim Stender

foto: All Over Press

Derfor har vi pligt til sex

Par går fra hinanden som aldrig før, for vi har os selv og vores lyster i centrum. "Vi synes, vi skal have 'lyst' til alting, og det ødelægger kærlighed og parforhold, for man kan ikke vedholde lysten - vi har glemt pligterne i vores kærlighedsliv", siger den kontroversielle sognepræst Poul Joachim Stender fra Kirke Saaby.

Misforstået og forskruet
- Vi pruster rundt i fitnesscenter for at holde os i form, hvorfor ikke tage gymnastikken ind i soveværelset i stedet? Vi har fået nok i os selv - vi dyrker os selv, og vi higer samtidig efter kærlighed. Det hænger ikke sammen, fordi så kommer man til at dyrke forelskelsen, da lyst og tilfredsstillelse er i centrum her, og det er ikke kærlighed. Vi tror, vi skal have lyst til alting, og det er forskruet, for så ville ingen dybe relationer vare ved, siger Poul Joachim Stender til alive.dk.

Erotik er en form kommunikation, som man har pligt til, mener præsten, der har skrevet bogen "Med Gud i sengen". Det gjorde han for at rykke ved kirkens indstilling til sex. Bogen blev skældt voldsomt ud og blev kaldt plat og grænseoverskridende af andre præster, og debatten er først ved at lægge sig her et år efter udgivelsen, men det er også nu, at de bevægelser, som bogen satte i gang, kommer konkret til udtryk.

- Der er sket meget i kirken mht. seksualitet siden, jeg udgav min bog. Flere præster er f.eks. begyndt at uddanne sig til sexologer. Der er ved at komme en forståelse for, at erotik og sex ikke er skyld og skam, siger han.

Ego-sundhed sylter sex
Det er ikke kun for at revse skyld og skam, at Poul Joachim Stender har taget fat i "pligt til sex-debatten" - men for at tage et opgør med tendenser i samfundet, hvor især sundhed er blevet alfa og omega, fordi det sætter den enkelte og den enkeltes fokus på sin egen krop i centrum. Han ryster altså på hovedet af, "at elske sig selv" er blevet synonym med, at så kan man "elske andre".

- Det er herskende, at man skal dyrke sig selv for at leve godt og sundt. Men kærlighed, erotik og sex handler om andre end os selv, og hvis vi glemmer det, så glemmer vi hinanden. Det er som om, at når man har erobret, så tror man, alt er i orden. Sådan er det ikke, det er her, vi har pligt, siger Poul Joachim Stender.

Læs også: Dyrk mere sex for dit velbefindende

Læs Vi holder for lidt af andre (link fjernet)

Eller

Oestrogens Syv sjove veje til sex

Læs også