Liv
10. februar 2021

Rikke blev delt på Snapchat: ”Jeg havde ikke ejerskab over min egen krop”

Rikke blev optaget, imens hun havde sex. Efterfølgende blev filmen delt på Snapchat uden hendes samtykke. Hun prøvede at fortrænge episoden, men endte med at få konstateret angst og depression: ”Jeg knækkede fuldstændig”
Af:
https://imgix.femina.dk/media/article/digitale_kraenkelser_.jpg

Sofie Guldager. Foto: Unsplash

For to år siden oplevede Rikke noget, som hun aldrig havde troet skulle ske for hende. En optagelse, hvor hun havde sex, blev delt på Snapchat uden hendes samtykke.

Hun var til en fest med nogle venner fra en skole, som hun tidligere havde gået på. Efter festen havde Rikke sex med en af fyrene, som boede på skolen.

Kort tid efter begyndte mobningen.

Hun modtog beskeder om, at hun var en ”luder”, og hun blev kaldt for ”stønneren” af de andre fyre, der gik på skolen.

Rikke fik en mærkelig fornemmelse over at blive kaldt de ting, men tænkte, at det også var en risiko, hun havde taget, ved at have sex med ham, et sted, hvor andre kunne have hørt dem.

Det gik først op for Rikke, hvad der var sket, da hendes veninde fortalte Rikke, at der var en film, der blev sendt rundt på Snapchat af hende, som havde sex.

Man kan ikke se Rikke i filmen, da den blev optaget i værelset ved siden af, men man kan høre Rikke, der har sex.

- Jeg kan slet ikke forstå, at man får den idé. Det er det, der chokerede mig mest. Man hører meget om folk, der er blevet filmet, men det her er en helt anden ting, så det var svært at tage stilling til, om jeg var ked af det eller vred over det.

Rikke fortæller, at hun efterfølgende kontaktede ham, som havde optaget filmen. Først benægtede han, men han skrev efterfølgende undskyld til Rikke, og sagde, at han ville slette den. Om filmen faktisk er slettet, ved Rikke ikke.

- Det er rigtig ubehageligt at tænke på, at den måske stadigvæk er derude.

Kampagner om rådgivning

I takt med at store dele af vores liv foregår online, er der sket en stigning af digitale krænkelser, siger Anja Radeka, der er ansvarlig for rådgivningstjenesten StopChikane.

Betegnelsen digitale krænkelser dækker ofte over, at intime billeder eller videoer bliver delt på nettet uden samtykke.

En digital krænkelse kan også være trusler om, at de intime billeder vil blive offentliggjort, hvis ofret ikke sender flere. Der er ikke præcise tal på, hvor mange mennesker der har oplevet digitale krænkelser, men ifølge Amnesty har 1 ud af 5 kvinder oplevet digitale krænkelser i Danmark.

Anja Radeka er ansvarlig for rådgivningstjenesten StopChikane under Dansk Kvindesamfunds Krisecenter. Hun fortæller, at digitale krænkelser ofte kan have store konsekvenser for ofrene.

- Vi ved, at en digital krænkelse kan føles lige så voldsom som i det virkelige liv, og det kan have store konsekvenser for kvindens liv efterfølgende. Da det er foregået på nettet og ikke i den fysiske verden, kan det blive ved med at blive delt igen og igen, hvis der bare er en, der har det liggende på sin telefon.

Rådgivningstjenesten StopChikane blev oprettet i 2017, men her fire år senere, oplever de stadig, at mange mennesker ikke ved, at de kan få råd og vejledning, hvis de har været ude for en krænkelse på nettet.

LÆS OGSÅ: To jordemødre siger fra: Hvis vi ikke bliver mødt værdigt, når vi skal føde, er det et overgreb

Digitale krænkelser er steget under corona, fordi der bliver brugt endnu flere timer bag en skærm. Red Barnet har modtaget 1.300 henvendelser om digitale krænkelser i 2020, som er en stigning på 87 procent i forhold til året før.

Derfor har StopChikane og Red Barnet modtaget 1,8 millioner hver af Socialstyrelsen, som skal bruges på lave kampagner for at oplyse om rådgivning og styrke indsatsen mellem de to organisationer.

Angst og depression

Rikke prøvede at lægge episoden bag sig, for hun fik at vide af sin omgangskreds, at det ville være for småt, og der ikke var nogen, der ville tage hende seriøst.

Men til sidst kontaktede hun Sex og Samfund for at få rådgivning om, det var ulovligt, det hun havde oplevet.

- Jeg knækkede fuldstændig på det tidspunkt.

Efterfølgende fik Rikke konstateret angst og depression og måtte gå til psykolog.

- Det værste var, at jeg ikke havde ejerskab over min egen krop. Jeg havde ikke selv magten over, hvor jeg blev lagt hen. Det var nogen, der havde taget beslutningen for mig.

Meldte det til politiet

Rikke valgte at anmelde episoden til politiet, og det gav hende håb og en følelse af retfærdighed.

- Det gav mig en form for håb. Jeg har ikke brug for, at han lider, men jeg har brug for at næste gang, der er en, som overvejer at gøre det samme som ham, så lader de være, fordi det har konsekvenser.

Der endte ikke med at blive rejst sag, da politiet vurderede, at man på baggrund af Rikkes forklaring ikke med sikkerhed kan vide, at det er hende, som er på optagelsen.

Politiet forholder sig ikke til, at ham, der har optaget filen, har erkendt og undskyldt overfor Rikke, at han har optaget og delt lydfilen, og at Rikke kan dokumentere dette.

LÆS OGSÅ: Hun kunne ikke være Dirty Darling i Thy

- Det var et helt år med tanker om det, som er spildt. Det har gjort ondt, og jeg har følt mig ligegyldig.

At det tager lang tid for politiet at behandle sagerne, kender StopChikane rådgivningen meget til.

- Vi oplever ofte, at dem, som anmelder det til politiet, at der kan gå rigtig lang tid, før de hører noget , siger Anja Radeka.

Rikke er i dag i gang med en uddannelse og har ikke længere angst eller depression, men oplevelsen har sat sig i hende.

- Det er ligegyldigt, om andre siger, det er stort eller småt, men hvis det er noget, der har knækket en, så har det knækket en.

Rikke har valgt at være anonym, men redaktionen er bekendt med hendes rigtige navn.

Læs mere om:

Læs også