Selvudvikling
7. august 2012

Find roen – med faste og meditation!

Drop maden, meditér og bliv bedre til at lede dig selv. Så simpel lyder opskriften på en ny form for mindfulness. Eller faktisk er det en gammel form. Vi skal nemlig tilbage til dét, det egentlig drejer sig om …
Af: Lonnie Kjer
https://imgix.femina.dk/media/billeder/2012/august/fasteprim.jpg

foto: All Over

Ordet er overalt. Mindfulness mig her, der og alle vegne. Men hvad var det egentlig, det oprindeligt var? Lige nu bliver det i høj grad brugt som stresshåndtering, men man kan såmænd også spise med mindfullness. Eller man kan lade være! Et nyt kursusprogram ser snart dagens lys, og her står menuen på alt andet end mad. Du skal nemlig faste. Kombineret med meditation er dét modellen for, hvordan vi finder roen i os selv, kommer i kontakt med de ting, der ligger og gemmer sig i os og bliver bedre til at lede os selv - og andre. Helt uden at ha' det mindste travlt.

Under overfladen
Anette Ejsing er erhvervsteolog og projektleder, og i samarbejde med en præst og en mindfulness-instruktør står hun bag selvudviklingskurset.
"Der er intet som helst i vejen med mindfulness, som folk bruger det mest i dag, for tanken er jo rigtig god, men vi har bare alt for travlt," siger hun.
"Vi vil gerne gå et lag dybere og undgå kun at arbejde med overfladen, fordi mindfulness, når man bruger det som stresshåndtering, kan give folk en fornemmelse af, at så kan de alligevel godt holde til det ræs, de fleste af os er en del af," siger hun, der håber at kunne give folk en oplevelse af at komme 'helt ind til kernen' af sig selv.

Fanget af fasten
Det kommer man, når man faster. Så kommer du automatisk i kontakt med underfladen, fordi maden og tankerne omkring den bliver fjernet fra dig for en tid - og sideløbende mediterer.
"Det er en genvej og et trick til at blive konfronteret med dig selv og til at finde sårbarheden i dig selv, som du ikke kan - eller skal - løbe fra," fortæller Anette Ejsing.
Fasten kan nemlig fange os midt i et stramt program og en fortravlet hverdag. Men alt skal planlægges nøje, og du skal sætte tre måneder af til projektet, der - udover Ejsing - ledes af meditationslærer Heinrich Johansen og præst Ole Skjerbæk Madsen.

Forberedelse, forberedelse, forberedelse …
Der er sat god tid af til kurset, og det har selvfølgelig sine grunde: Du skal ha' det mentale med dig!
Derfor bruger man hele den første måned af forløbet på at forberede sig mentalt med fire samtaler og meditationsteknikker, du kan bruge fremover. Og så der ti dages 'udspisning', hvor du undgår kød, sukker og alkohol og i øvrigt vænner kroppen til den egentlige faste, som varer fire dage … på vitamin- og næringsrig grøntsagsjuice. Og så er det tid til en 'tilbagespisning'.
"Det er det lange forløb, der gør forskellen," fortæller Anette Ejsing, der mener, at de nye, gode vaner vil følge med dig, når fasten er overstået.
"Vi har erfaringerne og har sammensat kurset, så det er så nænsomt som overhovedet muligt, siger hun, der selv har fastet 30 dage alene på frugt - en faste, der nok ville være for meget for nybegynderen.

Send din krop på ferie!
Men der er intet at være nervøs for i denne kombination af faste og mindfulness, lover Anette Ejsing, der ser kombinationen som et redskab, man fremover vil kunne bruge, når der er brug fro at styrke 'kernen' i sig selv. Og der er intet at frygte, selvom maden i en tid ikke vil fylde så meget.
"Folk bliver ofte bange, når vi taler om faste," siger hun
"De bliver bange for at blive syge, bange for at kroppen står af, bange for alt muligt. Men i virkeligheden giver vi bare kroppen mulighed for dét, den allerede kan, men aldrig får lov til: At regenerere sig selv. Vi skal ikke sulte som i Afrika, men flytte tankerne fra mad, kalorier, rigtige måder at spise på - og bare gi' kroppen fri.

Kurserne begynder i efteråret. Læs mere her! (link fjernet)
Læste du "Kuren mod slankekuren"?

... eller "Find lykken her"?

Shop, shop,shop … (link fjernet)

Læs mere om:

Læs også