7 genveje til det bedste liv som introvert
arkivfoto: All Over
1. Stå ved dig selv
At være introvert er en af dine største styrker. Men det føles måske ikke altid sådan, fordi vi lever i en ekstrovert verden, som hylder de hurtige, de meget talende, de festlige og de selv-promoverende. Vi mennesker er så forblændede af det ekstroverte ideal, at vi per intuition tillægger de ekstroverte en række positive træk på bekostning af de introverte. De meget talende og sociale bliver opfattet som de dygtigste. Endda som pænere og mere sympatiske end os, som er stille. Så det er ikke så mærkeligt, at vi introverte indimellem slår knuder på os selv for at tilpasse os det ekstroverte ideal. Lad være med det! Introverte bidrager til verden med ro og eftertænksomhed. Det giver balance, og det er der brug for. Så stå ved, hvem du er. På din egen stille facon.
Introvert - er det dig? Læs meget mere HER!
2. Find balancen
Det gode liv som introvert handler om at tilrettelægge dit liv med respekt for din introverthed. Det handler om at finde en balance mellem på den ene side at tilgodese dit behov for at være alene og på den anden side at tage hensyn til vigtigheden af de arrangementer, der kræver dig. Ja, du skal med til familiearrangement nummer et og to, fordi det er vigtigt for dine nærmeste. Men behøver du egentlig takke ja til nummer tre? Ja, du skal selvfølgelig med til teaterforestillingen i børnehaven og sommerfesten i skolen. Men godt forældreskab forudsætter måske ikke, at du også tager med på weekendture i telt? Find en balance, der respekterer den, du er.
KØB ANNA SKYGGEBJERGS BOG
- KØB ANNA SKYGGEBJERGS BOG MED 25 PCT RABAT HER - NU KUN 187,95
- KLIK HER
3. Øv dig i afslag
Det kan være svært at takke nej til en invitation. Nogle gange er det faktisk bedst bare at melde fra med en lille, hvid løgn - fx at du er inviteret til noget andet. Andre gange kan du sige: »Tak, men det kan jeg desværre ikke.« Du skylder ikke yderligere forklaring. Men du kunne også øve dig i at sige sandheden: »Tak for invitationen. Jeg er glad for, at du tænkte på mig, men jeg er desværre nødt til at takke nej, for jeg ved, jeg har brug for at lade op i weekenden efter en hård uge. Men hvad ville du sige til at mødes over en kop kaffe, når du er kommet på den anden side af festen?« Hvorfor er det egentlig sådan en kættersk tanke?
4. Forbered dig på smalltalk
Introverte holder ikke af smalltalk. Vi kan ikke rigtigt finde ud af det, og det trætter os. Derfor er for eksempel en reception noget af det værste, introverte ved. Hvis du skal til et arrangement, hvor du ved, der skal smalltalkes, så forbered på forhånd tre emner, du kan trække på. Og husk så, at det er meningen, at smalltalk ikke skal tage lang tid, og at samtalen holder sig på overfladen. Du skal ikke blive utryg, når samtalen begynder at gå i stå. Det er o.k. Det er ikke dit ansvar at fylde tomheden ud eller sikre, at samtalen kommer et spadestik dybere. Bare slap af.
5. Styrk dit parforhold med alene-tid
Som introvert har du brug for både par-tid og alene-tid. Du har ikke nødvendigvis brug for lang tid alene, men nok i det mindste 10-15 minutter hver aften. Så sørg for at udvikle et dagligt ritual, som stilner din sjæl og giver dig fornyet energi. Fortæl din partner, at du ikke fravælger ham, bare fordi du prioriterer tid med dig selv. Tværtimod: Du lader op, så du igen har noget at give til jer. For at sikre, at der også bliver plads til par-tid, kan I eventuelt indføre fast fælles aftente. På den måde skaber I et mødepunkt og en ramme omkring mødet. Som introvert vil du sikkert elske det, fordi det giver den intimitet og ro, der nærer dig.
6. Vær åben på jobbet
Store dele af arbejdsmarkedet er tilpasset de ekstrovertes kærlighed til at arbejde i teams, holde lange møder, have åbne kontorlandskaber, kommunikere hurtigt - og drikke fredagsøl. Det betyder desværre, at introvertes største kvaliteter ikke har gode rammer for at udfolde sig. Vi ønsker os nemlig ro. Til gengæld bidrager vi med fokus, effektivitet, grundighed, selvstændighed, stille pondus og kreative problemløsninger. Og vi behøver endda ikke særlig meget opmærksomhed. Sørg for at gøre det klart på din arbejdsplads, at du er stille og eftertænksom, fordi du er introvert, og at netop din introverthed er et af dine største fortrin og bidrag til arbejdspladsen. Og når du absolut skal træde ud af komfortzonen og holde præsentationer eller gå til receptioner, gør du som introverte plejer: forbereder dig til tænderne og er ret så fremragende. Og husk så at lægge luft ind i kalenderen, så du kan genoplade batterierne!
7. Tilgiv, når du snubler
Selvom du øver dig i at stå ved dig selv, vil du sikkert indimellem opleve, at det ikke lykkes. At du i stedet mister fodfæstet og spiller spillet som ekstrovert, fordi du har lært at opfatte det som det bedste og tror, at andre forventer det af dig. Tilgiv dig selv, når det sker. Og tag så en dyb indånding, og find tilbage til den person, du er: En, som er naturligt stille. En, som lytter. En, som tænker. En, som har tætte venskaber i lang tid. En, som har brug for at være alene. En, for hvem det er et rigt indre liv, der giver livskvalitet, ikke så meget et rigt socialt liv.
Husk: Verden støjer, og den har brug for din ro og eftertænksomhed.
Du kan følge Anna Skyggebjerg på hendes blog:
http://blog.annaskyggebjerg.dk/ (link fjernet)