Danske kvinder er Europamestre … i modermærkekræft
Foto: All Over
En trist førsteplads. Det er det ærgerlige faktum, når man gør op, hvilke lande, der er hårdest ramt af modermærkekræft. Og det er egentlig endnu værre end 'blot' en Europa-re
Solariebrug og lovforslag
I Danmark har regeringen fremlagt et forslag til en solarielovgivning, som netop er blevet førstebehandlet i Folketinget.
Lovforslaget stiller krav om, at solarierne skal leve op til visse standarder, men Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden mener ikke, at lovforslaget gør nok for at forebygge modermærkekræft, ikke mindst hos unge.
Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden ønsker en aldersgrænse på 18 år, så børn og unge ikke kan gå i solarie, samt et krav om obligatorisk bemanding i solcentrene.
www.cancer.dk
kord, vi holder os. Kun New Zealand og Australien overhaler os på verdensplan, viser tal fra WHO's internationale kræftdatabase Globocan.
Lovgivningen mangler
For vi er lidt for glade for solen herhjemme. Også den kunstige, som vi er et af de lande i Europa, der ikke har indført en national aldersgrænse for solariebrug.
"Vi ser i disse år et fald i debutalderen for solariebrug, og det sætter problemet på spidsen," siger Projektchef for Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne, Peter Dalum, der kalder det både tankevækkende og paradoksalt, at netop Danmark slår den kedelige rekord og samtidig ikke har indført den aldersgrænse, både Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden ønsker sig.
Stor risiko for modermærkekræft
For UV-stråling fra både solen og solarierne ER den altoverskyggende grund til modermærkekræft, der er voldsomt stigende blandt danske kvinder. De ultraviolette stråler øger risikoen for modermærkekræft med 20%, og lægger du dig under cancer-grillen før 35-års-alderen, er din risiko 6o% forøger, viser forskning.
Tallene 'runder ned'
Ifølge Globocan-databasen fik 865 danske kvinder modermærkekræft i 2012, men tallene er endnu værre i 'virkeligheden', fordi tallene er estimater - en fremskrivning af gamle tal, der altså desværre er blevet overhalet. Tallene ærgrer Peter Dalum, der dog ikke er overrasket over Danmarks topplacering.
"Danmarks unge kvinder er generelt meget glade for solbadning suppleret med solariebrug om vinteren, og konsekvensen kan så komme nogle år senere i form af modermærkekræft," siger Peter Dalum.
De danske mænd er tilsyneladende noget mere fornuftige end kvinderne, når det gælder solbadning og beskyttelse af huden, og de trækker os ned på en samlet tredjeplads i Europa, men tallene for kvinder alene taler altså sit eget tydelige sprog.
kilde: www.cancer.dk
Hvad er Globocan?
Globocan drives af WHO's International Agency for Research on Cancer (IARC). Formålet er at skabe let tilgængelig statistik om kræft for alle verdens lande.
Arbejdet er vanskeligt, da kun få lande har ligeså gode kræftregistre som f.eks. det danske Cancerregister, der dækker befolkningen 100 pct.
Globocan-tallene er såkaldte estimater - dvs. anslåede tal, der er udregnet på baggrund af tidligere tal. Når Globocan-databasen fortæller, at 22,1 ud af 100.000 danske kvinder fik modermærkekræft i 2012, er det således en fremskrivning af de faktiske tal fra 1990-2009.
I lande uden kræftregistre beregnes tal på baggrund af forekomsten af kræft i nabolande.
www.cancer.dk