Fordom: Plastikkirurger er ikke rigtige læger!
Foto: All Over
Man hører måske om dem lidt for tit. Plastikkirurgerne, der fejler. Og resultaterne, der er derefter. Skæve bryster, lækkende bryster - underlige bryster - for det er som regel de mislykkede brystoperationer, der kommer vores vej, fordi kirurgerne tilsynesladende ikke altid har styr på, hvad de laver. Som i den aktuelle sag om Kim Tjelum, der i går blev idømt fængselsstraf for sine fejl.
EN PLASTIKKIRURG …
Skal uddanne sig 9 år efter embedseksamen for at blive speciallæge i plastikkirurgi.
Er på skolebænken sig lige så længe som læger med andre kliniske specialer - herunder uddannelsen til hjertekirurg.
Plastikkirugi på linje?
Mindre en skandale-sagen kan jo gøre det, men danskernes tillid til plastikkirurgerne er ikke på D-skåls-niveau. En ud af seks af os tror slet ikke, de overhovedet er læger, viser en ny undersøgelse foretaget af Megafon for privathospitalet Citadellkliniken.
Det bekymrer naturligvis speciallæge i plastikkirurgi hos Citadellkliniken, at 16 procent af den voksne, danske befolkning sår tvivl om kirurernes evner til at praktisere deres erhverv.
"Det er dybt bekymrende for branchen", udtaler Jørg Bohn.
Dårligt image skaber utryghed
For det handler lidt om image og en utryghed omkring dén del af den kirurgiske verden, der handler om plastikkirurgi:
"Det skaber unødig utryghed omkring plastikkirurgi," siger Jørg Bohn.
"En plastikkirurg er lige så veluddannet som en speciallæge i hjertekirurgi på et hospital". Dette bekræftes af Adm. Direktør på Aleris-Hamlet Nis Alstrup:
"En plastikkirurg har efter uddannelsen til læge gennemgået en speciallægeuddannelse ligesom alle andre speciallæger".
FAKTA OM UNDERSØGELSEN
1.000 telefoninterviews blev fordelt på begge køn, over hele landet, i aldersgruppen 18+
16 % af danskere over 18 år, 1 ud af 6 (ca. 736.000) anser i mindre grad eller slet ikke plastikkirurger som værende rigtige læger.
56 % af de, der har overvejet en kosmetisk operation, angiver prisen som den primære årsag til ikke at få udført operationen.
22 % af de, der har overvejet en kosmetisk operation, angiver frygten for komplikationer og fejl som årsagen til, at de ikke får udført plastikkirurgi, mens 7 % henviser til historierne i medierne om operationsfejl, deformitet og inkompetente kirurger som den primære årsag.
Plastik-branchen undersøger selv markedet!
Fordommen og utrygheden er nu ikke helt nok til at afholde danskerne fra at kaste sig under kniven. Mere end 300.000 danskere har gennemført eller overvejet plastikkirurgi, og sjovt nok flest kvinder. Og når de vælger operationen fra, handler det i høj grad om økonomi, viser undersøgelsen, som Citadellkliniken selv har sat i sving, selvom de afslørende tal ikke just er en hyldest til kirurgerne og branchen.
Nye boller på kirurgi-suppen
Det bliver der måske lavet om på nu, og de mange potentielle fordomme, uvidenheden, misforståelserne og de negative antagelser er netop vigtige at få frem i lyset, mener folkene bag initiativet.
"Vi ønsker med denne undersøgelse at afdække udvalgte fordomme og myter i befolkningen," fortæller Jørg Bohn.
"Uvidenhed og de mange skrækhistorier i medierne har medvirket til at underminere plastikkirurgibranchen, og vi har som branche desværre ikke formået at modbevise disse fordomme og forkerte antagelser på en saglig måde. Vi håber, at vi på sigt kan ændre på plastikkirurgiens slidte image og vil kontinuerligt arbejde på, at branchens omdømme i langt højere grad bliver baseret på fakta frem for fordomme."