Body shaming kan være skadeligt for kvinders helbred
foto: Shutterstock
Har du lyst til at møde op et sted, hvor du bliver mistænkeliggjort, irettesat og måske hånet lidt? Ej, vel? Rigtig mange overvægtige har oplevet det. Hos deres læge. Hvor de er mødt op for at få hjælp - måske med en muskelskade - blot for at høre lægen bortforklare skavanken med for mange kilo og forsøge på alle mulige måder at sætte et vægttab i gang. Eller høre lægen tale løs om et for højt BMI – uagtet at disse tal ikke regnes mere for at være særligt sigende for en persons helbredstilstand.
Denne form for body shaming er desværre ikke atypisk i sundhedsvæsenet - om end der selvfølgelig også er en masse undtagelser - og det kan have andet end negative psykologiske følger for de pågældende patienter. Forskere har påvist, at det kan være sundhedsskadeligt at møde mangel på respekt i behandlingen og medicinsk body shaming fra lægernes side. Det virker nemlig stressende på den overvægtige og kan forsinke besøget hos lægen eller i værste fald bevirke, at hun aldrig dukker op. Og så bliver det jo direkte fysisk skadeligt. Det skriver Women’s Health (link fjernet).
Læs også: Kvinder genkalder sig første gang, de blev udsat for bodyshaming
Overvægtige får ikke den rette medicin
En anden pointe er, at overvægtige ofte bliver udelukket fra videnskabelige forsøg grundet generaliserende formodninger om deres (ringe) sundhedstilstand. Og dette sker, selvom ingen forskning til dato har kunnet fastslå præcist hvor mange kilo, der rent faktisk er FOR mange kilo! Derfor kan standarddoseringen for medicin være utilstrækkelig for større kroppe – ja, studier har faktisk påvist, at overvægtige hyppigt bliver underdoseret, hvad angår antibiotika og kemoterapi. Skræmmende!
Læs også: Se billedet: Derfor skal du glemme alt om tøjstørrelsen
Det giver god mening, at en læges negative attitude kan forårsage stress-reaktioner hos patienterne. Det kan være mikro-aggressioner såsom modstand over for at røre ved den overvægtige, en bestemt rysten med hovedet, et suk eller et opgivende blik – alt sammen med til at øge stigmatiseringen omkring fedme.
Som en af forskerne så rigtigt konstaterer: - Det første trin til at ændre sin attitude er at blive bevidst om, hvad den går ud på. De overvægtige skal huske og lære at advokere for sig selv – og sundheds-fagpersonen skal lytte til deres patienter. Selvfølgelig kan vægten være et emne, og noget, der bliver talt seriøst om, men det skal foregå professionelt og med værdighed og respekt. I bund og grund skal den overvægtige patient behandles som et menneske, og som lægen ville håbe, at en anden sundhedsperson behandlede hendes forældre, venner eller børn.
Og ja, det giver jo god mening.