Ensom eller stresset? Sådan kommer du godt igennem julen
Foto: Panthermedia
Stresset jul? En af grundene, til at julen for mange af os kan blive en stresset periode, som vi ikke får nydt, er, at vi stiller alt for høje krav til højtiden og til os selv. Mange har en idylliseret forestilling om, hvordan julen skal være, som ikke kun hænger sammen med varme minder fra vores barndoms jul, men også kan skyldes de mange sukkersøde julefilm, vi ser, hvor udfordringer overvindes, og alt ender i fryd og gammen.
Vores forestillinger og forventninger handler typisk om, at vi skal være sammen med dem, vi holder af og vise hinanden masser af kærlighed. Vi skal rigtig hygge os og slappe af. Gå ture i julesneen, drikke gløgg, spise god mad, spille spil med familien og se julefilm sammen. Derfor gør vi os meget umage for, at rammerne omkring julen er perfekte, så hyggen kan indfinde sig. Vores hjem skal emme af julestemning og ud over at være skinnende rent, skal det også pyntes med den rigtige julepynt. Vi bakser med adventskranse og juledekorationer, og vil gerne udstråle at vi har styr på julen. Men vores juleperfektionisme har den slagside, at vi forlanger mere af os selv, end vi har kræfter og ressourcer til. Vi risikerer at brænde ud sammen med kalenderlyset, når nummer 24 er nået.
Få en bedre og mindre stresset jul
Ved at justere lidt på julen, så den matcher dine ressourcer, får du ikke blot selv en bedre jul, men det gør din familie også, fordi du er mere i balance. Det kan ofte være en god idé at se tilbage på de sidste par års jul, og hvordan du oplevede dem, når du skal finde ud af, hvad du kan gøre anderledes og bedre for dig selv og din familie.
Det kan sagtens lade sig gøre at skrue ned ambitionerne, uden at julen af den grund bliver ødelagt. Måske kan du starte en ny tradition med at holde jul et andet sted end hos dig, hvis familien altid har været vant til, at du har stillet dit hjem til rådighed. Måske kan du vælge at købe din adventskrans i stedet for at lave den selv eller helt droppe den. En mulighed er også at uddelegere julemiddagen, så nogle i familien f.eks. står for at stege ænder, gås eller flæskesteg, andre står for brunede kartofler og tilbehør, mens atter andre står for ris a la mande. Hvis du vælger denne løsning, så husk at det er op til dem, hvor meget sjæl de lægger i maden. Giv slip på din egen standard – hvis en vælger at komme med købt færdiglavet ris a la mande, så affind dig med det.
Samme uddeleringstankegang kan du brug ved gaver, hvis du synes, at du tidligere har brugt for meget tid på gaver. Måske har du et familiemedlem, der har mere tid end dig, som med glæde vil stå for gaveindkøb – f.eks. en pensioneret moster eller en sød niece, der elsker at gå i butikker. En anden mulighed er at aftale, at man ikke giver hinanden gaver. Det kan dog være svært, hvis der er børn og børnebørn i familien. I så fald kan man overveje kun at lade børnene få gaver. Det kan ofte hjælpe at tale med andre om, hvordan de holder jul, hvis man har brug for inspiration til, hvordan man selv kan gøre julen mindre anstrengende i forhold til gøremål.
LÆS OGSÅ: Familie og jul
Alene i julen
Langt fra alle kan fejre jul med en kæreste, ægtefælle, familie eller venner. Ensomhed er et stort problem for flere end 350.000 voksne danskere. Det antages, at 50.000 over 65 år føler sig ensomme i hverdagen. Når det så bliver jul, forstærkes følelsen af ensomhed, fordi vi typisk forbinder julen med fællesskab og sociale arrangementer. Når man hører, hvad andre skal nå i julen af julefrokoster osv., og man ikke selv har nogen planer, kan man føle sig ensom. Hvis man ikke har en partner eller f.eks. ikke kan være sammen med sine skilsmissebørn, kan julen derfor være ekstra svær at komme igennem. Juleferien bliver ikke et kærkomment afbræk fra en travl hverdag, hvor man mangler tid, men en udfordring, fordi man nu har for meget tid uden arrangementer.
Hvis man skammer sig over ikke at skulle være sammen med nogen i julen, kan det betyde, at man ikke taler med andre om det. Man lader i stedet, som om alt er godt, for at undgå at blive opfattet som mærkelig, men det gør kun ondt værre. Når andre ikke ved, at vi skal være alene, får de ikke mulighed for at tilbyde deres selskab. Så er der nogen, du kan betro dig til og spørge, om de har lyst til at lave noget sammen med dig i julen?
Det kræver, at du tør udfordre dig selv, så vælg nogen at tale med, som du føler dig tryg ved. At være alene juleaften er dog ikke ensbetydende med, at man er ensom. Når det kommer til stykket, har du måske ikke behov for de helt store arrangementer. Det vigtigste er, at du mærker efter og tør gøre det, der føles godt for dig. Man kan sagtens være alene juleaften og få en dejlig aften ud af det ved at forkæle sig med god mad og skabe hygge omkringsig selv. Føler man sig ellers ikke ensom i hverdagen, men skal være alene juleaften og synes, det er underligt, så kan man arbejde med sig selv og sin måde at anskue det på. Øv dig i at glæde dig over det, du har, og i at sætte pris på de gode ting i dit liv, som du måske tager for givet i hverdagen. Du kan for eksempel skrive ned hver aften, hvad du er taknemmelig for. Det kan være en stor udfordring at tænke anderledes om sig selv og julen, men du vil opleve det som en gave, når du ikke ser på dig selv som et ensomt menneske, der må skamme sig over ikke at skulle noget juleaften.
Prøv noget nyt
Har du brug for at være sammen med andre juleaften uden at have planer, kan det alligevel sagtens lade sig gøre. Sidste jul tog Røde Kors initiativ til projektet ”Julevenner”, som går ud på at matche juleværter, der har plads til en ekstra gæst, med mennesker, der savner nogen at holde jul sammen med. Selv om det kan virke grænseoverskridende at holde jul i et fremmed hjem, har initiativtagerne fået meget positive tilbagemeldinger og oplevet, at der er blevet skabt nye relationer efter en hyggelig juleaften. Måske erdet også noget for dig? En anden mulighed er at gøre noget godt for andre juleaften som frivillig. Når du ser deres glæde over din indsats, vil du selv blive glad. Vælg for eksempel at blive besøgsven eller at hjælpe socialt udsatte. På nettet kan du få masser af idéer til at være noget for andre i julen og sørge for, at det bliver til hjerternes fest både for dig selv og andre.
LÆS OGSÅ: Grethe var julegæst hos en fremmed familie
Skab en jul, som passer til dit temperament
Få din nattesøvn:
Søvn er fundamentet for vores sundhed. Uden søvn bliver din hjerne træt, træg, langsom og glemsom. Gå derfor ikke på kompromis med din nattesøvn, da det skaber problemer i den anden ende, når du skal indhente det forsømte.
Hold pauser:
Selvom der er meget der skal gøres til julen, er det vigtigt at lade hjernen restituere og holde fri, så du kan være fuldt til stede i de aktiviteter, du har planlagt. Skab plads i kalenderen til at gå en tur ud i naturen, meditere, læse en god bog, se julekalender eller film med familien. Sørg måske for at have ”alene tid” hvis du ved det hjælper dig. Husk at slappe af og gøre, hvad der føles godt.
Spring over, hvor gærdet er lavest:
Der er mange måder at spare på kræfterne. Måske behøver du ikke give din bolig den store julerengøring, og du kan overveje, om det nu også er nødvendigt at lave maden selv? Drop julerengøringen, lad pynten blive i kassen og husk at købte pebernødder, æbleskiver, andesauce osv. kan smage rigtig godt.
Dyrk motion:
Julen er en notorisk spise-sidde-tid. Der bliver sjældent inviteret til den store motion, men måske kan du være den, der går forrest? Inviter dine kollegaer med på en frisk gåtur, eller sørg for at holde din sædvanlige motionsrutine. Det skaber overskud og energien til at klare de øvrige opgaver. Husk at sex også tæller og virker afslappende og beroligende
Gør ikke noget, du ikke har lyst til:
Vigtigste af alle punkter. Det er din jul – du bestemmer, hvad der er en dejlig jul for dig. Lad være med at påtage dig for mange pligtopgaver eller arrangementer, hvis det stresser dig unødigt. Husk at ”NEJ” til én ting betyder ”JA” til dig selv, og hvad der gør dig glad. Julestemningen er, hvad du gør den til.
7 x alternativ jul
* Rejs væk. Vælg et eksotisk rejsemål, hold jul på en dansk herregård, lej en ødegård i Sverige eller tilbring juleaften på Oslo-båden med juletræ og dans.
* Inviter andre, der skal være alene juleaften – for eksempel nogle i din venne- og bekendtskabskreds.
* Skal du være alene i julen, kan du benytte dig af Røde Kors’ initiativ ”Julevenner”, hvor du kan blive inviteret til middag af fremmede. Her kan du også melde dig som julevært. Læs mere her rodekors.dk/jul/julevenner
* Et alternativ til en juleaften alene er at være frivillig og bidrage til at skabe en god jul for andre på for eksempel plejehjem, gennem Røde Kors osv. Søg ” frivillig juleaften 2018” på nettet og se de mange forslag, der dukker op.
* Start en ny tradition. Hold jul med vennerne.
* Hold jul alene, hvis du har brug for tid for dig selv. Dæk et hyggeligt bord, pynt et smukt juletræ, tilbered et lækkert måltid…
* Tag på jule-retreat og dyrk stilhed, meditation og yoga. Søg f.eks. ”retreat i julen” på nettet, og vælg hvad du har lyst til.