Selvudvikling
27. marts 2019

Dorthe Kandi: Har du lyst?

Personligt har jeg masser af lyst. Lyst til sex, lyst til oplevelser, lyst til udvikling, lyst til mad. Lyst til livet kort og godt. Det er ikke samfundsnedbrydende. Tværtimod er det opbyggende! Og jeg synes, vi i den grad burde forske i at stimulerere lyst
Af: Dorthe Kandi
Dorthe Kandi

Kvinders lyst skal tøjles, for ellers bryder samfundet sammen … Vi lader den lige stå et øjeblik. Er der mon virkelig nogen, der mener det? Også i dag ... i 2019? Ja, det er der åbenbart. Forfatter Helle Vincentz fortalte i sidste uge her i femina om sin nye krimi, hvortil hun har opfundet en antidepressiv pille, der som sideeffekt giver kvinder lyst til sex. Journalist Tine Bendixen, der interviewede Helle, fortalte her på redaktionen, at Helle naturligvis havde researchet en del på det og bl.a. fundet ud af, at en del af debatten om en slags Viagra til kvinder i USA handlede om, ”hvilken slags kvinder vi så ville få ud af det ... nogle, der bare kaster sig til højre og venstre og ødelægger familier og slår samfundet i stykker?”, var blandt argumenterne fra den kristne konservative side.

Altså jeg får lange bryster, som en veninde ville have sagt. For selv om kvinder har lyst til sex, betyder det jo selvfølgelig ikke, at vi ”kaster os til højre og venstre” og hopper på hvem som helst. Altså, helt ærligt! Selv om jeg absolut synes, at kvinder – og mænd – skal kaste sig selv, lige hvor de lyster, så er lyst jo sjældent rettet mod hvem som helst.

Og man kunne jo mistænke disse kristne konservative (mænd – formentlig) for at tage lidt for meget udgangspunkt i sig selv. I ved, tyv tror hvermand er liderlig konstant. Tine og Helle konstaterede, at kvinder åbenbart skal være villige, men ikke liderlige. Og det tror jeg desværre, mange mænd i alt for mange dele af verden stadig er enige med hinanden i.

LÆS OGSÅ: Kærligheden har ingen alder, vel?

For selvfølgelig er der også det aspekt, at kvinders lyst er kompleks og ikke ”bare” kan fikses ved at pille-ordinere mere blod til svulmelegemerne (mænds lyst er også meget mere kompleks, men det overser vi ofte, fordi han får rejsning, og så ser vi kun den og ikke alt det andet).

Men det ændrer jo ikke på, at vi selv, 50 år efter 68-oprøret og efter at rødstrømperne fik skubbet ligestillingen og den frie sex i gang, stadig ser på kvinders (og mænds) seksualitet med stereotype og undertrykkende briller. For at tro, at kvinder, der kender, mærker og følger deres lyst, også ødelægger samfundet, er jo det samme som at sige, at den lyst skal holdes nede for at bevare selv samme samfund.

Og det er da muligt, at kvinder, der følger deres lyst, oftere bliver skilt – selv om der, så vidt jeg ved, ingen beviser er for det. Men i Danmark, hvor omkring halvdelen af alle ægteskaber opløses, kan vi se, at samfundet sådan set stadig har det meget godt. Og selv om jeg langtfra tror på, at alle skilsmisser handler om sexlivet – så har jeg svært ved at se noget skidt i, at vi holder liv i vores lyst, glædes over den, bruger den og ønsker den.

Personligt har jeg masser af lyst. Lyst til sex, lyst til oplevelser, lyst til udvikling, lyst til mad. Lyst til livet kort og godt. Det er ikke samfundsnedbrydende. Tværtimod er det opbyggende!

Og jeg synes, vi i den grad burde forske i at stimulerere lyst. Ikke nødvendigvis med piller – for det kan både være problematisk og reducere det til noget mekanisk, og lyst er jo også forbundet med vores følelser. Så lad os forske i det komplekse i lysten, i, hvad der begrænser den, forhindrer den, hæmmer den. Lad os forske i, hvad der tænder os – ikke kun seksuelt, men i, hvad der tænder vores nysgerrighed, vores appetit – ja vores livsgnist. Det vil uden tvivl gøre os gladere, sjovere og smitte af på andet og andre. Og som samfund har vi også brug for lysten til at udforske livet og forbedre det på alle mulige måder.

Lad os hylde lysten og huske på, at det ikke kun handler om sex – men når det gør, så lad os sætte både mænd og kvinder fri til at mærke deres lyst, som hele det fantastiske og komplekse væsen den er.

Har du lyst til at skrive et indlæg om, hvad der optager dig, så send os mellem 300 og 500 ord på redaktionen@femina.dk

Læs andres indlæg og få mere info her

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs mere om:

Læs også