Selvudvikling
28. september 2015

7 skridt til ægte succes

Har du succes? Hvis ja, er det den ægte af slagsen, som virkelig betyder noget for dig? Eller måske den form for succes, som bliver en stræben efter anerkendelse, materielle ting eller andre flygtige goder? Fat papir og blyant, læs med her og find dit livs formål. Vær forberedt på røde kinder og kriller i maven.
Af: Lise Baltzer (Redigeret af Marie Krakau)
Succes

Stephen Covey er forfatter til den internationale bestseller ”7 gode vaner”, og han opfordrer til, at vi begynder med slutningen, når vi vil følge en meningsfuld kurs i vores liv. Se hans forslag her.

Skridt 1: Begynd med slutningen

Spol tiden mange, mange år frem. Forestil dig, at du ligger i en hospitalsseng. Du ved ikke, hvad der er gået forud, eller hvor gammel du er. Det er ligegyldigt i den her sammenhæng. Hvis du ikke kan lide at tænke på dig selv i sådan en situation, så husk, at det blot er en fantasi.

En læge har lige været inde hos dig på hospitalsstuen. Du spurgte ham, om han troede, at du ville klare den. Han svarede: ”Vi har ringet efter dine nærmeste. De er på vej. De kommer om en halv time.” Du tolker det som et nej til dit spørgsmål eller højst et måske. Nu har du en halv times tid for dig selv. Her kan du ligge og tænke tilbage på det liv, du har levet. Spørgsmålet er så: Hvad vil du gerne kunne tænke tilbage på? Det, du når frem til her, er dit livsmål eller din livsmission. Der kan godt være flere, men vær realistisk – du har kun en halv time.

Øvelse 1:

Skriv ned, hvad du gerne vil kunne tænke tilbage på.

Læs også: Få succes uden at brænde ud

Skridt 2: Sæt ord på dine unikke styrker

Hvem er du? Hvem er du dybest inde? Det lyder som et spørgsmål, som er let at besvare. Men i virkeligheden er det lidt mere vanskeligt, end man tror. Du er ikke dit navn. Hvis du tog et nyt navn i morgen, ville du stadig være dig. Du er ikke dit job. Hvis du sagde op i morgen, ville du også stadig være dig. Du er heller ikke din krop. Den forandrer sig hele livet, og du er stadig dig. Når du vil finde frem til en fornemmelse af, hvem du er, er det som regel bedst at begynde med at identificere dine særlige interesser, styrker og kompetencer. Når du giver dig selv lov til at få øje på dine unikke interesser, styrker og kompetencer, er det ikke egoistisk. Tværtimod. Når du ser dine interesser, styrker og kompetencer klart, så er du på et vist niveau allerede ved at sætte dem i spil, og når du gør det, giver du dem videre til resten af verden på din egen unikke måde. Mange mennesker tænker alt for snævert, når de går i gang med at sætte ord på deres interesser og styrker. Det kan være, fordi de har lært, at man ikke må prale. Men pral er noget andet. Det kan også være, fordi ingen nogensinde har fået øje på styrkerne. Men derfor er de der alligevel. Tillad dig selv at give los, tænke ud af boksen og brainstorme med dig selv. Husk at få alt med. Intet er for stort, intet er for småt. Det gør heller ikke noget, at det kommer ned på papiret i en stor pærevælling. Måske er du dygtig til at bage? Måske har du let ved at føle omsorg for andre? Måske får du altid masser af idéer? Måske er du ofte i godt humør? Undlad at censurere dig selv ved f.eks. at sige: ”Der er så mange andre, der er bedre til det, end jeg er,” eller ”hvad kan jeg bruge det til?” Fyr løs, og få det hele med.

Øvelse 2:

Find et stykke papir, og skriv de styrker ned, du kan komme i tanke om. Sæt en ring omkring de ting, som vækker varme og glæde indeni, når du kigger på dem. Du kan lettest mærke varme og glæde i mave- og hjerteregionen. De ting med en ring omkring er de styrker, som er tættest på at være den, du er. Det er lige meget, om de handler om job, forholdet til de nærmeste, naturen eller noget helt tredje, fjerde eller femte. Nogle gange handler udfoldelsen af en livsmission mest om en omprioritering af det, du allerede gør. Hvad skal fylde mere? Hvad skal fylde mindre? Andre gange skal man vælge en helt ny vej.

Læs også: 7 ting, som lykkelige kvinder gør

Skridt 3: Tænk tingene sammen

Placér det første og det andet stykke papir ved siden af hinanden. Læg mærke til, hvor der er overlap. På hvilke områder matcher dét, du gerne vil kunne tænke tilbage på, dét, du har af interesser, kompetencer og styrker? Der, hvor der er match, har du fat i din egen essens og dét, som netop du kan bringe ud i verden.

Øvelse 3:

Skriv dine match ned på et nyt stykke papir. NB! Hvis du slet ikke har nogen match, så spørg dig selv, om du måske har censureret dig selv for meget, da du satte ord på dine interesser, styrker og kompetencer? Prøv igen, og vær lidt mere generøs over for dig selv. Alle kan noget. Alle interesserer sig for et eller andet. Det kan også være noget, du har interesseret dig for, men måske har glemt. Alle har nogle særlige egenskaber, som andre ikke har i så lige så høj grad.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få artikler som denne leveret direkte i din indbakke

Skridt 4: Læg en plan

Nu er det tid til at lægge en plan for, hvordan du sætter dig selv i spil. Hvordan du kan bruge dine unikke interesser, styrker og kompetencer på en måde, som fører dig frem mod det, der er din egentlige livsmission? I første omgang kan det måske se uoverskueligt ud, men lad dig ikke stoppe af det. Enhver rejse består af en lang række skridt, og vi tager kun et skridt ad gangen.

Øvelse 4:

Bryd din plan op i realistiske delmål. Først gør du A, så gør du B, så gør du C og så videre.

Skridt 5: Fyld hullerne ud

Er der huller i din plan? Det er ikke et problem, men blot noget, som du har brug for at tænke med ind i din plan. Måske har du brug for et kursus i matematik? Så er det dét, du skal. Hvis din indre dommer kommer på banen og siger ”jamen, det duer jeg ikke til”, så spørg dig selv, hvor du ved det fra. Det kan også være, at du har brug for at rejse, men er rædselsslagen ved tanken om en flyvetur? Så kan du tænke en fobibehandling ind i din plan. Peger den væsentligste del af din plan mod at styrke forholdet til dine nærmeste, men mister du f.eks. ofte tålmodigheden eller besindelsen over for dem, så kan det også forbedres.

Læs også: Lær at tænke positivt om dig selv

Skridt 6: Tjek, at kursen holder

Tjek med jævne mellemrum, at du stadig er på rette vej, og at du stadig gør de rigtige ting af de rette grunde. Det er vigtigt at være opmærksom på det, så du ikke snyder dig selv og ikke mindst verden for netop det, du kan bidrage med.

Skridt 7: Nyd vejen

Vær til stede på din rejse. Lykken ligger ikke bare i målet, men også i de skridt, du tager på vejen. Nyd øjeblikket og dét, du gør i det. Duft til blomsterne, lyt til fuglene, og hold kontakt til de mennesker, som betyder mest for dig. Når du gør noget, så gør det fuldt og helt, og hvis det, du gør, føles forkert, så er det sikkert forkert. Stol på dét, du mærker, følg dit hjerte, og vær modig.

Læs mere om:

Læs også