Selvudvikling
21. januar 2020

3 kvinder: Her er vores alternative nytårsforsætter for 2020

Ny livsstil behøver ikke at handle om slankekure og tre løbeture om ugen. Der er andre mål, du kan sætte for dig selv i det nye år. Femina har spurgt tre kvinder, der afstår fra de klassiske nytårsforsætter: Hvad har I så af mål for det nye år? De vil vokse, udvikle sig, gøre det bedre – ét skridt ad gangen. Læs her hvorfor og hvordan.
Af: Line Felholt
3 kvinder: Her er vores alternative nytårsforsætter for 2020

Foto: Marie Hald

Le Gammeltoft

41 år, er oprindeligt radiovært, men har siden stiftet det digitale kulturmedie Heartbeats, som hun er direktør for.

https://imgix.femina.dk/livsstil_le_gammeltoft.jpg

”Jeg vil bruge tiden bedre med mine børn”

Jeg kigger ikke på mit liv som år, der er afgrænset af en bestemt skæringsdato. Jeg prøver hele tiden at være obs på, hvilke af mine vaner der er gode for mig og dårlige for mig. For mig er det ekstremt vigtigt med energi og glæde. Hvad giver mig energi og glæde? Det handler ikke om at spise to kilo slik en fredag aften eller lade være. For mig lige nu handler det om at finde en bedre balance mellem min virksomhed, som er i vækst, hvor vi åbner op for nye territorier, og som jeg virkelig brænder for, og så samtidig have energien til alt det andet, som jeg også brænder for, især mine børn. Mange andre end mig kan nikke genkendende til, hvor vildt svært det er at finde balancen, når man har små børn og et arbejde, som er megafedt og i den grad også er en del af ens identitet. Hvordan får man passet sit fede arbejde mellem 8.30 og 15.30, og hvordan får man været ordentligt sammen med sine børn uden at svare på mails bag deres ryg? Som jeg helt klart har prøvet. Mit svar er ikke at arbejde mindre og bruge mere tid samme med mine børn, for det er ikke realistisk. Mit svar er at bruge tiden bedre med mine børn. Vi gør det ved at opleve flere ting sammen. Vi tager ud og gør noget. Det vil jeg gøre endnu mere af. Skabe en masse glæde omkring hverdagsrutinerne. I stedet for at skynde os hjem, når mine børn er hentet, lave aftensmad og bare bloppe helt sammen i sofaen.

Les råd:

Maja Nyvang Christensen

33 år, er kulturjournalist og forfatter til bogen ”Gennemblødt” om tabuiseringen af menstruation.

https://imgix.femina.dk/livsstil_maja_nyvang_christensen.jpg

”Jeg vil ikke multitaske – jeg vil singletaske”

Vi hører tit, at kvinder er gode til at multitaske. Om det giver mening at påstå det, ved jeg ikke, men jeg er i hvert fald god til det. Forleden talte jeg i telefon med min veninde, mens jeg malede køkken og lavede frokost. Jeg kan læse mails, svare en kollega og skrive på en tekst inden for det samme minut. Når jeg koger vand til te på arbejdet, udnytter jeg kogetiden til et toiletbesøg. Når jeg ser tv, lægger jeg vasketøjet sammen. Morgenmaden spiser jeg, mens jeg tager tøj på. Jeg tør slet ikke tænke på, hvor meget jeg kommer til at optimere, når jeg en dag får børn. Faktisk er jeg så god til det med at multitaske, at jeg har svært ved at lave én ting ad gangen. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har spist aftensmad alene uden at kigge på min telefon. Eller jo, for sidste gang jeg gjorde det, var det en lektie på et meditationskursus, og der føltes det faktisk ubehageligt. Alt for intenst. Og kedeligt. Det er jo smart at effektivere hverdagens gøremål, men måske kan det også blive for smart. For når jeg multitasker så meget, mister jeg fokus på det, jeg laver. Min hjerne kører i 7. gear, og jeg er ikke nærværende. Hvis der er noget om, at mange kvinder er gode til at multitaske, så er det måske, fordi vi har gjort det mere end mændene. Jeg tror faktisk, vi har taget vores tørn nu. Så jeg vil gerne multitaske mindre og blive bedre til at singletaske og være til stede i det, jeg laver. Jeg vil øve mig i at lave en ting ad gangen og være nærværende uden at føle mig ineffektiv. Jeg vil starte her i det nye år, og hvis jeg når mit mål i 2020, betyder det også, at jeg kommer til at lave meget mindre i 2020 end året før. Og det har jeg det helt fint med. Jeg vil nemlig også gerne arbejde mindre, forbruge mindre og slappe mere af.

Majas råd: Hvordan bliver dit 2020? Læs dit årshoroskop her

Anna Fenger Schefte

37 år, er journalist og forfatter med fokus på klimaet. Hun har udgivet ”Klimaguiden” og ”Klimakogebogen”, hvor 10 kokke har bidraget med 50 opskrifter på klimavenlig mad.

https://imgix.femina.dk/livsstil_anna_fenger_schefte.jpg

”Jeg tager ét klimaskridt ad gangen”

Hele idéen til mine to bøger – ”Klimaguiden” og ”Klimakogebogen” – kom faktisk nytårsaften sidste år. Jeg sad og talte med min mand om, hvad det næste klimaskridt skulle være efter affaldssortering, mindre fly og nogle af de andre skridt, vi har taget. Vi blev enige om at skære kødet væk fra maden og begynde at spise mere lokalt efter årstiderne.

Min mand sagde: ”Men hvad skal vi så lave af mad?” Vi har også børn, og hvordan skal vi lave mad til dem uden kød? Jeg har skrevet om klima i mange år som journalist, så min mand sagde: ”Du skal lave den kogebog, som vi mangler!” En kogebog, der kan inspirere os, så vi ikke skal spise kål hver dag. Det blev til en kogebog, hvor jeg lavede den klimafaglige del, og nogle af verdens bedste danske kokke har lavet opskrifterne. Det er også blevet et skridt på vejen på min egen personlige rejse. For når man for alvor vil leve klimavenligt, så er der mange ting, der skal laves om. Det er en ret stor elefant, der skal spises.

Derfor har min mand og jeg valgt at tage et skridt ad gangen. Og det er ofte dem, vi beslutter os for nytårsaften, når vi taler næste års nytårsforsætter. Det betyder, at vi endnu ikke er i mål, og at vi på ingen måde er klimahellige. Men jeg tror på, at det er vigtigt at komme i gang – og det kræver, at man starter med noget, der ikke gør så ondt. Så kan man år for år nærme sig noget, der gør mere ondt. For os gør affaldssortering eller det at skifte til et grønt pensionsselskab ikke ondt. Maden gør heller ikke, selv om vi nærmer os lidt nu – særligt min mand savner virkelig sin ananas.

Det, der gør rigtig ondt på mig, er ikke at skulle købe så meget tøj. Jeg elsker at knalde lidt penge af på tøj, hvis jeg lige har fem minutter tilovers i frokostpausen. Det prøver jeg virkelig at lade være med nu – men det er svært. Tiden arbejder dog for mig, for jeg er slet ikke i tvivl om, at den flyskam, vi ser i dag, også kommer til at omfatte en ”tingsskam” og ”tøjskam”. Det der med at købe nyt tøj og nye ting hele tiden, det slutter mere og mere for os alle sammen.

Annas råd:
Vælg dine klimamærkesager – og start med det, du har nemmest ved, og som stadig har effekt for klimaet.

LÆS OGSÅ: Her er nytårsforsætterne, du IKKE skal lave

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs mere om:

Læs også