Liv
27. september 2024

Midt i København ligger en helt særlig grøn oase

Omgivet af rå industribygninger ligger den lille grønne perle Øens Have på Refshaleøen i København. Her dyrker folkene bag en økologisk køkkenhave, som de høster af til restauranten. Menuen skifter i takt med sæsonerne og bliver altid serveret i og omkring de hyggelige jurter.
Af: Tekst og foto Tina Brok Hansen
Urban_Gardening

Et stenkast fra Kongens Nytorv i København ligger en grøn oase midt inde mellem gamle, historiske industribygninger på Refshaleøen på Amager. Det unikke åndehul er bylandbruget Øens Have. Tidligere havde rederiet B&W kantine på stedet, men nu snor sig lange rækker med kål, bønner, squash, majs, salat, urter og et væld af farverige blomster på de 3.500 m².

– Med Øens Have vil vi gerne demonstrere, hvordan vi kan dyrke fantastiske råvarer i samspil med naturen selv i bymiljøet, fortæller Jeanette Koustrup, som bl.a. står for markedsføringen af bylandbruget.

– Som den lille enhed vi er, har vi alle mange kasketter på, og vi hjælper til, hvor vi kan, for at få tingene til at glide. Derfor skal jeg hjælpe med lidt høst senere i dag.

Urban_Gardening

Kål er en vigtig afgrøde for Øens Have, da de kan høste dem til sent på sæsonen, især grønkål kan tåle meget frost

Urban_Gardening

I bylandbruget Øens Have dyrker de over 200 forskellige planter. De dyrker haven økologisk efter regenerative principper uden at forstyrre jordens naturlige mikro­organismer. Ud over afgrøder står også blomster i bedene, de både pynter og tiltrækker nyttedyr.

Det er ikke formålet, at Øens Have skal kunne levere friske grøntsager til hele København, men derimod at vise, at det er muligt at dyrke grøntsager selv steder, der ligger lige op ad byens travle gader. Det er også muligt at blive en del af projektet.

– Ud over at vi driver restaurant og afholder forskellige events, har vi gennem sommeren yogahold, workshops og havefester, men selvfølgelig også rundvisninger, hvor vi fortæller den gode historie om økologi og grøntsager, som ligger vores hjerter nært, siger Jeanette.

Det er især skoleklasser, de viser rundt i haven. De høster, spiser sammen og giver resterne til hønsene. På den måde lærer de børnene værdien i friskhøstede grøntsager og gør økosystemerne mindre fremmede for dem. Noget, der måske ellers ikke er så naturligt for dem, nu de bor og færdes i byen.

– Sommeren igennem har vi Plante­safari, hvor børnefamilier kan tage på skattejagt i vores have. Og vi har også pandekagebagning over bål, hvor børnene deltager aktivt, fortæller Jeanette.

Et stort, fælles projekt

Øens Have er lillesøster til Østergro-initiativet, som er en stor taghave på Østerbro i København. Her er både restaurant og køkkenhave. Som en del af konceptet, både på Østergro og Øens Have, er tirsdag fast frivilligdag, hvor man kan komme og få jord under neglene. Det kræver ikke tilmelding.

– Især herude på Amager er det en virkelig stor hjælp, da der er rigtig meget arbejde med haven. Det er et meget internationalt miljø, og vi er så glade for den hjælp, vi får, for vores tre faste gartnere har svært ved selv at nå alt arbejdet, forklarer Jeanette.

Urban_Gardening

I hjertet af bylandbruget står to yurt-telte bygget af Lyse Nætter. Yurterne er rammen om restauranten og bliver brugt til sæsonens fejringer og fester.

Urban_Gardening

Øens Have har høns, som bliver forkælet med grøntaffald fra køkkenet, og når de luger.

Urban_Gardening

I drivhuset forspirer de løbende flere grøntsager og blomster til bylandbrugets bede.

Det, at de har åbnet op for frivillighjælp, er også en del af missionen om at formidle, hvordan byhaver kan dyrkes. Det er der god læring i for alle, og så er det samtidig et stærkt fællesskab, de på den måde har skabt.

– Byboerne har heldigvis fået øjnene op for den unikke oplevelse, vi kan give dem herude i vores skønne, grønne oase, og vi er begyndt at være booket ret godt op med bryllupper og andre mindeværdige begivenheder, fortæller Jeanette.

Kort om Øens Have

Skandinaviens største bylandbrug på 3.500 m² med restaurant og workshopområde.

Livia Urban Swart Haaland og Kristian Skaarup står både bag Øens Have, tagfarmen Østergro og fødevarefællesskabet FællesGro.

Restauranten er åben fra torsdag-søndag fra midt april til slut oktober.

Læs mere på oenshave.dk og på Instagram @oenshave.

Til eventsene serverer de flerrettersmiddage ved langborde i deres jurt-telte, som sat op i forlængelse af køkkenhaven. Her er alle retter lavet på sæsonens friske og økologiske råvarer og med kød og fisk af den bedste kvalitet. Derfor skifter menuen også uge efter uge i takt med råvarernes aktualitet.

De forstyrrer ikke jorden

Måske tænker du, at de da umuligt kan dyrke økologiske råvarer midt i byen – og på jord, hvor der tidligere har været industri? Øens Have har dog styr på det.

– Vi har naturligvis fået det undersøgt, men da der her kun har ligget en kantine, kan jorden uden problemer bruges til grøntsagsdyrkning. Derudover oparbejder vi selv mere og mere af det gode jordlag oven på grunden med al den kompost, de plantedele og de grøntgødningsplanter, vi løbende tilfører bedene. Vi graver så lidt som muligt i jorden for ikke at forstyrre alle mikroorganismerne. Det efter regenerative principper, hvor jordens frugtbarhed og kulstofindhold genopbygges, siger Jeanette.

Urban_Gardening

Et frodigt blomsterhav står i skarp kontrast til områdets industrielle bygninger. Her er amarant, morgenfruer og blå isop – alle med spiselige blomster og frø.

Urban_Gardening

Menuerne er ofte dele­­venlige, og råvarerne skifter efter sæsonerne. Her er det kulmule­ceviche, en grillet helt og pocherede porrer.

Urban_Gardening

Anders hjælper både i restauranten og bag bardisken, tager billeder og fungerer som DJ, når der er selskaber med dans.

Folkene bag Øens Have og Østergro kan dog ikke dyrke nok grøntsager til de to restauranter og til medlemmerne i Fællesgro, som de tilbyder ugentlig at kunne hente en høstpose med sæsonaktuelle råvarer. Derfor samarbejder de med lokale, økologiske landmænd.

Artiklen blev udgivet i SØNDAG uge 35/2024, der også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret version.

Læs mere om:

Læs også