Selvudvikling
8. januar 2015

FEMINAs chefredaktør fik en depression: "Jeg er blevet et mere rummeligt menneske"

FEMINAs chefredaktør, Camilla Kjems, har flere gange oplevet, hvordan verden ser ud, når man bliver ramt af en depression, og mørket og meningsløsheden får overtaget. I dag er hun blevet bevidst om sine sårbarheder og har fundet ud af, hvordan hun passer bedst på sig selv i hverdagen. Og så har hun erfaret, at sårbarhed også kan være en styrke.
Af: Charlotte Kobberøe Fink
https://imgix.femina.dk/media/article/1502_camilla_psykiatrifonden.jpg

Foto: Ditte Capion

Januars kulde og lange udsigter til den næste ferie tærer til tider på overskuddet og det gode humør for de fleste af os. Det er helt normalt, for livet byder uundgåeligt også på tristhed og manglende overskud. Men for cirka 200.000 danskere er tristheden og underskuddet blevet en så kronisk del af hverdagen, at der er tale om en egentlig depression. Det er også noget, FEMINAs chefredaktør Camilla Kjems, kender til. Hun har siden sine teenageår lidt af tilbagevendende depressioner:

”De gange jeg har haft en alvorlig depression, har det påvirket min hverdag meget. En enkelt gang var jeg i en periode slet ikke i stand til at have en normal hverdag: Jeg var dybt nedtrykt, angst, tænkte negative tanker og havde det som om, jeg ikke kunne se verden, når jeg gik ned ad gaden. Som om, jeg var lukket inde i en meget ubehagelig, kvælende osteklokke. Mange, der ikke ved hvad det vil sige at have en depression, siger velmenende at man ”bare må fokusere på det positive,” men det kan man ikke, når man har en depression. Det findes ikke, det er ikke en mulighed, når man har det sådan,” siger Camilla.

Passer på sig selv nu

Cirka 15 procent af den danske befolkning bliver på et eller andet tidspunkt i livet ramt af en depression i større eller mindre grad, og dobbelt så mange kvinder som mænd får diagnosen. En kombination af samtaleterapi hos en psykiater og medicin hjalp Camilla igennem depressionerne, men hun er blevet meget bevidst om sin sårbarhed og tendens til depressioner – og hvad hun kan gøre for at passe på sig selv i hverdagen:

- Yoga: ”Jeg har fundet ud af, at yoga er rigtig godt for mig. Det giver mig de her meditative rum, som er vigtige for at få ro på systemet, både kroppen og sindet.”

- Badning i det fri: ”Jeg bader i havet, både om sommeren og om vinteren. Det giver en fornemmelse for og en forbindelse til både kroppen og naturen, som giver mig noget helt fantastisk.

- Egotid: ”Og så sørger jeg for at få de her frirum i hverdagen, noget egotid. Jeg glemmer det nogle gange, og når jeg glemmer det i for lang tid, så kan jeg straks mærke, at hov, nu må jeg lige tage iltmasken på, før flyet styrter. Og det synes jeg egentlig er et rigtig godt råd, som alle mennesker kan bruge – at man skal gøre noget INDEN, man får det dårligt, i stedet for NÅR man får det dårligt.”

En styrke

Camilla har samtidig oplevet, at hun er kommet styrket gennem sine depressioner:

”Med årene har jeg lært at takle mit sind og min hverdag, så min sårbarhed med tiden har også vist sig også at være en styrke. Jeg synes, at jeg er blevet et mere rummeligt menneske og en bedre leder af at leve med det her. Jeg interesser mig meget for menneskets psykologi, og på den måde har jeg også kunnet bruge det i mit arbejde – både i forhold til medarbejdere og i forhold til at kommunikere ud til mange mennesker. Vi går alle sammen og bakser med et eller andet, og at jeg har den bagage med, som jeg har, har virkelig gjort, at jeg har kunnet blive bedre til mit job.”

Hvis du tror, du lider af depression, så tøv aldrig med at søge hjælp – din egen læge kan hjælpe dig på vej. Læs mere om depression og få gode råd til at klare dagligdagen med sygdommen på www.psykiatrifonden.dk (link fjernet).

Kilde: Psykiatrifonden

Læs også