Selvudvikling
4. april 2018

Ekspert i børneopdragelse: Når vi skal lære børn at opføre sig inden for en bestemt ramme, så SER det kikset ud undervejs

Det er sundt for børn og unge i alle aldre at komme derud, hvor isen er tynd, og hvor kinderne bliver røde af flovhed. Men det kan vores børn kun forstå, hvis vi tør bringe OS SELV på glatis. Ekspert i børneopdragelse Sofie Münster går her bag om tidens curling-tendenser og i rette med vores trang til at være perfekte.
Af: Camilla Wass
børneopdragelse, curlingforældre

Foto: Camilla Stephan

Sofie Münster er for kort tid siden blevet mor til lille Lucca, der tager sig en formiddagsskraber i liften på spisebordet.

– Hun ser så ROLIG ud lige nu – men tro mig, hun kan også være utilfreds og typisk på de værste tidspunkter. Alting bliver jo ikke perfekt, bare fordi man skriver om det. Men jeg har det også sådan, at det GERNE må være lidt uskønt at se på. Så længe jeg føler, vi er på rette vej – og jeg står ved mine værdier, smiler Sofie.

GRAVID SOM 19-ÅRIG

Og Sofie Münster ved i den grad, hvad hun står for. Hun er et af Danmarks allervarmeste navne, når det kommer til børneopdragelse – og er for nylig blevet udpeget som formand for det nye Opdragelsespanel nedsat af børne- og socialmini­ster Mai Mercado.

Sofie Münster har selv prøvet sig frem, når det kommer til børneopdragelse. Hun blev gravid med sin første datter Filippa, da hun var blot 19 år.

Var barnet planlagt?

– Nej, men for mig har det været fantastisk at få et barn i så ung en alder – for jeg havde jo slet ikke nået at gøre mig en masse tanker om, hvordan jeg gerne ville være som mor. På mange måder var jeg også dybt naiv – men den naivitet har også været rigtig god, for der var ikke så meget på spil. Og jeg synes da, min store pige har klaret det uden for mange men, griner Sofie.

LÆS OGSÅ: Vi var også curlingforældre i gamle dage

Sofie arbejder til daglig med børneopdragelse fra en hel masse vinkler – og man kan tydeligt mærke, at det er hendes kald. Hun har på egen hånd skabt hjemmesiden Nordic Parenting, der på sine bed­ste måneder har omkring en halv million læsere.

– Nu har jeg jo aldrig prøvet at være voksen uden at have et barn, så det er en interesse, der er kommet helt naturligt. Og jeg tror på, at det børnesyn og de værdier, vi har i Norden, virkelig KAN noget. Børn har lov at være børn, og de må gerne slå sig på knæet og få en hudafskrabning. Vi er rigtig gode til at inddrage vores børn – nogle gange bliver vores opdragelse bare LIDT FOR demokratisk, smiler Sofie.

CURLING ER DET TOTALE NO-GO

Ja, vi kommer ikke uden om det: Vi lever i en curlingtid. I ét væk hører vi om forældre, der tager med deres voksne børn til jobsamtale, kører af sted med lune gryderetter til deres teenagere på Roskilde Festival, bærer deres skolebørns tasker og binder deres børnehavebørns sko.

– Curlingforældrene står i den grad for skud i den offentlige debat. Der bliver rullet øjne og gjort stygt grin med dem, men sjovt nok er det altid de ANDRE forældre, der curler, siger Sofie. Men hvorfor bliver vi så provokerede over alt ”curleriet”?

– Jeg tror, det handler rigtig meget om, at debat­ten er blevet alt for hård og polariseret. Vi har så travlt med at gøre ”det rigtige” – og man bliver jo nærmest udråbt som dårlig forælder, hvis man curler.

Hvad tænker du selv, når du støder på det i din hverdag?

– Jeg blander mig ikke, siger Sofie. Men du tænker dit?

– Haha, nej, for jeg kender jo ikke konteksten. Men jeg kan i hvert fald mærke, at folk, der ved, hvem jeg er, bliver meget opmærksomme, når jeg er i nærheden. Jeg var til et arrangement for nylig, hvor der var et barn, der flippede lidt ud. Da jeg gik forbi, hørte jeg barnets mor sige: ”Hvor pinligt, tror du, hun SÅ det?”. Men slap nu af – det er jo sådan, børn ER. Og når du begynder at holde fast på dine grænser, så VIL dit barn hyle og lave scener en gang imellem. Så vi bliver nødt til at finde større forståelse hos hinanden, for når vi skal lære børn at opføre sig inden for en bestemt ramme, så SER det kikset ud undervejs. Selv om velopdragne børn altid er dejlige, så er selve opdragelsen ikke altid lige yndig – og slet ikke når den finder sted midt i Netto.

Men hvorfor er vi forældre begyndt at curle på livet løs?

– Jeg tror, der er to ting i det. For det første er det travlheden, der taler sit rene sprog. Det hele glider lettere, når vi giver børnene tøj på om mor­genen og smører deres madpakker, siger Sofie.

– For det andet jeg tror også, det handler om, at vi ikke har tænkt over, hvilke konsekvenser det har. Helt ærligt: Hvorfor må jeg ikke bære skoleta­sken for mit barn – what’s the big deal? Og det er jo ikke, fordi børn får et knæk, fordi deres mor eller far bærer skoletasken.

DET, MAN KAN, SKAL MAN

Og så måske alligevel. I sin nye bog ”Kærlighed er ikke nok” skriver Sofie nemlig, at curling kan være med til at underminere børns trivsel.

– Hver eneste gang du går ind og overtager en opgave, barnet godt kunne have løst selv – så sender du et signal til dit barn om, at dét her tror jeg ikke på, du kan finde ud af, forklarer Sofie.

Sofie har en tommelfingerregel, der hedder: Det, man kan selv, SKAL man selv.

– Hvis dit børnehavebarn selv kan tage trøjen på – så lad ham tage trøjen på. Og hvis din sko­lepige har glemt at lave lektier, så stol på, at hun godt kan håndtere, at hendes lærer bliver lidt sur. Vi skal være der for vores børn, men vi skal gå VED SIDEN af dem, i stedet for enten at gå foran dem og feje alle forhindringer væk, eller bagved og puffe dem fremad. Det har jeg selv haft en tendens til, så for mig handler det om at skrue lidt NED for forventningerne.

MINE BØRN SKAL OGSÅ HAVE LOV TIL AT SKEJE UD

Hvilke værdier er vigtige for dig at give videre til dine piger?

– Jeg tror, det går på to ben: For det første håber jeg, jeg opfostrer nogle piger, der har mod på at øve sig og gør sig umage med de ting, de gør. Og for det andet håber jeg, de også har øje for, hvad andre har brug for, smiler Sofie og tager en tår kaffe.

– Men når det er sagt, så skal mine børn også have lov til at skeje ud. Lad dem fejle, lad dem kæmpe, lad dem blive røde i kinderne af pin­lighed. Den største udfordring ved opdragelse i dag er, at vi ikke tør lade vores børn være på spil. Men der er SÅ mange vigtige erfaringer knyttet til de situationer, hvor vi sætter os selv på spil – så lad nu børnene få dem.

OPDRAGELSE PÅ DAGSORDENEN!

Det er tid at give debatten om børneopdragelse og familieliv en saltvands­indsprøjtning, mener børne- og socialminister Mai Mercado (K). Derfor lancerede hun for nylig Opdragelsesdebatten, der skal understøtte den respektfulde og vidensba­serede debat om, hvordan vi bedst opdrager vores børn i Danmark anno 2018. Et debatpanel med Sofie Münster som formand og en række eksperter og meningsdannere om bord skal nuancere vores diskussioner om børneopdragelse. Og med Facebooksiden ”Opdragel­sesdebatten” er der lagt op til, at den brede befolk­ning også giver sit besyv med. Initiativet løber frem til juni 2018.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_300x250px_5nr_0915.jpg

Læs også