Selvudvikling
3. december 2009

Gør hverdagen grønnere

Vil du også gerne gøre lidt mere for miljøet, men har svært ved at se, hvad du kan gøre, så læs med her
Af: Susanne Jessen
https://imgix.femina.dk/media/222baf15c16043b0a71d9fa487070643.jpg

Illustration: Je:Su, Foto: Istock, Colourbox, PR

Økologisk mulepose
1. HOT STOF
Sig nej tak til plastikposen, og investér i stedet i en lækker, økologisk mulepose, der oser af god og grøn stil. Fremstilling og forbrænding af konventionelle plastikposer forurener miljøet, og flere lande og byer har allerede taget konsekvensen og forbudt dem. Verdensnaturfonden har lavet en smart, økologisk mulepose med det tankevækkende tryk "One Planet, One Bag". Gør det til en vane at smide din miljørigtige mulepose ned i tasken, hvad enten du skal ned i det lokale supermarked eller ud at shoppe nyt tøj. Køb den på wwf.dk til 100 kr.
Økologiske fødevarer
2. KØB ØKOLOGI
Køb økologiske fødevarer - og danske, lokalproducerede, der ikke er transporteret over store afstande. Kunstgødning og pesticider belaster miljøet og kan sive ned i grundvandet, så sats så vidt muligt på økologisk frugt og grønt, mælk, juice, kød m.m. Økologien stiller desuden skrappere krav til dyrevelfærd.
Økologiske tøjmærker
3. KØB ØKOLOGISK TØJ
Skru ned for tøjforbruget, og køb så vidt muligt økologisk og bæredygtigt tøj eller genbrug. Konventionel tøjproduktion belaster miljøet enormt - eksempelvis kræver et par jeans cirka 600 gram kemikalier og 12.000 liter vand at producere. Køb og smid væk-kulturen gør ondt på miljøet, så sats på god kvalitet, og sørg for at tænke over, om du virkelig har brug for endnu en T-shirt eller et nyt par jeans hver måned. Udbuddet af bæredygtigt tøj er begrænset, men flere og flere designere er over de seneste par år hoppet med på den grønne bølge og fremstiller i dag super lækkert, miljøvenligt tøj. Se efter mærker som Isée by Fleur Tang, Tina Casmose, Camilla Norrback, Aymara og MakeZenz.
Bad
4. ET HURTIGT BAD
Spar på vandet, særligt det varme. Sørger du for at få overstået det daglige brusebad på 5 frem for 10 minutter, vil du årligt spare 65 kilo på CO2-kontoen - sluk evt. for vandet, mens du sæber dig ind. Ved at installere sparebruser kan du reducere CO2-udslippet med yderligere 65 kilo. Sluk også for vandet, mens du børster tænder, og vask op i en balje frem for at lade vandet løbe.
Sweater
5. TRÆK EN GAMMEL SWEATER PÅ ...
... eller måske en ny, og skru ned for varmen. Du kan spare hele 233 kilo på CO2-kontoen, hvis du sænker temperaturen en enkelt grad årligt, og bruger du udelukkende gulvvarme, er der tale om langt større besparelser. Husk også at slukke for varmen, når du lufter ud.
Kødfri dage
6. KØDFRI DAGE
Indfør én eller flere kødfri dage om ugen. Kødproduktion er energikrævende - en familie på fire kan reducere CO2-aftrykket med 68 kilo om året ved at indføre en ekstra kødfri dag. Spis i stedet masser af sæsonens danske grøntsager.
Vasketøj
7. VASKETØJ I VINDEN
Spring tørretumbleren over. Du kan reducere familiens CO2-udslip med over 200 kilo om året ved at skippe den strømslugende tørretumbler og hænge tøjet til tørre i stedet. Det slider også mindre på tøjet. Bruger du tørretumbleren, kan du reducere strømforbruget ved at centrifugere tøjet grundigt inden tørring, rense fnugfilteret og undgå at overfylde maskinen.
Miljøvenlig rengøring
8. MILJØVENLIG RENGØRING
Undgå krasse rengøringsmidler fyldt med kemikalier og andre miljøbelastende stoffer. Gør i stedet rent med naturlige produkter som f.eks. økologisk eddike - eller anvend milde, miljøvenlige rengøringsmidler fra Urtekram, Maison Belle, Ecover, Sonett og lignende. Find gode råd om miljøvenlig rengøring på www.miljoeogsundhed.dk (link fjernet)
elsparepære
9. BRUG PÆREN RIGTIGT
Skift til elsparepærer, og husk at slukke lyset, når du forlader lokalet. Udskifter du fire pærer, som brænder fire timer dagligt, sparer du årligt miljøet for 130 kilo CO2. Investér desuden i elspareskinner, undgå standbyforbrug, læg låg på gryden, tag mobilopladeren ud af stikket efter brug, og fyld opvaskemaskinen helt op. Find flere elspareråd på www. elsparefonden.dk
Earth Hour Copenhagen
10. SLUK LYSET
Sluk med, når kampagnen "Earth Hour Copenhagen" opfordrer danskerne til at slukke lyset onsdag den 16. december fra klokken 19 til 20. Ideen er at vise verdens ledere, at København bakker op om en ambitiøs klimaaftale. Jo flere, der slukker lyset, desto stærkere er signalet. Rådhuspladsen i København forventes markant mørkelagt. WWF Verdensnaturfonden og TrygFonden står bag kampagnen, og du kan se mere på wwf.dk/earthhour
Glasflasker
11. SORTÉR DIT AFFALD
Sortér dit affald, og aflever glas, flasker og dåser til genbrug. Bærer du hver uge fem dåser ned til flaskeautomaten frem for at smide dem ud, reducerer du dit årlige CO2-aftryk med cirka 7½ kilo. Sørg desuden for, at farligt affald som batterier og mobiltelefoner bliver afleveret på rette sted, smid gamle aviser og andet papir i papircontaineren og kompostér om muligt dit køkkenaffald.
Vaskevaner
12. SÆNK TEMPERATUREN
Vask ved lav temperatur, fyld vaskemaskinen helt op, og spring forvasken over. Dine vaskevaner kan ses på både CO2-kontoen og bankkontoen. Sænk temperaturen fra 90° til 60° og fra 60° til 40° eller 30° - eller anvend koldtvandsvaskepulver og skru vasketemperaturen helt ned på 20°. Dosér desuden vaskepulveret korrekt, og undgå skyllemiddel, så du belaster miljøet mindst muligt. • Gå eller tag cyklen de 2½ kilometer på arbejde i stedet for at køre i bil og spar 1.780 kr. om året. • Brug indkøbsnet i stedet for plastikposer fire gange om ugen og spar 400 kr. om året. • Sluk helt for TV, dvd og stereoanlæg i stedet for at lade det stå på standby og spar 405 kr. om året. • Hæng vasketøjet op i stedet for at tørretumble det tre gange om ugen og spar 710 kr. om året. • Tag daglige brusebade på fem minutter i stedet for 10 minutter og spar 975 kr. om året. Kilde: www.1tonmindre.dk

Læs også:
Få sunde vaner

Læs også