Selvudvikling
12. marts 2011

Gør din hverdag grønnere

Vil du gøre både miljøet, din samvittighed og din pengepung en tjeneste? Det er slet ikke så svært. Her får du nemlig 10 gode råd til at gøre din hverdag grønnere
Af: Redaktionen
https://imgix.femina.dk/media/988db8fa9d9b411ab303d8b5e7a05408.jpg

1. Skru lidt ned for varmen
Skru ned for varmen, og tag en varm sweater på, eller ryk sammen i sofaen. Hvis du sænker din termostat med bare én grad, kan du spare ca. 225 kg CO2 om året.

2. Sig nej til plastikposer
Fire plastikposer om ugen i et år koster 16 kg CO2 og 500 kr. Det er dyrt for dig og endnu dyrere for miljøet, for det tager op til 500 år at nedbryde en plastikpose. Så find din mormors indkøbsnet frem, og sig nej til plastikposer - også selv om de følger med gratis!

3. Sluk din computer - helt!
Ja, det tager lidt ekstra tid, men - der er ingen vej udenom: Sluk din computer! Det kræver nemlig ca. 500 træer at nedbryde den mængde CO2, en computer lukker ud i atmosfæren i løbet af bare én dag. Og når computeren dør, så genbrug den i stedet for at smide den ud. Det koster ca. fem gange mere energi at producere en ny computer end en bil.

4. Hiv mobilopladeren ud af stikkontakten
Mobilopladere er ikke specielt intelligente, så de opdager det ikke, når telefonen bliver taget fra dem. Så hænger de i stikkontakten og suger og suger el, mens din elregning tikker derudad. Så husk at tage mobilopladeren ud af kontakten, når din mobil er opladt.

5. Lav kun te til dig selv - ikke alle naboerne
Kog kun det vand, du selv skal bruge. Og hvis du siger det videre til dine naboer, kan I spare elektricitet nok til at lyse hele gaden op.

6. Køb din musik online
Det sparer ikke bare materialer til produktionen af cd eller vinyl, men også den olie, det koster at transportere musikken til butikkerne.

7. Drop vand på flaske
Vand er sundt, og i Danmark er vandet renere og sundere end mange andre steder. Derfor er det unødvendigt at drikke vand på flaske fragtet fra steder som Frankrig og Argentina. Det koster massevis af CO2 i transport og giftig emballage. I New York, San Francisco og Los Angeles har de for længst droppet flaskerne. Men hvis du alligevel kommer til at købe en, så husk at genbruge den.

8. Brug pæren
Det er blevet sagt mange gange, og vi siger det lige igen: Du kan spare mange, mange penge og energi ved at skifte til el-sparepærer.

9. Tag en kødfri dag
Det koster rigtig meget energi at producere kød - især fra grise og køer. Hvert kilo kød, der havner i supermarkedernes kølediske, koster 3,12 kg CO2, mens et kilo grøntsager kun koster 0,12 kg CO2. Danskerne spiser i gennemsnit 0,270 kg kød og 0,149 kg grøntsager hver til aftensmad, dvs, i alt 0,86 kg CO2 pr. person. Hvis man i stedet snupper en grøn middag bestående af 0,298 kilo grøntsager, bliver det kun til 0,04 kg CO2.

10. Spis efter årstiderne og spis dansk
Hvis du køber ind efter årstiden, får du grøntsager sprængfyldte med vitaminer og mineraler uden for mange stråler og andre kunstige ting. Desuden skal der ikke bruges store energikrævende kølehuse til at holde dem i live eller store CO2-dyre transportmidler til at fragte dem kloden rundt. Du bliver altså sundere, friskere og sparer i alt 30 kg CO2 om året.

Relevante links

Kvinde, der laver motion på grøn mark

Læs mere om:

Læs også