Birgit Aaby: Heldet rammer dem, der arbejder hårdt
Tirsdag, 27. februar 2018 - 8:32 - Af: Anette Jorsal, redigeret til web af Pernille Magaard Bøgh. Foto: Heidi Maxmiling.
Birgit Aaby om at skabe en millionforretning
Erhvervskvinden Birgit Aaby havde en fornemmelse af sejr, da hun afsluttede sit sidste foredrag i 2017. Det var første gang, at hun ikke var begyndt at tude undervejs. Hun er ellers vant til at holde foredrag.
– Det er et kæmpeproblem for mig. Jeg begynder at tude, når jeg står på scenen. Jeg er jo så involveret i det, jeg gør, og når jeg taler om mit arbejde eller fortæller, at jeg har tre sønner, så... Snøft-snøft, siger Birgit Aaby, der vel hjemme i lejligheden med udsigt over Københavns Havn godt kan grine lidt af tårerne.
Det var også tårer, der for snart ti år siden fik hende til at lægge sit arbejdsliv om. Hun hyrede en coach, som skulle tale med de ansatte i hendes firma. Da det blev Birgit Aabys egen tur, brød hun fuldstændig sammen, da han spurgte, om hun var en god mor.
Nej, det var hun vist ikke. Som alenemor svigtede hun dem ikke, men hun var ikke nærværende.
– Jeg syntes, jeg gjorde mit bedste, men jeg sad jo altid med den her, siger Birgit Aaby og tager mobiltelefonen i hånden.
”Mor, du har altid fat i telefonen,” sagde drengene.
Hun ansatte derfor en direktør i sit rengøringsfirma, og hun ændrede sine arbejdsgange, så hun fik mere tid med sine sønner – og til andre ting som f.eks. at blive direktør i en fodboldklub.
LÆS OGSÅ: Er du afhængig af din smartphone?
Sov på sofa på kontoret
Som nybagt student hjemme på hjemøen Mors vidste Birgit Aaby, at hun ikke skulle sidde med næsen i bøgerne. Hun flyttede hurtigt over til kæresten på Sjælland og begyndte at gøre rent om aftenen og natten.
Hun blev snart hevet ind i firmaets telemarketing, for de ville gerne have en jysk stemme i telefonen, og inden der var gået ret lang tid, var hun blevet salgsleder. Men så blev firmaet solgt til ISS.
Birgit Aaby blev nu ansat i Karsten Aabrinks rengøringsselskab, og i en meget ung alder uden uddannelse blev hun salgs- og marketingdirektør. Men også det firma blev solgt til ISS, og Birgit stod atter uden arbejde.
I Karsten Aabrinks rengøringsselskab havde hun stået for alle sponsorater bl.a. i fodboldklubben Brøndby, og ud fra det store netværk kunne hun nu selv bygge et rengøringsselskab op. Højgravid med barn nummer to begyndte hun igen at gøre rent om natten, men denne gang som chef i eget firma.
– Det var hårdt. Er du sindssyg! Det var uden søvn i lang tid. Det var hente, spise, putte, sove et par timer, inden jeg skulle gøre rent om natten. Om dagen var jeg på kontoret, hvor jeg kunne håbe på et par timers søvn på en sovesofa.
LÆS OGSÅ: Få mere arbejdsglæde i hverdagen
– Da jeg to år senere, i 1999, fik Emil, blev han født om fredagen, og mandag var jeg igen på arbejde. Emil kom med.
– Når jeg var ved at brænde sammen, ringede jeg til min mor hjemme på Mors og tudede, og så gik der få timer, så stod hun hos mig.
På et tidspunkt fik hun Eva ind i sit liv, og i dag siger Birgit uden tøven:
– Uden Eva – ingenting! Hun var vores bedstemor. Hun var pensionist og kom tre gange om ugen. Hun hentede børn og gjorde rent. Hun var det stabile element.
Vokseværk
Birgit Aaby har et ret godt billede af, hvorfor det er lykkedes hende at få succes med sit firma.
– En ting er helt sikker. Jeg tror IKKE på held. Heldet rammer dem, der arbejder hårdt!
– Jeg er risikovillig. Jeg turde tage nogle chancer, da jeg var gravid. Jeg var presset, for der skulle mad på bordet, og jeg havde ingen uddannelse. Derfor vil jeg, når jeg holder foredrag, gerne slå et slag for, at vi kvinder bliver mere modige og tør gøre nogle ting, som er lidt usikre.
LÆS OGSÅ: Sådan udlever du dine drømme
Succesfuld rengøringskone
I dag er det ikke ligefrem tårer, man forbinder med Birgit Aaby, når hun sidder med sin kølige facade og vurderer iværksættere i DR’s meget populære tv-program ”Løvens hule”. Tredje sæson af programmet sendes her i foråret.
LÆS OGSÅ: Den store investeringsguide: Sådan får du plus på kontonen
Fem direktører, der selv har haft succes med at etablere firmaer fra bunden, vurderer iværksættere og potentialet i deres ideer. Birgit Aaby er rengøringskonen, der fik succes med sit firma Combi Service, der i dag har ca. 230 ansatte og en millionomsætning.
– Jeg takker Vorherre hver dag for, at jeg er så privilegeret. Jeg kunne som 50-årig godt gå på pension, hvis jeg ville.