Få et dejligt efterår – 5 gode genveje
Foto: Panthermedia
Humøret har brug for hjælp, når det er efterår
Jo flere positive følelser, vi har, jo bedre har vi det fysisk og psykisk. Når vores humør er godt, fungerer f.eks. immunsystemet, og antallet af forkølelser bliver reduceret.
– I Danmark er vi meget påvirkede af årstiderne. Der er, som om vi er to slags folkefærd: Om vinteren er vi lukkede og gider ikke rigtigt møde nogen, mens vi i den lyse tid er udadvendte og åbne, fortæller Karen-Marie Lillelund, der er foredragsholder og forfatter til bl.a. ”Håndbog til et lattermildt liv”.
– Vi forbinder ofte forår og sommer med, at ”nu bliver det sjovt”, mens vi ser på vinteren som tung at komme igennem. Men det bliver svært for en selv, hvis man forventer, at livet er sådant et, hvor solen altid skinner, og man hele tiden kan tage på charterferie. Hvis man skal kunne holde efteråret og vinteren ud, og den mørke tid ikke skal overstråle ens humør, er det en god idé at udvikle nogle strategier. Jeg har nogle strategier, jeg bruger for ikke at blive trist og i dårligt humør: Jeg går en tur hver morgen. Man kan sige, at i stedet for at lade den mørke tid gå ud over mig, så tager jeg den på mig. Jeg er stor tilhænger af at skrive taknemlighedslister. Det gør jeg hver morgen som en form for meditativ øvelse. Hvis man synes, at vinteren er en lidt hård og mørk tid, kan man tvinge sig selv til at tænke over, hvad man er glad for.
Læs mere på Karenmarielillelund.dk
Efterår betyder mere behov for søvn - så søvnen er vigtigt
Vi har brug for en god og dyb søvn – hver nat. Forskning viser, at søvnen ”vasker vores hjerne ren” og styrer kroppens vigtige fysiologiske processer som f.eks. stofskifte, nervesystem og hormonbalance.
– Der er ingen tvivl om, at hvis vores hjerne selv kunne bestemme, ville vi sove op til to timer mere hver nat i den mørke tid, forklarer Mikael Rasmussen, der er søvnvejleder og foredragsholder.
– Men undersøgelser viser, at vi i gennemsnit kun sover 15-20 minutter mere om vinteren. Årsagen er, at vi lever i en hverdag med arbejde, forpligtelser og forstyrrelser som lys fra vores computere, smartphones, tv og iPads. Hvis du vil give dig selv en god søvn i efteråret og vinteren, er det vigtigt, at du skaber en stabil døgnrytme og doserer dig med den rette mængde af lys og mørke. Mit råd til kvinder, der gerne vil sove bedre i efteråret og vinteren, er at bruge en time på søvnfremmende adfærd tæt på sengetid. Gør et eller andet, der får nervesystemet til at falde til ro. Det kan være at læse i en bog, høre en lydbog, lave åndedrætsøvelser eller praktisere mindfulness. Hvis du oplever, at du har søvnproblemer, så skriv de ting ned, der bekymrer dig, inden du går ind i soveværelset. Det er vigtigt at gøre soveværelset til en bekymringsfri zone.
Læs mere på Mikael-rasmussen.dk
LÆS OGSÅ: Sådan tuner du ind på efteråret
Kroppen skal udfordres
”Siddesyge” er den direkte vej ind i mange livsstilsygdomme – og bevægelse og motion er vejen til bedre sundhed og trivsel. Fysisk aktivitet styrker muskler, kredsløb, stofskifte og hjernens funktioner.
– Jeg er selv 60 år, og det er ikke lige i den alder, hvor man nødvendigvis sætter en ny personlig rekord inden for sport, fortæller Bente Klarlund Pedersen, professor, overlæge dr.med, TrygFondens Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet.
– Men det betyder ikke, at motionen ikke er vigtig. Jeg oplever, at mange forbinder det at være fysisk aktiv med vægttab. Men det er altså vigtigt at være fysisk aktiv – også hvis man er slank. Det er godt for stofskiftet og nedsætter risikoen for omkring 35 forskellige sygdomme. Når vi er aktive, producerer musklerne hormonlignende stoffer – såkaldte myokiner, der frigives til blodet og påvirker kroppens organer positivt. Motion er også godt for den mentale sundhed. Jeg oplever det selv. Jeg får mere energi, er mindre træt, er i bedre humør og kan i højere grad håndtere psykisk stress. Man kan ikke løbe fra døden, men hvis man er fysisk aktiv, har man i gennemsnit et længere liv med flere år uden sygdom.
Læs mere på Aktivsundhed.dk (link fjernet)
Kosten giver dig energi
Vi kan spise os til livsstilssygdomme – og vi kan spise os til fysisk velvære, sundhed og forhøjet livsenergi.
– Mine bedste råd er baseret på min egen erfaring, forklarer Sanna Ehdin, ph.d. i immunologi, lektor og forfatter til bl.a. ”Det selvhelbredende menneske”.
– Spis kun halvdelen af, hvad du plejer. Tyg maden i dobbelt så lang tid – og også gerne langsommere. Drik ikke vand inden, under og en time efter måltidet. Du kan eventuelt drikke lidt kaffe for at hjælpe på fordøjelsen. Spis fordøjelsesenzymer og probiotika (sunde tarmbakterier). Skær ned på alkohol, især vin, fordi den accelererer aldringsprocessen. Alkohol er især skadeligt for kvinder, og vi kan kun tåle halvdelen af, hvad mænd kan.
Læs mere på Ehdin.com
Relationer skal plejes
Gode relationer scorer højest, når det handler om, hvad der gør os lykkelige. Dybe, nære relationer er det bedste, vi kan give os selv, men de opstår ikke ud af det blå – de skal plejes.
- Relationer er lette nok om sommeren, fordi varmen og de lange, lyse dage appellerer til samvær og alskens aktivitet med dem, vi holder af, forklarer Birgitte Hultberg, psykolog og forfatter.
- Men når efteråret sætter ind, daler energiniveauet naturligt, og de stadigt kortere dage kan føles som om, de kun rummer tid til de mest nødvendige hverdagsopgaver. Det kan gå hårdt ud over relationen til vores kære, og erfaringerne viser, at de fleste skænderier og brud i parforhold og venskabsrelationer faktisk sker i den mørke tid. Men sådan behøver det ikke at være. Gode efterårsrelationer handler heldigvis ikke om at fremtvinge overskud, hvor det ikke er, men om at bruge den sparsomme energi, vi allerede har, til mere opbyggelige aktiviteter. Og efteråret er som skabt til ekstra fokus på det nærvær og fællesskab, der udvikler og vedligeholder relationer. I forhold til den løsslupne og udadvendte sommertid har efteråret givetvis sine begrænsninger, men når efterårsstormene raser, får indendørsaktiviteter en renæssance og åbner for et dybere og mere intenst samvær. Det allervigtigste for gode relationer er at være til stede som den, man er. Det vil sige, at du giver dig selv lov til at fylde med de værdier, du har, og at du sætter grænser for, hvad du vil acceptere. Det er også vigtigt, at du fortæller, hvad du ønsker i en relation og stiller krav i forhold til det indhold, du synes, der skal være i relationen. Hvis vi alle sammen gør det, vil der ikke opstå problemer med, at vi føler os oversete - eller selv kommer til at overse vores partner eller veninde. Fællesskabsfølelsen opstår, når I begge to baserer jeres samvær på oplevelser, som I føler er meningsfulde. Så hvis I begge to kan være til stede som jer selv - i et gensidigt meningsfuldt samvær - vil netop de to elementer danne fundamentet for en god, værdifuld og autentisk relation.
Læs mere på Birgittehultberg.dk (link fjernet)