Er du klar til at rejse alene?
foto: Panthermedia
Sådan forbereder du dig på at rejse alene
Vi ved, hvordan billedet af en ferie ser ud: Glade mennesker, oftest en familie, sammen i en storby eller på en strand. Men hvad gør du, når den, du måske ellers har været vant til at rejse sammen med, enten ikke er her længere eller har valgt at rejse med nogle andre end dig? Holder du op med at tage på ferie, eller rejser du af sted alene?
For nogle er tanken om en soloferie fremmed – du kan føle dig utryg ved at skulle håndtere det praktiske alene, eller du er bange for at føle dig ensom. For andre er det til gengæld et livsvilkår, hvis de gerne vil fortsætte med at opleve nye lande og steder.
Og jo, der kan være følelser, der er svære at tackle, og oplevelser, der mest er skabt til at dele med andre – men når kufferten er pakket ud igen, så er fordelene stadig flest. For alternativet er jo bare at blive derhjemme. Derfor får du her vores guide til at komme af sted – også selv om du for første gang skal bestille en flybillet til én.
Start småt
Hvis du aldrig har rejst alene før og er usikker på, om det er noget for dig, kan du lægge ud med en enkelt overnatning i en af Danmarks større byer – eller i Flensborg eller Malmø.
Gå på nettet og læs om byens museer, forestillinger, butikker eller naturområder, der giver dig lyst til at komme af sted. Så er du pludselig motiveret.
Derfra skal du gennem de trin, enhver rejsende oplever – booking af tog-, bus- eller flybillet, booking af hotelværelse, evt. bestilling af billetter til teater eller museum og måske en reservation på en restaurant. Især i byer er det efterhånden helt normalt at spise alene – fx ved en bar med udsigt til enten kokkene eller verden udenfor.
LÆS OGSÅ: Mød Karen, der rejser alene, og få endnu flere gode tips til solorejsen
Skab din egen tryghed
Har du været vant til at rejse med en, der tog hånd om alting, kan det føles utrygt at tage ud alene. Heldigvis kan du med få greb føle dig på mere sikker fod.
Del din rejseplan med en nabo, søster, veninde, ven eller måske dine børn. Så ved de, hvornår du har ankomst, hvor du bor, og hvornår du vender hjem.
Book det rette hotel – undersøg byens kvarterer og tænk over, hvor du vil føle dig mest tryg: I et kvarter uden alt for mange turister eller midt i det hele, hvor der er mange mennesker?
Når du ankommer, er det i orden at nævne for receptionisten, at du rejser alene, og at de gerne må holde øje med dig, hvis du føler dig tryggest ved det. Du kan også bede om at blive vækket om morgenen eller fortælle, hvornår du regner med at være tilbage fra en udflugt.
LÆS OGSÅ: 5 smukke steder på Mallorca
De svære følelser
Selv om det i nogle kredse er blevet moderne at rejse alene – tænk bare på, hvor mange der går Caminoen – så kan solorejser for andre opleves som noget næsten tabuiseret.
Psykolog Neela Maria Sris, der er uddannet på Aarhus Universitet og Københavns Universitet og driver praksis i København, kan berolige med, at det oftest er en fremmanet frygt:
-Det handler i virkeligheden meget mere om de tanker, vi selv kan have om det at rejse alene. Alle andre ved fx poolen er jo mere optaget af sig selv og deres egen ferie.
Hun råder til, at du finder din 1970’erkvinde frem.
-I 1970’erne gjorde kvinderne op med rigtig mange normer, og en af dem var netop, at kvinder helst skulle rejse med en mand. Husk på, at den frigjorte kvinde var og er symbol på at kunne selv. Det kan du stadig, råder Neela Maria Sris.
LÆS OGSÅ: Anne tog på solo-rejse gennem Europa
Men hvad siger jeg, hvis familie eller venner tvivler på, om jeg bør rejse alene?
-Du må spørge ind til deres frygt – er den begrundet eller ubegrundet? Hvis det handler om, at du ingen stedsans har, er den jo reel nok, og noget, du skal have in mente og finde en løsning på. Er det derimod en ubegrundet frygt, må du tænke på dengang, du selv var bekymret for fx dine børns første rejse uden forældre – det er okay, men deres frygt skal ikke afholde dig fra at tage af sted.
Hvor gør jeg af forventningens glæde – jeg har jo ikke en medrejsende at dele den med?
-Der vil stadig være stor glæde i at planlægge den kommende tur på egen hånd – du kan jo involvere andre ved at bede om anbefalinger og fortælle om det, du glæder dig til. Udnyt gerne tidens teknologi for at give dine venner og familiemedlemmer mulighed for at glædes sammen med dig. F.eks. ved at lægge billeder på Instagram under din rejse.
Hvad hvis jeg oplever ensomhed på rejsen? Hvad kan jeg gøre ved det?
-Begynd med at overveje, hvilke tanker der giver dig en følelse af ensomhed – som i øvrigt er helt normalt. Er det noget konkret, fx savnet af din mand, din faste rejseveninde eller en mere generel følelse, der gør dig ensom. Prøv så at få fat i den anden side – vend tanken til en berigende følelse. Sidder du på en restaurant og bliver overvældet, er det okay at gå på toilettet og lige trække vejret og afdramatisere situationen. Hvis du forlader stedet, kan det forstærke følelsen og give dig endnu mere at banke dig selv i hovedet med. Og husk at rose dig selv for at blive.
Jeg er bange for, at de andre gæster synes, jeg er en trist skæbne – hvordan kommer jeg over den følelse?
-Begynd med at spørge, om du selv ville synes, en solorejsende var en trist skæbne. Som nævnt, er det de færreste, der går så meget op i andre hotelgæster. De fleste vil tværtimod se det som noget positivt og tænke, at det er sejt og stærkt at rejse ud på egen hånd.
Jeg synes, det er svært ikke at have en, jeg kan tale med om ferien, når jeg kommer hjem – hvad kan jeg gøre?
-Husk på, at din familie og vennerne stadig gerne vil se billeder fra din tur og høre dig fortælle om dine oplevelser. Selvfølgelig er det en anden måde at dyrke minderne på, men det kan faktisk have den fordel, at du kommer i tanke om nogle andre detaljer, fordi dine nære spørger ind til turen.